Historia

Komuniteti Çifut Moravian

Ndërsa varrezat dhe sinagogat hebraike në Pragë kanë tërhequr turistë për shumë vite, qendrat e tjera hebreje në Republikën Çeke janë rizbuluar vetëm kohët e fundit. Tokat çeke kishin tashmë një komunitet hebre me përmasa të arsyeshme gjatë periudhës së hershme mesjetare. Në 1254, hebrenjve iu dha mbrojtja mbretërore nëpërmjet një karte të lëshuar nga Mbreti Přemysl Otakar i 2-të. Kjo nuk ishte gjithmonë efektive—hebrenjtë ende vuanin nga abuzimi dhe diskriminimi identik si në pjesë të tjera të Evropës.

Pavarësisht masakrave dhe dëbimeve të herëpashershme, kultura hebraike ishte në gjendje të lulëzonte. Deri në vitin 1938, popullsia hebreje bohemiane dhe moraviane ishte rreth 120000; shkalla e madhe e sinagogës kryesore të Brno-s tregon pasurinë dhe madhësinë e komunitetit lokal hebre. Holokausti dhe Lufta e Dytë Botërore e copëtuan atë komunitet, me më shumë se 50% të popullsisë të eliminuar. Shumë të mbijetuar u larguan pas përfundimit të luftës dhe të tjerë u larguan nga vendi gjatë vitit 1968 kur pushtimi rus i dha fund çdo shprese për liri. Këto ditë, numri i popullsisë hebreje është i vështirë për t’u matur, por 1 përafrim është rreth 6000. Gjatë gjithë epokës komuniste, ky komunitet mbajti një profil të ulët, megjithëse, që nga viti 1989, Moravia dhe Bohemia kanë festuar atë që ka mbetur nga kjo kulturë dikur e lulëzuar. Nazistët shkatërruan shumë sinagoga dhe disa u konvertuan për t’u përdorur për qëllime të tjera. Megjithatë, disa mbijetojnë ende, si dhe disa varreza – shumë prej të cilave kanë gurë varresh që datojnë 3 shekuj më parë. Nuk është mezi 1 qytet në Moravia që nuk ka një histori hebreje, dhe më poshtë, disa nga pikat kryesore janë renditur:

BoskoviceBoshkovice

Në Boskovice, në veri të Brno, një varrezë ka gurë varresh që datojnë në shekullin e shtatëmbëdhjetë. Këta gurë varresh janë rregulluar në rreshta mbi një kodër të pyllëzuar, një zonë fantazuese dhe paqësore. (Një çelës mund të merret nga qendra e informacionit të bashkisë) Rruga Plaçkova ka ende shumë shtëpi hebreje në të.

Holešov

HolesovNë Holešov, në veri të Zlinit, sinagoga hebraike (e mbyllur të hënën) është në Striční, 2 blloqe në pjesën e pasme të zyrës së informacionit të sheshit kryesor, Náměstí E Beneša. E quajtur sinagoga e Shaçovës, sipas një prej rabinëve më të njohur të saj, kjo ndërtesë daton në vitin 1560. Megjithatë, brendësia e mrekullueshme është në thelb e shekullit të tetëmbëdhjetë, nga hekuri i shkëlqyer deri te mbishkrimet e murit hebraik. Galeria u shndërrua në një muze kompakt. Në pjesën e pasme të Striční, në Hankého, shtrihet hyrja e varrezave hebraike. Disa nga gurët e varreve më të fundit shërbejnë si një kujtesë prekëse se hebrenjtë Moravianë nuk u eliminuan në vitin 1945. 100 gurët e varreve më të vjetër, të cilët datojnë në shekullin e shtatëmbëdhjetë, janë rregulluar në mënyrë të rastësishme.

Mikulov

Që nga viti 1369 (të paktën), një komunitet hebre ekziston në Mikulov, afër kufirit me Austrinë, në jug të Brno. Gjatë gjithë shekullit të nëntëmbëdhjetë, ky numër u rrit në 3500. Disa monumente të rralla të mbijetuara janë sinagoga e Trembëdhjetë Husova e shekullit të pesëmbëdhjetë dhe varrezat e parregullta hebreje Brněnská.

TrebicTřebíč

Pranë bazilikës së Shën Prokopit, që qëndron në një kodër që shikon nga Třebíč, është ajo që dikur ishte lagjja hebraike. Në vitin 2003, si lagja ashtu edhe bazilika u shpallën vende të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Një çift sinagogash—1 në Tiché náměstí nga viti 1639 dhe tjetra në Bohuslavova Dyzet e dy—kanë mbetur. Në veri të së parës shtrihet varrezat më të mëdha hebraike të Republikës Çeke, larg Pragës, me 3000 gurë varresh që datojnë në vitet 1640.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button