Historia

Velvet Revolution 1989

17 nëntor 1989

Një nga vitet më të mëdha në histori në sytë e njerëzve të Evropës Lindore dhe Qendrore është padyshim viti 1989; qeveri të ndryshme komuniste po përmbyseshin vazhdimisht. Muri i Berlinit më në fund ra, duke bashkuar vendet e Gjermanisë Lindore dhe Perëndimore për të formuar atë që sot njihet si Gjermania. Teksa ndodhi e gjithë kjo, qeveria e Çekosllovakisë e shikonte me nervozizëm, duke e ditur se mund të ishin të radhës në këtë prirje gjithëpërfshirëse të revolucionit.

Brenda Çekosllovakisë, kishte një ndjenjë emocioni dhe shqetësimi, pasi njerëzit donin të shihnin zëvendësimin e qeverisë së tyre, por ishin të shqetësuar se si do të ndodhte ky ndryshim i pushtetit. Nuk ishte deri në datën 17 Nëntor 1989, njerëzit panë pamjen e tyre të parë se si do të kalonin gjërat, pasi kjo ishte dita kur Lëvizja Rinore Komuniste organizoi një demonstratë në qytetin e Pragës për të kujtuar të vrarët nga nazistët në Luftën e Dytë Botërore – një demonstratë që ishte shtypur brutalisht nga policia, duke rezultuar në një numër të madh arrestimesh dhe shumë lëndime të demonstruesve.

Ky moment mobilizoi popullin e Çekosllovakisë për të marrë fatin e tyre në duart e tyre. Zemërimi nuk u shfaq në akte të rastësishme dhune, por në një seri demonstratash të mëdha kundër qeverisë aktuale – me më i madhi prej tyre në Letna, e cila tërhoqi mbi 750,000 njerëz. Drita kryesore në radhët e protestuesve ishte një burrë i quajtur Václav Havel, i cili, së bashku me të tjerë, negocioi me qeverinë dhe më në fund bëri që ata të jepnin dorëheqjen më 3 dhjetor 1989 . Menjëherë pas kësaj, u formua një “qeveri e mirëkuptimit kombëtar”, e përbërë nga shumë parti të ndryshme politike me Havel si udhëheqës të zgjedhur.

Për shkak të mënyrës paqësore në të cilën Çekosllovakia arriti t’i kryente këto ngjarje, ato u bënë të njohura si Revolucioni i Kadife (revolucioni Sametová). Kishte ende probleme brenda vendit, megjithëse, pasi gjysma lindore – Sllovakia – ishte bërë gjithnjë e më e zemëruar me fuqinë dhe paratë e përqendruara në perëndim. Kjo erdhi në krye në vitin 1993, kur vendi më në fund vendosi të ndahej dhe lindën dy kombet e Sllovakisë dhe Republikës Çeke.

Velvet Revolution 1989

Praga Pas Revolucionit Kadife

Si çdo qytet në botë, Praga ka pësuar një sasi të madhe ndryshimesh që nga fundi i viteve 1980 dhe fillimi i viteve 1990. Një nga aspektet më të mëdha të historisë së re të Republikës Çeke në tërësi është se ata e kanë vendosur veten si një lojtar në disa prej organizmave më të mëdhenj në botë, me Pragën në qendër. Më të rëndësishmet prej tyre janë NATO dhe BE, të cilat u anëtarësuan përkatësisht në vitin 1999 dhe 2004.

Politikisht situata është jashtëzakonisht e qëndrueshme dhe demokracia ka mbizotëruar si në qytet ashtu edhe në vend në tërësi. Mbështetja është e shpërndarë në dy parti kryesore – Partinë Demokratike Qytetare dhe Partinë Socialdemokrate – dhe asnjëra nuk ka mundur të fitojë shumë pushtet në sistemin politik deri më tani, për shkak të mbështetjes për secilën prej tyre shumë të afërt. Kjo është rregulluar deri diku, megjithatë, pasi një qeveri koalicioni u zgjodh në 2010, me Vaclav Klaus që shërbente si President i vendit.

Qyteti i Pragës është tani një qytet i gjallë, me prosperitet dhe një ndjenjë mbizotëruese arritjeje në lidhje me gjithçka që është arritur në të kaluarën. Përpara Revolucionit të Kadifenjtë, kujtimet e periudhës janë ende të mëdha në shumë njerëz, dhe kjo është një periudhë që ata nuk do ta harrojnë kurrë.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button