Lagjet e qytetit

Praga dikur njihej si ‘Pesë Qytetet’ dhe megjithëse tani është ndarë në 10 rrethe të veçanta, shumica e vizitorëve përqendrohen në pesë qytetet historike: Hradčany, Staré Město (Qyteti i Vjetër), Malá Strana (Lagjja e Vogël), Nové Mesto (Qyteti i Ri) dhe lagjja hebraike (Josefov).

 • Lesser Town (Malá Strana)

  Lagjja e Vogël (Mala Strana), e quajtur fillimisht Qyteti i Ri i Pragës dhe më vonë i quajtur Qyteti i Vogël i Pragës, u themelua…

  Lexo më shumë »
 • Karlín

  Ky është i rrethuar nga lumi Vltava dhe Holešovice në anën veriore, Žižkov dhe kodra Vítkov në anën jugore, Qyteti i Ri në anën perëndimore…

  Lexo më shumë »
 • Katër të katërtat e Pragës

  Praga, deri rreth vitit 1800, përbëhej vetëm nga 4 qytete të veçanta që kishin 4 sheshe qytetesh, të cilat ishin të gjitha të ndara me…

  Lexo më shumë »
 • Žižkov

  Ky rreth është emëruar për nder të Jan Žižka, udhëheqës i ushtrisë Hussite. Ndodhet në jug të Kodrës Žižkov, e cila ishte zona ku ndodhi…

  Lexo më shumë »
 • The Old Town

  Krijimi i Qytetit të Vjetër (Staré Město) u përfundua pas vitit 1230 duke ndërtuar fortifikime rreth zonës së qytetit. Për dy deri në tre shekuj,…

  Lexo më shumë »
 • Josefov

  Josefov, ish-qyteti hebre, u krijua nga një vendbanim tregtarësh dhe këmbyesish hebrenj që ishte ngjitur me kalimin e lashtë mbi lumin Vltava në majën veriore…

  Lexo më shumë »
 • The New Town

  Qyteti i Ri (Nové Město) u themelua nga perandori Charles IV, në vitin 1348. Ishte akti urbanistik më i gjerë në Pragë dhe unik në…

  Lexo më shumë »
 • Vyšehrad

  Vysehrad u themelua diku në shekullin e 10-të, padyshim më vonë se sa ishte themeluar Kalaja e Pragës (Prazsky hrad) dhe për shekuj mbeti gjithashtu…

  Lexo më shumë »
 • Hradčany and Castle

  Hradcany ishin, si qyteti i tretë i Pragës, i themeluar në fillim të shekullit të 14-të nga një kont mbretëror Berka nga Dube. Megjithatë, në…

  Lexo më shumë »
 • Smíchov dhe Anděl

  Smíchov është një zonë rezidenciale dhe industriale e Pragës e famshme për qendrën tregtare, fabrikën e birrës, arkitekturën industriale, kinematë, restorantet komode, baret dhe jetën…

  Lexo më shumë »
 • Administrata dhe Struktura e Qytetit të Pragës

  Bashkia e Pragës është në fakt autoriteti lokal dhe rajonal i kryeqytetit të Pragës. Fushëveprimi i tij përcaktohet nga Ligji për Qytetin e Pragës dhe…

  Lexo më shumë »
 • Vinohrady

  Vinohrady ndodhet në rrethet administrative dhe komunale të Pragës Dy, mjaft afër qendrës së qytetit. Zona historike e stacionit kryesor të trenit të Pragës ndodhet…

  Lexo më shumë »
Back to top button