Historia

Historia

Trashëgimia hebraike e Pragës

Dy mijë vjet më parë, romakët i dëbuan hebrenjtë nga Izraeli (Toka e Shenjtë). Megjithatë: "Tora ishte shenjtërorja e tyre…

Lexo më shumë »
Historia

Husitët

Periudha Hussite është ndoshta periudha më e rëndësishme në historinë çeke, por sigurisht që është më emocionuese. Jan Hus ishte…

Lexo më shumë »
Historia

Epoka e Artë e Charles IV

Në 1306, Gjoni i Luksemburgut u zgjodh Mbret i Bohemisë, kryesisht falë martesës së tij me një princeshë Přemyslid dhe…

Lexo më shumë »
Historia

Fillimet e hershme dhe Přemyslids (870-1306)

Është në të dhënat romake që historianët mund të gjurmojnë historinë e Boii-ve, të cilët ishin një fis kelt që…

Lexo më shumë »
Historia

Ardhja e Habsburgëve

Bohemia drejtohej nga mbretër që mungonin pas vdekjes së Xhorxhit deri në vitin 1526, kur froni u pretendua nga Habsburgët.…

Lexo më shumë »
Historia

Komuniteti Çifut Moravian

Ndërsa varrezat dhe sinagogat hebraike në Pragë kanë tërhequr turistë për shumë vite, qendrat e tjera hebreje në Republikën Çeke…

Lexo më shumë »
Historia

Lufta e Dytë Botërore dhe përtej

Akumulimi i tensionit midis shumicës sllovake dhe çeke, dhe pakicës së konsiderueshme gjermane të vendit, arriti kulmin kur, gjatë vitit…

Lexo më shumë »
Historia

Vrasja e Reinhard Heydrich

Gjatë shtatorit të vitit 1941, komandanti i dytë i SS dhe një i preferuar personal i Hitlerit, Reinhard Heydrich, i…

Lexo më shumë »
Historia

Praga sot

Sot Republika Çeke – dhe Praga në veçanti – shihet si një model për të gjitha vendet e tjera të…

Lexo më shumë »
Historia

Václav Havel

Václav Havel është një ish dramaturg dhe disident, i cili u ngrit për t'u bërë President i kombit të Çekosllovakisë…

Lexo më shumë »
Historia

The Fallout from Communism

Trashëgimia e komunizmit ende jeton shumë në zemrat dhe mendjet e Republikës Çeke dhe ende ndikon në psikologjinë e njerëzve,…

Lexo më shumë »
Historia

Prague Under the Communist Regime

Pas Luftës Çekosllovakia e gjeti veten edhe një herë si një vend i lirë, i udhëhequr nga Presidenti Beneš deri…

Lexo më shumë »
Back to top button