Historia

Trashëgimia hebraike e Pragës

Dy mijë vjet më parë, romakët i dëbuan hebrenjtë nga Izraeli (Toka e Shenjtë). Mirëpo: “Turahu ishte vendi i tyre i shenjtë, të cilin asnjë ushtri nuk mund ta shkatërronte”. Përgjatë shekujve në vijim, kultura hebraike mbijetoi në enklava anembanë globit. Hebrenjtë mbërritën fillimisht në Pragë gjatë shekullit të dhjetë. Kryqëzimi kryesor i lagjes hebraike (rrugët Široká dhe Maiselova) shërbeu si pikë takimi për 2 rrugë tregtare mesjetare.

Varrezat e vjetra hebreje

Gjatë gjithë kryqëzatave të shekullit të dymbëdhjetë, Papa deklaroi se të krishterët dhe hebrenjtë duhet të ndahen. Hebrenjtë u detyruan të mbanin një distinktiv të verdhë dhe lagja e tyre u rrethua me mure dhe u shndërrua në një geto. Gjatë shekujve të gjashtëmbëdhjetë dhe të shtatëmbëdhjetë, Praga kishte 1 nga getot më të mëdha të Evropës, me 11000 banorë. Brenda 6 portave të saj, lagjja hebraike e Pragës ishte një bollëk prej dyqind ndërtesash prej druri. Shumë komentuan se hebrenjtë “vendosnin fole” në vend që “banonin”.

Këta “të dëbuar” të krishterimit vareshin kryesisht nga fitimet e bëra nga huazimi i parave (të cilat të krishterëve u ndalohej t’i bënin) dhe nga mbështetja e komunitetit për mbijetesë. Megjithëse paratë e tyre paguanin për mbrojtje (mbretërit takonin shumë komunitetet hebreje), shpesh kjo ishte gjithashtu një disavantazh. Në të gjithë Evropën, sa herë që kohët ishin të vështira dhe kur akumulohej borxhi i krishterë ndaj hebrenjve, komunitete të tëra hebreje vriteshin ose dëboheshin.

Gjatë viteve 1780, perandori Josef i Dytë zhduku shumë nga ky diskriminim hebre. Kryesisht kjo ishte e motivuar nga shqetësimet ekonomike, në krahasim me lirinë fetare. Në 1848, muret e lagjes hebreje u rrëzuan dhe kjo lagje – e quajtur Josefov për të nderuar perandorin që ofroi këtë shkallë të vogël tolerimi – u përfshi si një lagje e qytetit të vjetër.

Gjatë vitit 1897, Josefov fshatar u fshi dhe u zëvendësua me një qytet më modern – 220 ndërtesat fillestare dhe 31 rrugët u kthyen në 83 ndërtesa dhe 10 rrugë. Sot, kjo është ajo që do të shihni: një lagje tërheqëse me ndërtesa tërheqëse, kryesisht Art Nouveau, që kanë disa struktura historike hebraike të mbijetuara. Në vitet 1930, komuniteti hebre në Pragë ishte jashtëzakonisht i suksesshëm, kryesisht falë aftësisë që ata kishin për të ushqyer talentin – një karakteristikë e rrallë e parë në vendet e vogla të Evropës Qendrore, qytetarët e të cilëve, sipas fjalëve të Robert Musil (romancierit të njohur austriak) , ishin të bashkuar në “mosgatishmërinë e tyre për ta lënë njëri-tjetrin të ecë përpara”.

Nga 120000 hebrenj që banonin në këtë zonë gjatë vitit 1939, vetëm 10000 jetuan gjatë Holokaustit për të dëshmuar çlirimin në 1945. Këto ditë, ka vetëm 3000 hebrenj “të regjistruar” që jetojnë në Republikën Çeke dhe, prej tyre, vetëm 1700 jetojnë në Pragë (me të gjitha gjasat, ka më shumë hebrenj këtu, por, duke pasur parasysh historinë e tyre me komunistët dhe nazistët, mund të shikoni pse shumë prej tyre vendosin të mos regjistrohen). Pavarësisht numrit të tyre të vogël, trashëgimia e komunitetit hebre jeton në Pragën e sotme.

Franz Kafka Satute

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button