Kalaja e PragësTërheqjet Turistike

Wallenstein Palace

Pallati Wallenstein (Valdštejnský palác) ishte ndërtesa e parë e madhe e stilit barok e ndërtuar në Pragë dhe u ndërtua nga Albrecht von Wallenstein, i cili vdiq në 1634. Ai ishte një komandant ushtarak që fitoi shumë fitore mbi protestantët në Luftën 30-vjeçare dhe shpejt u pa si i domosdoshëm për Perandorin Ferdinand II. Megjithatë, titujt që mori nuk i mjaftuan; kishte sy për kurorën e Bohemisë. Pasi negocioi me armikun pa miratimin e Perandorit, ai u vra për ambiciet e tij.

Pallati Wallenstein u ndërtua për të ndërtuar diçka që do të zbehte Kështjellën e Pragës, dhe ndërtimi filloi në 1624 – ai nuk përfundoi deri në 1630. Për shkak të madhësisë së tokës që nevojitej për këtë sipërmarrje, duhej të bliheshin 23 shtëpi dhe tre kopshte të ndryshme dhe furra e qytetit me tulla. Një nga pikat kryesore të pallatit është salla kryesore, e cila ka vetë Wallenstein të përshkruar si Mars në një karrocë të pikturuar në tavan.

Në ditët e sotme, pallati është një ndërtesë e rëndësishme politike, pasi është shtëpia e Senatit çek. Kopshtet – një atraksion i vërtetë për shumë – janë ende të vendosura në mënyrën se si i kishte Wallenstein, me një terren gjigant që shikon mbi statuja dhe një shatërvan madhështor. Megjithatë, statujat janë kopje, pasi ato reale u vodhën në 1648 nga suedezët. Do të gjeni gjithashtu një pavijon me një shfaqje spektakolare të afreskeve që përshkruajnë skena nga Argonautët dhe Qethi i Artë në kopsht. Ky subjekt u zgjodh pasi Wallenstein ishte mbajtësi i Urdhrit të Qethit të Artë, urdhri më i lartë i kalorësisë në dispozicion të tij.

Nëse shkoni në skajin më të largët të kopshtit, do të gjeni një pellg të bukur dekorativ me një statujë që ngrihet nga qendra e tij. Do të gjeni gjithashtu një shkollë të vjetër kalërimi, e cila tani përdoret për të ekspozuar vepra arti nga Galeria Kombëtare. Vizitoni faqen e internetit në www.senat.cz për më shumë informacion.

Vendndodhja: Valdstejnske nam. 4; Qyteti i Vogël.

Hapur : të shtunën dhe të dielën, nga ora 10:00-16:30 (prill-tetor, e hapur deri në orën 17:00).

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button