Kalaja e PragësLagjet e qytetit

Hradčany and Castle

Horizonti i Pragës dominohet nga kompleksi i madh në majë të kodrës së Kalasë së Pragës në Hradčany (rrethi përreth Kalasë së Pragës). Kalaja shikon nga zemra e qytetit nga bregu perëndimor i lumit Vltava. Këtu ekziston një seli mbretërore për më shumë se një mijëvjeçar, dhe ajo vazhdon të shërbejë si seli e presidentit çek. Ajo është gjithashtu shtëpia e shumë prej atraksioneve kryesore turistike të Pragës.

Hradčany ishin, si qyteti i tretë i Pragës, i themeluar në fillim të shekullit të 14-të nga një kont mbretëror Berka nga Dubé. Në atë kohë, megjithatë, tashmë ekzistonte Kështjella e Pragës, e quajtur më parë Kalaja Mbretërore, një tipar mbizotërues historiko-politik dhe kulturor jo vetëm i Hradçanit dhe Pragës, por i gjithë Bohemisë, duke ndikuar me rëndësinë e saj në të gjithë Evropën Qendrore për shekuj, themelimi i së cilës daton diku pas vitit 880 pas Krishtit. themeli, princat çekë e zhvendosën rezidencën e tyre këtu nga Levý Hradec. Kjo zgjedhje kishte një rëndësi të madhe si për fatin e kështjellës ashtu edhe për fatin e qytetit të ardhshëm. Mbretërimi i Karlit IV dhe mbretërimi i mëvonshëm i Rudolfit II, kur Kalaja ishte rezidenca e një perandori romak, ishin periudha të rëndësishme në historinë e kështjellës. Prandaj, në kohën e rindërtimeve u shpreh rëndësia rezidenciale e Kalasë. Një periudhë tjetër e shënuar ndërtimore ishte gjysma e dytë e shekullit të 18-të, kur Habsburgët rindërtuan gjerësisht Kalanë sipas planeve të Nicola Pacassi, një arkitekt nga Vjena.

Bizhuteritë e arkitekturës së Kalasë janë Katedralja gotike St.Vitus , ku janë depozituar xhevahiret e kurorëzimit. Gjendet varri i sundimtarëve çekë, Pallati i Vjetër Mbretëror me Sallën e Vladislavit, kisha romane dhe ish Manastiri i Shën Gjergjit , Salla spanjolle në krahun e oborrit të kështjellës II dhe vende të tjera si Korsia e Artë . Jashtë ambienteve të Kalasë, vende të tjera me interes janë Kopshti Mbretëror me Veroren Mbretërore, Sheshi Loretanské me Loretën , Kisha e Engjëllit Virgjëreshës dhe Pallati Cernin, dhe së fundi, por jo më pak e rëndësishme, Manastiri i Strahovit me një bibliotekë unike.

Duke u rrotulluar në Kalanë e Pragës

Stacioni më i mirë i metrosë është Malostranská ose Hradčanská nëpërmjet linjës A, ndërsa të apasionuarit pas tramvajit duhet të hidhen në linjën 22 të tramvajit, duke zbritur në Pražský hrad. Nëse po arrini në Kështjellë në këmbë, përgatituni për pak ngjitje, por do të shpërbleheni me pamje nga çatitë shumëngjyrëshe dhe majat e qendrës së qytetit. Mund ta filloni shëtitjen tuaj nga Nerudova pak larg sheshit të qytetit të vogël ose përmes shkallëve të Kalasë së Vjetër nga metroja Malostranská.

Kalaja e Pragës

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button