Tërheqjet Turistike

Sinagogat e Pragës

Sinagoga Vjetër-Re

E njohur si sinagoga më e vjetër në Evropë, kjo ndërtesë daton në fund të shekullit të 13-të dhe në një moment ishte vendi kryesor i adhurimit të komunitetit hebre. Përveçse është një vend i rëndësishëm, është edhe një nga ndërtesat më të bukura në Pragë. Ndërtesa ka një sallë të dyfishtë të ndarë me shtylla mbi të cilën qëndron një qemer unike me pesë brinjë. Amberi qëndron në qendër të sinagogës pas një grilë hekuri të shekullit të 15-të. Pews gjithashtu e rrethojnë atë për anëtarët e lartë të komunitetit hebre. Një nga ndenjëset është zbukuruar nga Ylli i Davidit, ku ulet rabini legjendar Low. Pesë librat e Moisiut, të njohur si Tora, qëndrojnë në bimah, i cili ka pamje nga lindja. Ndërtesa nuk ka qenë gjithmonë si sot. Në shek . Dikush kalon nën një reliev të përbërë nga gjethe dhe rrush nga salla e hyrjes në sallën kryesore. Dymbëdhjetë degët simbolizojnë dymbëdhjetë fiset e Izraelit që mbijnë nga një shkurre. Sinagoga është gjithashtu shtëpia e legjendave të shumta dhe është e vetmja sinagogë në Pragë ku ka ende shërbime që zhvillohen.

Old New Synagogue

Sinagoga e Lartë

E vendosur direkt përballë Sinagogës Vjetër-Re, ajo u ndërtua në të njëjtën kohë me Bashkinë Hebraike në fund të shekullit të 16-të. Në një moment, dy ndërtesat u bashkuan në sajë të një hyrje në katin e parë, por ajo është ndërtuar me tulla që nga fundi i shekullit të 19-të. Ai ishte gjithashtu një vend për t’u takuar ata në komunitetin hebre, por tani përdoret si një sallë ekspozite që strehon tekstile nga Muzeu Hebre.

Sinagoga Klaus

Kjo sinagogë është një ndërtesë publike që e ka marrë emrin nga tre ndërtesa më të vogla të quajtura klause nga të cilat është bërë. Njëra prej këtyre ndërtesave strehonte shkollën e famshme Talmudike, e dyta ishte një sinagogë dhe e treta ishte një spital. Brendësia e ndërtesës përbëhet nga punime të mrekullueshme me llaç dhe përmban qemer cilindrik me katër palë luneta. Sot, sinagoga strehon ekspozitën e printimeve dhe dorëshkrimeve hebraike që gjurmojnë historinë e hebrenjve në Evropë deri në mesjetë. Shumë legjenda rrethojnë ndërtesën, duke përfshirë një që thotë se engjëjt mbanin gurët që përbëjnë ndërtesën dhe e kanë mbrojtur atë që atëherë, duke përfshirë mbijetesën e saj përmes dy zjarreve.

Sinagoga Pinkas

E emëruar sipas rabinit që e themeloi, kjo sinagogë daton në shekullin e 15-të. Sot, ai i kushtohet viktimave hebreje të Holokaustit nga Bohemia dhe Moravia. Pjesa e brendshme përmban emrat e 77,297 që humbën jetën nga duart e nazistëve. Gjatë jetës së saj, ndërtesa është rindërtuar disa herë falë përmbytjeve të shumta.

Sinagoga Maisel

Mordechai Maisel e ndërtoi këtë sinagogë si një vend adhurimi privat. Maisel ishte kreu i komunitetit hebre në atë kohë dhe, si rezultat, iu dha leja e veçantë për të ndërtuar sinagogën nga perandori. Meqenëse Maisel ishte një nga njerëzit më të pasur, ai ndërtoi sinagogën dhe shtroi rrugët e qytetit hebre dhe zgjeroi një spital. Ishte sinagoga më e madhe në Pragë, por pamjen e saj aktuale e mori nga një ndryshim i fytyrës në shekullin e 19-të. Ndërsa rajoni ishte nën pushtimin nazist, sinagoga ruante pronat e vjedhura hebreje dhe sot ajo strehon objekte të shumta nga muzeu hebre.

Varrezat e vjetra hebreje

E vendosur pranë sinagogës Klaus, është e rëndësishme, por nuk dihet saktësisht se kur u krijua varreza. Varrezat tani janë të mbyllura, por gurët e varrit më të vjetër datojnë në vitin 1439 dhe janë gjithashtu vendi i fundit i pushimit të Avigdor Kara, i cili jetoi në 1389. Që atëherë, ai ishte në përdorim deri në 1787. Për shkak se komuniteti hebre kishte vetëm një varrezë për t’u përdorur, ajo mbaroi shpejt nga dhoma dhe hebrenjtë duhej të fillonin të varrosnin njerëzit njëri mbi tjetrin në shtresa. Tani vlerësohet se ka 80,000 varre në dymbëdhjetë shtresa nën dymbëdhjetë mijë gurë varri. Shumë prej këtyre gurëve të varreve tregojnë emrin e të ndjerit dhe ndajnë edhe disa fakte rreth tyre. Shumë prej tyre kanë emblema që simbolizojnë klane, profesione dhe emra të ndryshëm. Ndryshe nga varrezat e tjera hebreje, kjo ka relieve që përshkruajnë forma njerëzore. Këto nuk gjenden shpesh për shkak të ligjit të shenjtë, i cili thotë se përshkrimi i njerëzve është një përpjekje arrogante për të imituar veprën e Zotit. Si rezultat, disa papërsosmëri i kanë lejuar artistët të anashkalojnë ligjin.

Varrezat e vjetra hebreje

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button