Lagjet e qytetit

Smíchov dhe Anděl

Smíchov është një zonë rezidenciale dhe industriale e Pragës e famshme për qendrën tregtare, fabrikën e birrës, arkitekturën industriale, kinematë, restorantet komode, baret dhe jetën e natës. Smíchov ndodhet në bregun perëndimor të lumit Vltava. Birraria Staropramen ndodhet në Smíchov dhe është një vend i njohur për t’u vizituar nëse jeni adhurues i birrës.

Anděl është një lagje në distriktin qendror të Smíchov të Pragës 5, e përqendruar në një shkëmbim të zënë. Emri do të thotë engjëll në gjuhën çeke dhe e ka origjinën nga pubi U zlatého anděla (Engjëlli i Artë) i shekullit të 19-të, i quajtur fillimisht pas një statuje engjëlli përpara tij. Piktura e një engjëlli në çadrën e pijetores u ruajt pas prishjes së saj dhe tani shfaqet aty pranë.

Anděl është një qendër e rëndësishme trafiku. Linja B e metrosë së Pragës shkon poshtë saj, stacioni Anděl që i shërben zonës. Linjat e tramvajit në drejtimin veri-jug dhe lindje-perëndim kalojnë atje (linjat 4, 6, 7, 9, 10, 12, 14 dhe 20). Përndryshe, është zonë për këmbësorë.

Pas rizhvillimit në fund të viteve 1990, kur arkitekti francez Jean Nouvel projektoi një ndërtesë zyre të quajtur Golden Angel (Zlatý Anděl) mbi stacionin e metrosë me një foto të një engjëlli nga filmi Wings of Desire dhe citate nga Rilke në fasadën e saj, Anděl u bë një i tillë. nga pjesët më të ngarkuara të qytetit, me shumë zyra të kompanive kombëtare dhe ndërkombëtare. Përtej saj (në kuadratin veriperëndimor), mund të gjendet një nga qendrat tregtare më të mëdha të Pragës, Nový Smíchov, duke përfshirë kinemanë multipleks CinemaCity. Sinagoga Smíchov është gjithashtu në zonë.

Ushqimi në zonën Anděl

Gjetja e ushqimit të mirë përreth Andelit është vërtet e lehtë. Ka shumë restorante të ushqimit të shpejtë, duke përfshirë KFC dhe McDonalds, bare komode çeke, piceri italiane, restorante luksoze dhe disa restorante vegjetariane. Çdokush mund të hajë mirë këtu. Në katin e fundit të qendrës tregtare Nový Smíchov, do të gjeni një fushë ushqimore që ofron ushqime dhe specialitete të shumta aziatike, orientale dhe greke.

Artikuj të Lidhura

Back to top button