Kalaja e Pragës

Kalaja e Pragës është për nga madhësia një qytet i vogël dhe përfshin kisha, galeri, kopshte dhe ndërtesa qeveritare. Pamja e Kalasë si kala daton nga viti 1753 deri në 1775, e vendosur në majë të një kodre të madhe në bregun e majtë të lumit Vltava që dominon lagjen Hradčany me siguri madhështore. Është një nga vendet që thjesht duhet ta vizitoni, qoftë në mënyrë të pavarur ose si pjesë e një turneu me guidë. Turneu i Kalasë së Pragës zgjat dy orë nëse nuk hyni në ndërtesa dhe kopshte. Një inspektim i plotë i Kalasë së Pragës mund të zgjasë gjithë ditën, por pa galeritë e artit, mjaftojnë katër orë. Kufjet për një turne të drejtuar me audio janë në dispozicion në qendrën e informacionit. Pamjet kryesore të Kalasë së Pragës janë Katedralja e Shën Vitusit, Bazilika e Shën Gjergjit, Pallati Mbretëror dhe Korsia e Artë. Para se të largoheni nga kompleksi i kështjellës, një gjë duhet të bëni – të ngjiteni në kullë. Pamja mbi të gjithë qytetin është e mahnitshme. Para se të hyni në kompleksin e kështjellës, duhet të kaloni një pikë kontrolli sigurie. Në muajt e verës dhe veçanërisht në orët e pikut, përgatituni për radhë më të gjata dhe pritje deri në 30 minuta.

 • Shëtitja e Kalasë së Pragës

  Për të gjitha vendet e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në Pragë, imazhi i vetëm përcaktues i qytetit është Kalaja. E ulur në pozitën e saj…

  Lexo më shumë »
 • Korsia e Artë

  I përshtatur nga strukturat spektakolare dhe mbresëlënëse të Kullës së Bardhë dhe Kullës Dallibor, Golden Lane është ngjitur në heshtje kundër mureve të kështjellës. Me…

  Lexo më shumë »
 • Wallenstein Palace

  Pallati Wallenstein ishte ndërtesa e parë e madhe e stilit barok që u ndërtua në Pragë dhe u ndërtua nga Albrecht von Wallenstein, i cili…

  Lexo më shumë »
 • Hradčany and Castle

  Hradcany ishin, si qyteti i tretë i Pragës, i themeluar në fillim të shekullit të 14-të nga një kont mbretëror Berka nga Dube. Megjithatë, në…

  Lexo më shumë »
Back to top button