Historia

Václav Havel

Václav HavelVáclav Havel është një ish dramaturg dhe disident i cili u ngrit për t’u bërë President i kombit të Çekosllovakisë teksa bëri kalimin në një vend demokratik me një ekonomi të tregut të lirë.

Václav Havel ishte një duhanpirës zinxhir, i cili kishte një pamje të çrregullt dhe shquhej për një njeri të qetë. Për këto arsye, ai shihej si një kandidat i pamundur për ta udhëhequr Çekosllovakinë jashtë sundimit komunist. Ai ishte përfshirë shumë në politikë për të paktën 20 vjet, megjithatë, dhe aktivizmi i tij e kishte futur rregullisht në telashe me autoritetet. Megjithatë, pavarësisht kësaj, ai vazhdoi të luftojë për të vërtetën dhe një Çekosllovaki të lirë.

Tribute to the former president Vaclav HavelKur sovjetikët pushtuan, ai u detyrua të ndalonte karrierën e tij si artist dhe u dërgua të punonte në një fabrikë birre. Kjo nuk e ndaloi tendencën artistike të Havelit, pasi ai vazhdoi të krijonte vepra që kërkonin të zbuloheshin gënjeshtrat dhe mashtrimet e ekspozuara nga komunistët. Ai punoi gjithashtu për disa botime të paligjshme, duke mbledhur mbështetës me urrejtjen e tij për regjimin totalitar dhe duke u bërë thirrje udhëheqësve të vendit që të jenë më të sinqertë në marrëdhëniet e tyre. Megjithatë, këto thirrje drejtuar niveleve më të larta të sundimtarëve komunistë nuk u morën parasysh; në vend të kësaj, ai u burgos për katër vjet për ndihmën në themelimin e Charter 77.

Në vitin 1989, ishte e qartë se komunizmi ishte afër kolapsit. Në këtë kohë, çekët e shumtë që kërkonin ndryshime iu kthyen Havelit, i cili ishte kthyer në një figurë udhëheqëse në luftën për reformën politike. Ai gjithashtu tregoi një shkallë të madhe morali dhe një talent për politikë në këtë kohë, dhe zakonisht, përmes shkrimeve që prodhonte nga qelia e burgut.

Më 18 dhjetor 2011, Václav Havel fatkeqësisht vdiq pas një beteje të gjatë me sëmundjen.

Trashëgimia e Havelit

Mund të jetë befasuese të zbulosh se Václav Havel ka një reputacion shumë më kompleks në Republikën Çeke sesa jashtë vendit. Ndërsa ai është pothuajse i respektuar në të gjithë botën, ai nuk konsiderohet si ndërgjegjja e kombit, pasi perceptimi duket se është jashtë vendit.

Një nga intervistat më zbuluese në të cilat ai mori pjesë ishte në vitin 2009, kur iu kërkua të vlerësonte se sa mirë kishin bërë udhëheqësit e Revolucionit të Kadifenjtë në arritjen e qëllimeve të tyre që nga viti 1989. Ndërsa ai tha se shumica e synimeve ishin arritur, ai ishte kritik ndaj politikës së imët partiake që ka arritur të dominojë sistemin politik në vend dhe e fajësoi atë për pengimin e kthimit të shoqërisë civile.

Havel gjithashtu lë pas një trashëgimi letrare. Ai filloi të shkruante përsëri pasi i erdhi fundi qëndrimit të tij në poste politike dhe një nga veprat e tij të fundit ishte një shfaqje e quajtur “Largimi”, në të cilën ai tallet me kotësinë e politikanëve në Evropën Qendrore. Ai gjithashtu shkroi një autobiografi të titulluar “Tek kalaja dhe mbrapa”. Një përshtatje filmike vjen së shpejti bazuar në përshtatjen në ekran të librit të Georges-Marc Benamou “The Ghost of Mynich”.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button