Historia

Praga ka qenë kryeqyteti i mbretërisë antike të Bohemisë për shekuj. Në mesin e shekullit të 14-të, Praga ishte qendra e Perandorisë së Shenjtë Romake dhe qyteti i tretë më i madh i Evropës për sa i përket popullsisë. Mbretërimi i Karlit IV ishte një epokë e artë në historinë çeke. Fundi i kësaj periudhe, sidoqoftë, solli grindje ekonomike dhe politike në zonë, pasi Husitët protestantë – të frymëzuar nga idetë e reformatorit fetar Jan Hus – e luftuan atë me kryqtarët e dërguar nga kisha katolike në shekullin e 15-të. Në shekullin e 16-të qyteti ishte një qendër kryesore në Oborrin e Habsburgëve dhe u bë kryeqyteti i vendit të sapopavaruar të Çekosllovakisë në 1918. Ky vend i ri, i udhëhequr nga presidenti Tomáš Garrigue Masaryk, përjetoi një lulëzim dhe Çekosllovakia u bë një nga dhjetë vendet më të pasura në botë. Pushtimi nazist i Bohemisë dhe Moravisë ishte katastrofik për Çekosllovakinë, duke lënë të padëmtuara vetëm ndërtesat e bukura të vendit. Pas Luftës së Dytë Botërore, Republika Çekosllovake e rivendosur ra nën ndikimin sovjetik. Një përpjekje për të reformuar dhe humanizuar sistemin komunist, e njohur si Pranvera e Pragës, dështoi keq kur forcat ruse pushtuan vendin në gusht 1968. Vitet 1970 dhe 1980 ishin kohë të mbytura për shumë çekosllovakë, të cilët krijuan kundërkulturën e tyre disidente. Protestat dhe demonstratat masive në Pragë çuan në përmbysjen pa gjak të regjimit komunist në nëntor 1989, i njohur gjithashtu si Revolucioni Kadife. Kur Perdja e Hekurt ra në vitin 1989, Praga zbuloi pasurinë e saj të fshehur të thesareve bohemiane dhe dërgoi një ftesë për pjesën tjetër të botës. Më vonë, më 1 maj 2014, Republika Çeke iu bashkua BE-së.

 • Trashëgimia hebraike e Pragës

  Dy mijë vjet më parë, romakët i dëbuan hebrenjtë nga Izraeli (Toka e Shenjtë). Megjithatë: "Tora ishte shenjtërorja e tyre që asnjë ushtri nuk mund…

  Lexo më shumë »
 • Husitët

  Periudha Hussite është ndoshta periudha më e rëndësishme në historinë çeke, por sigurisht që është më emocionuese. Jan Hus ishte një profesor universiteti në Universitetin…

  Lexo më shumë »
 • Epoka e Artë e Charles IV

  Në 1306, Gjoni i Luksemburgut u zgjodh Mbret i Bohemisë, kryesisht falë martesës së tij me një princeshë Přemyslid dhe faktit që ai ishte djali…

  Lexo më shumë »
 • Fillimet e hershme dhe Přemyslids (870-1306)

  Është në të dhënat romake që historianët mund të gjurmojnë historinë e Boii-ve, të cilët ishin një fis kelt që jetonte në zonën e Pragës…

  Lexo më shumë »
 • Ardhja e Habsburgëve

  Bohemia drejtohej nga mbretër që mungonin pas vdekjes së Xhorxhit deri në vitin 1526, kur froni u pretendua nga Habsburgët. Kjo dinasti e ashpër katolike…

  Lexo më shumë »
 • Komuniteti Çifut Moravian

  Ndërsa varrezat dhe sinagogat hebraike në Pragë kanë tërhequr turistë për shumë vite, qendrat e tjera hebreje në Republikën Çeke janë rizbuluar vetëm kohët e…

  Lexo më shumë »
 • Lufta e Dytë Botërore dhe përtej

  Akumulimi i tensionit midis shumicës sllovake dhe çeke, dhe pakicës së konsiderueshme gjermane të vendit, arriti kulmin kur, gjatë vitit 1938, Hitleri urdhëroi vetëvendosjen për…

  Lexo më shumë »
 • Vrasja e Reinhard Heydrich

  Gjatë shtatorit të vitit 1941, komandanti i dytë i SS dhe një i preferuar personal i Hitlerit, Reinhard Heydrich, i cili ishte një nga organizatorët…

  Lexo më shumë »
 • Praga sot

  Sot Republika Çeke – dhe Praga në veçanti – shihet si një model për të gjitha vendet e tjera të Evropës Lindore që kërkojnë të…

  Lexo më shumë »
 • Václav Havel

  Václav Havel është një ish dramaturg dhe disident, i cili u ngrit për t'u bërë President i kombit të Çekosllovakisë teksa bëri kalimin në një…

  Lexo më shumë »
 • The Fallout from Communism

  Trashëgimia e komunizmit ende jeton shumë në zemrat dhe mendjet e Republikës Çeke dhe ende ndikon në psikologjinë e njerëzve, si dhe në gjendjen ekonomike…

  Lexo më shumë »
 • Prague Under the Communist Regime

  Pas Luftës Çekosllovakia e gjeti veten edhe një herë si një vend i lirë, i udhëhequr nga Presidenti Beneš deri në fillimin e Luftës së…

  Lexo më shumë »
Back to top button