Informacion i dobishëm

Ambasadat dhe Konsullatat

Czech Republic Map

Ju mund të merrni ndihmë në situata të vështira nga ambasada e vendit tuaj. Ambasadat janë gjithmonë të vendosura në kryeqytet (pra në Republikën Çeke, në Pragë), dhe një listë e plotë mund të gjendet në faqen e internetit të Ministrisë së Punëve të Jashtme. Disa vende nuk kanë një ambasadë në Republikën Çeke, por më tepër përfaqësohen nga një konsullatë.

Numrat e Urgjencës

Urgjenca e Përgjithshme Nr. 112

Zjarri 150

Urgjenca Mjekësore 155

Policia e qytetit të Pragës 156

Komisariati i të Huajve

Prague 1, Jungmanovo namesti 9 (stacioni më i afërt i metrosë është Mustek)

Ky komisariat është i hapur 24 orë në ditë. Ofrohen përkthyes në anglisht.

Kartat e kreditit të humbura dhe të vjedhura

Viza tel. +420 224-125-353 • MasterCard/Eurocard tel. +420 261-354-650

American Express tel. +420 222-800-111 • Diners Club tel. +420 267-314-285

Shërbimet mjekësore emergjente

Pragë 5, Nemocnice Na Holmolce, tel. +420 257-271-111

Prague 1, Nemocnice na Františku, tel. +420 222-801-111

Prague 1, Poliklinika Palackého, tel. +420 222-928-111

Pragë 2, Všeobecná fakultní nemocnice, tel. +420 224-961-111

Urgjencat dentare

Prague 1 Palackého 5, tel. +420 224-946-981 (Hënë-Premte 7 – 7, Sat – Diell 24 orë mbulim)

Pragë 4: Pacovská 31/869, tel. +420 241-733-918 (Hënë-Premte 7 – 7, Sat – Diell mbulim 24 orësh)

Shërbime Mjekësore

Trajtimet urgjente dhe ndihma e parë janë falas për të gjithë vizitorët në Republikën Çeke. Shtetasit britanikë, irlandezë dhe të tjerë të BE-së marrin kujdes shëndetësor falas (me përjashtim të trajtimeve dentare jourgjente) nëpërmjet një marrëveshjeje reciproke. Të gjithë të huajt duhet të paguajnë për recetat e tyre.

Farmacitë 24 orëshe

Edhe ilaçet pa recetë duhet të blihen në një farmaci (lekarna). Në rast nevoje urgjente, disa farmaci janë të hapura 24 orë në ditë:

Prague 1, Palackého 5, tel. +420 224-946-982 • Prague 2, Belgická 37, tel. +420 222-519-731

Pragë 4, spitali Thomayerova, Vídeňská 800, tel. +420 261-084-001

Pragë 5, Štefánikova 6, tel. +420 257-320-918 • Prague 5, Motol Hospital, V Úvalu 84, tel. +420 224-435-736

Prague 8, Bulovka Hospital, Budínova 2, tel. +420 266-082-032

Zyrat e Këmbimit / ATM

Praga ka makina parash të shpërndara në mënyrë të përshtatshme në të gjithë qytetin. Disa makina nuk pranojnë karta Diners dhe Amex. Të gjitha makinat pranojnë MB dhe çdo kartë tjetër të lëshuar ndërkombëtarisht, duke përfshirë MC, Visa, Maestro, Cirrus, Plus Visa elektron (dhe nuk ka raporte për ndonjë lloj problemi në marrjen e parave të gatshme). Nëse dëshironi të shkëmbeni para, fillimisht pyesni për normën e komisionit, pasi mund të jetë mjaft i lartë. Ne ju rekomandojmë shumë shkëmbimin në cep të rrugës Kaprova dhe Maiselova, ku padyshim përfitoni çmimin më të mirë (pranë Sheshit të Qytetit të Vjetër menjëherë pas kishës së Shën Nikollës). Përndryshe, bankat në Pragë ofrojnë kurse të mira këmbimi dhe norma të ulëta komisioni, rreth 2%. Nëse keni nevojë të shkëmbeni çeqe udhëtari, provoni zyrën e American Express në Wenceslas Sq. 56 (tel. 222-800-237). Është e hapur çdo ditë nga ora 9 e mëngjesit deri në 7 pasdite.

Gjuha lokale

Shumica e çekëve që jetojnë në Pragë mund të flasin të paktën pak anglisht, dhe shumë informacione turistike dhe pothuajse të gjitha menutë në restorantet e qendrës së qytetit janë të disponueshme në anglisht. Shumica e vendeve, rrugëve dhe monumenteve të tjera janë të etiketuara me emrat e tyre çekë, por një emër në anglisht shfaqet shpesh kur është i dobishëm.

Elektricitet

Energjia elektrike AC në Republikën Çeke është 230 volt. As madhësia aktuale e as priza nuk janë të njëjta në mbarë botën. Nëse zbuloni me të mbërritur se një pajisje elektrike ka një prizë të ndryshme nga ato të përdorura në këtë vend, përshtatësit janë lehtësisht të disponueshëm.

Pirja e duhanit

Republika Çeke ka miratuar një ligj për kufizimin e pirjes së duhanit. Një nga pikat kryesore është ndalimi i pirjes së duhanit në vende publike (në platforma, në ndalesa, në stacionin hekurudhor, në transportin publik dhe në vendet e argëtimit). Pronarët e restoranteve duhet të ofrojnë një zonë për jo-duhanpirësit (ose një dhomë të veçantë ose orë kur pirja e duhanit nuk lejohet kur shërbehet ushqimi). Produktet me bazë duhani nuk mund t’u shiten personave nën 18 vjeç.

Dhomat e Pushimit

Banjot publike zakonisht etiketohen si WC dhe një tarifë e vogël (rreth 5 deri në 10 CZK) vendoset për pranim. Standardet ndryshojnë, por shumica e tualeteve janë shumë më të pastra se më parë dhe mirëmbahen siç duhet. Objektet shtesë të banjës, ndonjëherë falas dhe të mirëmbajtura më mirë, janë të disponueshme në shumë stacione metroje (megjithëse në disa stacione, disa tualete janë ende të shkreta), dyqane të mëdha, muze, restorante dhe kafene. Shumica e turistëve e kanë më të lehtë të përdorin tualetet falas në restorante ose të përdorin zinxhirë të ushqimit të shpejtë si McDonald’s ose KFC, muzetë, galeritë, etj.

Rregullat themelore të vozitjes

Rregullat e drejtimit të automjetit në Republikën Çeke janë në thelb të njëjta si në vendet e tjera evropiane. Megjithatë, duhet mbajtur parasysh sa vijon:

  • vozitni në anën e djathtë
  • rripat e sigurisë duhet të jenë të lidhur si brenda dhe jashtë qyteteve dhe fshatrave
  • Sediljet e sigurisë së makinës janë të detyrueshme për fëmijët deri në 36 kg ose për çdo person deri në 150 cm të gjatë
  • shpejtësia maksimale është 90 km/h, në qytete dhe fshatra 50 km/h dhe 130 km/h në autostrada.

Si kudo tjetër, ngasja nën ndikimin e alkoolit është e ndaluar. Mjetet motorike duhet të kenë dritat e ekranit gjatë ditës. Për drejtimin e automjeteve në autostrada, duhet të vendoset një ngjitëse me pagesë. Etiketa e përshtatshme ngjitëse mund të blihet në pikat kufitare, zyrat postare ose pikat e karburantit.

Back to top button