Udhëtime/Ekskursione Ditore

Kutná Hora

Falë minierave të saj të argjendit, të cilat ishin të hapura për 250 vjet, Kutná Hora ishte qyteti i dytë më i rëndësishëm në mbretërinë bohemiane pas Pragës. Gjatë shekullit të 14-të, popullsia e saj ishte e barabartë me atë të Londrës.

Sot është vetëm një qytet i vogël provincial me pak më shumë se 20.000 banorë. Ka shumë kisha të bukura gotike për t’u parë, si Katedralja e Shën Barbarës (1388 deri në 1565), një nga ndërtesat më të bukura gotike çeke, Oborri Italian (Vlašský dvůr) me Mintën e saj Mbretërore, ku grosheni i famshëm i Pragës u prenë (që në atë kohë përfaqësonte monedhën e fortë të Evropës Qendrore), Shtëpia e Gurit dhe Kisha e Shën Jakobit etj. Në vitin 1995, Kutná Hora u shpall një vend i trashëgimisë botërore dhe është mbrojtur nga UNESCO. Këto ditë qyteti përfiton nga turistët dhe fabrika e duhanit Philip Morris. Në veri të Kutná Hora është Sedleč, ku, në shekullin e 19-të, osuaria cisterciane u shndërrua në një vepër makabre arti nga František Rint. Ka monstrante kockash, llambadarë dhe madje edhe një stemë të Schwarzenberg.

Kutná Hora

Transporti nga Praga në Kutná Hora . Rezervoni online transfertën e rehatshme me minibus. Shoferë që flasin anglisht.

Çfarë duhet Shikuar

OstuaryOstuary

Kapela e varrezave nga fundi i shekullit të 14-të, e rindërtuar në stilin barok nga JB Santini. Eshtrat, të cilat kanë zbukuruar brendësinë e kapelës që nga shekulli i 16-të, ishin nga varrezat ngjitur. ” Kisha e kockave ” e Osuary Sedleč ndodhet jashtë qendrës së qytetit Kutná Hora. Nëse mbërrini me tren, është 800 metra në këmbë në jug nga stacioni kryesor i trenit të Kutná Hora (të rritur/koncesion 50/30 CZK; Hapur nga 08:00 deri në 18:00 prill-shtator, 9 paradite-mesditë dhe 1-5 pasdite Mars & Tetor, 9 paradite-mesdite dhe 1-4 pasdite nëntor-shkurt). Kur familja Schwarzenberg bleu manastirin Sedleč në 1870, ata lejuan një gdhendës druri vendas të bëhej krijues me kockat e grumbulluara në kriptë për shekuj me radhë. Por ky nuk ishte një grumbull i vogël kockash: ishin eshtrat e jo më pak se 40,000 njerëzve. Rezultati ishte spektakolar – kurora me kafka dhe femure janë të lidhura nga tavani i harkuar si dekorimet e Krishtlindjeve të familjes Addams, ndërsa në qendër varet një llambadar i madh që përmban të paktën një nga çdo kockë në trupin e njeriut. Katër piramida gjigante me kocka të grumbulluara grumbullohen në çdo cep të kapelës dhe kryqe, kupa dhe monstra të kockave zbukurojnë altarin. Ekziston edhe një stemë e Schwarzenberg-ut e bërë nga kocka – vini re se korbi qëllon sytë nga koka e turkut, një motiv i frikshëm i familjes Schwarzenberg. faqe interneti

St. Barbara's Cathedral

Katedralja e Shën Barbarës

Një shembull unik i arkitekturës gotike të lartë dhe të vonë. Ndërtimi filloi në fund të shekullit të 14-të. Katedralja strehon një galeri të pikturave gotike të vonë dhe të Rilindjes. Pranimi: 50 CZK, Hapur: çdo ditë 9:00-1&00 në verë, orë më të shkurtra jashtë sezonit.

Gjykata italiane

Fillimisht nenexhiku qendror ku prodhoheshin groshet e Pragës. Ajo u bë një seli e përkohshme e mbretit pas rindërtimit në fund të shekullit të 14-të.

Kisha e Shën Gjonit të Nepomukut

Ndërtesa e vonë barok e projektuar nga František Maxmilián Kaňka dhe e ndërtuar në 1734 – 1754. Pikturat e mrekullueshme të tavanit përshkruajnë legjendën e Shën Gjonit të Nepomukut. Një seri statujash të quajtura “Qielli Çeke” feston shenjtorët mbrojtës çekë.

Kapela e Kristisë

Ndërtesë e papërfunduar gotike e fillimit të shekullit të 15-të, e destinuar si një ostuar. Është një nga shembujt e paktë të ruajtur plotësisht të Gotikës së Lartë. Tarraca ofron një pamje mbresëlënëse të qytetit.

Katedralja e Zonjës

Dikur i përkiste cistercianëve. Është një nga veprat më domethënëse të arkitekturës gotike çeke të shekullit të 14-të. Ishte katedralja e parë e ndërtuar në Bohemi. Santini i dha pamjen e fundit në stilin barok-gotik në fillim të shekullit të 18-të.

Shtëpia Sankturinovský

Fillimisht një ndërtesë gotike që daton në shekullin e 13-të me një kishëz të dekoruar shumë. Sot, ajo strehon Qendrën e Informacionit, Galerinë Felix Jenewein dhe Muzeun e Alkimisë.

Kaçinë

Brenda Kaçinës, katër milje (shtatë kilometra) në verilindje të Kutná Hora, ndodhet një kështjellë e shkëlqyer, neoklasike, me bazamente, e lidhur me pavionet nëpërmjet kolonadave të hijshme. Kjo masë e madhe e një ndërtese me ngjyrë kremi filloi në 1802 dhe banonte në një park të madh të vendosur në stilin e vjetër anglez.

Hrádek / Minierat e Argjendit

Fillimisht një pallat gotik me oborr dhe kullë të ndërtuar para vitit 1420. Sot ajo strehon ekspozitën e Muzeut të Argjendit Çeke.

Silver Mine museumNdërsa minierat e argjendit në Kutná Hora sigurisht datojnë në epokën mesjetare, ato qëndruan të papërdorura dhe të paregjistruara për shekuj, derisa një ekip gjeohidrologësh e gjeti atë aksidentalisht në vitin 1967. Arkeologët konstatuan se ajo daton në epokën e minierave me dorë, duke përdorur një daltë dhe çekiç, siç dëshmohet nga shenjat në muret e ngushta.
Loda e argjendtë e Kutná Horës siguroi që çanta mbretërore e Pragës të ishte e pasur. Sigurisht, gjatë gjithë sundimit të Karlit të katërt, perandoria (dhe ndikimi i tij) u zgjerua për shkak të punës së viteve 100, të cilët punonin në kalimet e errëta dhe nëntokësore. Kur ta vizitoni këtë sot, do të përjetoni ndjenjën klaustrofobike të asaj që tani quhet: ‘galeri’. Ky është një segment prej dyqind e shtatëdhjetë e pesë jardësh (dyqind e pesëdhjetë metra) i minierave të hapura për turistët. Në tavanin dhe muret e tij ende strehohen copa gneiss dhe kuarc, të cilat përfshiheshin në konglomeratet e pasura të punuara nga kuajt dhe njerëzit që tërhiqnin motorët e minierave gjatë kohëve mesjetare. Stalaktite të vogla – sedimente me kalcit në to – varen nga çatia në zona. Kjo është për shkak të shpëlarjes graduale të mineraleve. Megjithatë, ky proces është shumë më i dukshëm në shpellat e karstit Moravian në provincën lindore të Republikës Çeke. Pranimi: 110 CZK, Hapur: Prill-Tetor E martë-Die 10:00-18:00, mbyllur Hënën dhe Nëntor-Mars, turne përgjithësisht çdo gjysmë ore, www.cms-kh.cz .

Galeria e Arteve e Rajonit Qendror Bohemian

Ky është një shtesë e kohëve të fundit në qytet dhe gjendet vetëm në të majtë ndërsa dilni nga katedralja. Dikur ishte një Kolegj jezuit barok, por tani është shtëpia e hapësirës së dytë më të madhe për ekspozita në të gjithë Republikën Çeke, e dyta vetëm pas Galerisë Kombëtare në Pragë. Ekspozitat që do të gjeni në këtë hapësirë ndryshojnë gjatë gjithë kohës, por ajo është gjithmonë plot me vepra të rëndësishme arti nga shekujt 20 dhe 21.

Një nga pikat kryesore të bisedës së kësaj ndërtese janë statujat e gjetura jashtë. Ata janë të gjithë nga shenjtorët dhe padyshim janë të lidhura me faktin se jezuitët kanë banuar më parë në këtë ndërtesë. Në fakt, ata ishin banorët e kësaj ndërtese që në vitin 1626, kur erdhën në përpjekje për të kthyer qytetarët përsëri në fenë katolike. Statujat kanë një ngjashmëri të jashtëzakonshme me ato në Urën e Karlit në Pragë, dhe kjo për shkak se të dy grupet e statujave u bënë si propagandë për lëvizjen kundër reformës. Nëse dëshironi të vizitoni, mund të blini një biletë të kombinuar për 120 CZK, duke ju dhënë akses në të gjitha ekspozitat këtu.

Adresa: Barborská 53; Hapur: 10:00-18:00 nga e marta në të premte. www.gask.cz

Shatërvani prej guri (Kamenna Kasna)

Kutna Hora ka qenë, për një kohë të gjatë, shtëpia e shumicës së minierave të vendit dhe, si e tillë, marrja e ujit të pijshëm të pastër ishte një luftë e vërtetë për popullatën. Për të zgjidhur këtë problem, u krijua një sistem i ndërlikuar tubacionesh për të sjellë ujë në qytet, i cili kalonte në depozita të mëdha magazinimi për të siguruar që uji të ishte gjithmonë i disponueshëm. Në shek . Tani gjendet në Rejskovo Namesti – nuk funksionon më, por ende mund të shihet në të njëjtën formë që mori kur u ndërtua fillimisht.

Shtëpi prej guri (Kamenný Dům)

Kjo ndërtesë u ndërtua nga artizanët polakë dhe u konsiderua një mrekulli e vërtetë e zanatit të tyre në kohën e ndërtimit. Muratura e përpunuar e gjetheve të rrushit që ngjiten lart në ndërtesë dhe kafshët e vendosura rreth fasadës janë një mrekulli absolute për t’u parë dhe janë diçka që çdo adhurues i arkitekturës dhe i artit duhet të dëshmojë. Oferta tjetër në këtë shtëpi – muzeu i arteve dhe zanateve lokale – është mjaft i mërzitshëm, megjithatë, kështu që kjo mund të anashkalohet për të kursyer para. Është e hapur nga ora 10:00-17:00 çdo ditë dhe më shumë informacion mund të gjeni në www.cms-kh.cz .

Muzeu i Alkimisë (Muzeum Alchymie)

Ky është i vetmi muze në të gjithë Republikën Çeke kushtuar artit antik të alkimisë dhe ndodhet në bodrumet e një shtëpie në Sheshin Kryesor. Siç mund ta prisni, gjithçka këtu i kushtohet alkimisë. Për vizitorët që flasin anglisht, ka shumë përshkrime të ndryshme të shkruara në anglisht, të cilat shpjegojnë aspektet e ndryshme të kësaj praktike. Ka gjithashtu një kullë mahnitëse gotike të bashkangjitur kësaj shtëpie, dhe brenda do të gjeni një studim alkimisti, i cili është vendosur në të njëjtën mënyrë që do ta kishit parë kur alkimisti praktikonte këtu shumë vite më parë.

Muzeu i Alkimisë është i hapur nga 9 e mëngjesit deri në 6 pasdite gjatë muajve prill-shtator, dhe nga ora 9 e mëngjesit deri në 17:00 midis tetorit dhe marsit. Hyrja është 60 CZK.

Nëse dëshironi të eksploroni Kutná Hora , ju rekomandojmë ta bëni atë në një ekskursion privat ose të përbashkët si një udhëtim ditor nga Praga. Një ekskursion privat ju jep fleksibilitet të plotë: ju mund të zgjidhni orën e nisjes, kohëzgjatjen e qëndrimit në destinacionin tuaj, mundësinë e ndryshimeve (nëse vendosni të qëndroni më gjatë ose më të shkurtër) dhe të zgjidhni ose të keni një guidë me përvojë në vendlindjen tuaj. gjuhën ose thjesht një shofer që ofron njohuri bazë dhe rekomandime për vendin. Ndërsa ekskursionet e përbashkëta ofrojnë më pak fleksibilitet, ato nisen në orare dhe ditë të planifikuara me një program fiks – çmimi është i favorshëm dhe përfshin të gjitha tarifat. Shikoni më shumë informacion në faqen tonë të internetit .

Ku për të ngrënë

Pivnice Dačický

Merrni pak shkumë në mustaqet tuaja në këtë sallë birre bohemiane të modës së vjetër, të veshur me panele druri, ku mund të darkoni me petë dhe të zgjidhni nga pesë birra të ndryshme të pijshëm, duke përfshirë birrën me maja Pilsner Urquell Budvar dhe Primátor. Adresa: Rakova 8; pjatat kryesore 120-350 CZK; Hapur nga ora 11:00-23:00. faqe interneti

Dobrá Čajovna

Kjo është një çajtore e vogël me një ndryshim, pasi nuk është në përputhje me atmosferën mesjetare të këtij qyteti. Në vend të kësaj, është me temë Thai, me shumë karaktere dhe dekorime të çuditshme tajlandeze që zbukurojnë çdo mur. Është një vend fantastik për t’u ardhur nëse dëshironi ta kaloni ditën në një vend të rehatshëm, duke parë vendasit që bëjnë biznesin e tyre të përditshëm. Është e hapur çdo ditë midis orës 14:00 dhe 22:00 dhe ndodhet në Jungmannovo Náměstí 16.

U Žlutého Kola ( Dona)

Ky është vendi më i mirë për të gjetur ushqime tradicionale çeke në të gjithë qytetin, megjithëse kjo do të thotë se zakonisht është mjaft i zënë në të njëjtën kohë. Ekziston një menu në anglisht; megjithatë, ofertat speciale të drekës gjenden vetëm në gjuhën çeke, megjithëse një nga kamarierët do t’ju shpjegojë ato. Ka gjithashtu një oborr të vogël të bukur, ku mund të uleni kur dielli bie. Është e hapur çdo ditë, dhe ofertat speciale të drekës shërbehen deri në orën 15.00. Ndodhet mbi Hotel Garni në Havlíčkovo Náměstí nr. 16.

Piazza Navona

Ky restorant italian mund të bezdis disa me reklamat e tij në gjuhën angleze, por ndodhet pikërisht në sheshin kryesor të qytetit dhe tërheq një turmë të madhe. Ushqimi është i mirë këtu, dhe klientët janë besnikë. Është e hapur çdo ditë dhe, siç u tha tashmë, është në Palackého náměstí 90. faqe interneti

U Sňeka Pohodáře

Restoranti më i mirë italian i Kutná Hora. Pjatat kryesore 100-240 CZK. Adresa: Vladislavova 11.

Arritja atje

Kutná Hora ndodhet 65 km në lindje të Pragës. Me autobus 70 minuta nga stacioni Florenc, treni 55 minuta nga stacioni kryesor (treni është një zgjedhje më e mirë). Biletat e kthimit për tren ose autobus kushtojnë rreth 200 CZK. Nëse nuk dëshironi të shpenzoni duke përdorur transportin publik, merrni parasysh të rezervoni një ekskursion .

Informacion Turistik

Qendra e informacionit është në Palackého Náměstí, e vendosur në të njëjtën ndërtesë me Muzeun e Alkimisë. Hapur: Prill-Shtator çdo ditë 9:00-18:00; Jashtë mars Hënë-Premte 9:00-17:00, Shtu-Die 9:00-16:00; www.kutnahora.cz .

Artikuj të Lidhura

Back to top button