Historia

Praga sot

Më shumë se dy dekada pas Revolucionit Kadife dhe rënies së komunizmit, popullariteti i Pragës si një nga destinacionet kryesore turistike të Evropës nuk tregon shenja të ngadalësimit. Dhe ndërsa nuk është më pazari i udhëtarëve siç ishte, kombinimi i kryeqytetit çek i një historie emocionuese, arkitekturës së lavdishme, një larmie të madhe argëtimi mbetet po aq bindës si kurrë më parë.

Sot Republika Çeke – dhe Praga në veçanti – shihet si një model për të gjitha vendet e tjera të Evropës Lindore që kërkojnë të përmirësojnë kushtet për qytetarët e tyre dhe kushtet ekonomike për vendin në tërësi. Praga shihet si një qytet kozmopolit për të rivalizuar shumë nga kryeqytetet më të vendosura në Evropën Qendrore dhe Perëndimore. Ka një reputacion si një vend që përfiton nga të gjitha gjërat e ndryshme që sjell kapitalizmi dhe së bashku me disa nga aspektet negative gjithashtu. Matja më e mirë e vendit në tërësi është fakti se Republika Çeke ka GDP-në më të lartë se çdo vend që i është bashkuar BE-së në 10 vitet e fundit – me sasinë më të lartë të PBB-së që gjendet në kryeqytetin, Pragë.

Megjithëse situata financiare në Pragë është shumë më e lartë se shumica e fqinjëve të tjerë të Evropës Lindore, tranzicioni në një mënyrë jetese demokratike dhe kapitaliste ka shkaktuar disa probleme, me më të dukshmen prej tyre hendekun në rritje midis të pasurve dhe të varfërve. . Edhe pse ky është një problem nga i cili vuan në një farë mënyre çdo vend kapitalist, qeveria çeke do të duhet të lëvizë shpejt për të ndaluar përshkallëzimin e këtij problemi.

Një nga gjërat më befasuese që do të vini re kur vizitoni Pragën është se qyteti ka një numër të madh duhanpirësish. Edhe pse pirja e duhanit në vende publike është e ndaluar që nga viti 2006, numri i duhanpirësve nuk duket se ka rënë. Çuditërisht, njerëzve u lejohet ende të pinë duhan në restorante, megjithëse shumica kanë zona ku ndodhen larg mysafirëve që nuk pinë duhan.

Një nga ndikimet më të mëdha në Pragë në vitet e fundit ka qenë fluksi i turistëve të rinj nga Evropa Perëndimore, të gjithë të tërhequr nga jeta e gjallë e natës, alkooli i lirë dhe klubet e zhveshjes përreth Sheshit Wenceslas . Për këtë mendimi është i ndarë; nga njëra anë, ato sjellin shuma të mëdha parash në ekonomi. Nga ana tjetër, ato shkaktojnë përçarje dhe kanë bërë që shumë zona të qytetit të bëhen veçanërisht të padëshirueshme. Ndërsa çmimet kanë filluar të rriten, shumë turistë tani po shikojnë të shkojnë në qytete të tjera të Evropës Lindore, si Riga, Krakova, Bratislava dhe Bukureshti.

Artikuj të Lidhura

Back to top button