Historia

Pranvera e Pragës 1968

Në fillim të vitit 1968, Antonín Novotný – një politikan i njohur për qëndrimin e tij të vijës së ashpër – u zëvendësua si Sekretar i Parë i Partisë Komuniste nga figura reformiste e Alexander Dubček, një sllovak. Ky emërim i një njeriu që ishte ngjitur në radhët e Partisë Komuniste padyshim që tronditi liderët në Rusi. Ndoshta pjesa më tronditëse e bindjeve të tij ishte se ai pothuajse shkoi aq larg sa të sugjeronte që Çekosllovakia të transformohej në një shtet social-demokrat, që padyshim do të ishte një largim masiv nga idealet komuniste.

Prague Spring 1968

Publiku i dha mbështetje masive kësaj ideje, e cila u quajt “Socializmi me fytyrë publike”, por njerëzit që kishin vërtet rëndësi – politikanët e tjerë dhe liderët në Moskë – ishin më pak se të impresionuar. Megjithatë, ndërsa kontrolli i qeverisë u lirua, populli i Çekosllovakisë u përgjigj me një shpërthim të veprimeve të papara: komuniteti artistik u ngrit, ndjenja anti-Moskë doli në sy të publikut dhe shpërndarja e ideve politike u bë e zakonshme. Liria nga prangat komuniste dukej sikur më në fund u realizua dhe publiku nuk e mendoi kurrë se do të përfundonte ashtu siç mbaruan vitet 1960.

Megjithatë, në mënyrë të papritur, festa përfundoi papritur në gusht 1968, kur sovjetikët e fuqishëm vendosën se ishin të lodhur nga kjo atmosferë që kishte përfshirë Çekosllovakinë. Ata ishin të shqetësuar jo vetëm për faktin se këto ngjarje po ndodhnin, por edhe për faktin se ato mund të përhapeshin fare mirë në vende të tjera komuniste dhe për rrjedhojë të kërcënonin strukturën e komunizmit në të gjithë Evropën. Për ta kundërshtuar këtë, sovjetikët dërguan 500,000 në Çekosllovaki për të shuar lirinë e sapogjetur të publikut. Tanket u panë të ulura në sheshin Wenceslas në një shfaqje të madhe force, dhe burra e gra trima mund të shiheshin duke u përpjekur më kot për të luftuar këtë forcë të huaj – qoftë me mjete të dhunshme ose përmes pushtimit paqësor të zonave të ndryshme të vendit.

Në asnjë mënyrë pushtimi sovjetik nuk ishte një pushtim pa gjak, pasi pati shumë viktima dhe vdekje gjatë gjithë kohës. Në të njëjtën kohë, Dubček dhe ekipi i tij i mbështetësve u thirrën në Moskë, të detyruar t’i jepnin fund politikave të tyre. Megjithëse Dubček mbeti në pushtet pas kthimit të tij, ndikimi i vërtetë tani qëndronte diku tjetër – Dubček tani ishte mishërimi i një sundimtari kukull. Pavarësisht kësaj, megjithatë, rezistenca vazhdoi nga publiku në Çekosllovaki, e cila arriti kulmin e saj rrëqethës në janar 1969, kur një burrë i quajtur Jan Palach i vuri flakën vetes në sheshin Wenceslas , një protestë politike që i kushtoi atij jetën.

Edhe si një lider kukull, Dubček nuk zgjati shumë. Në prill 1969, ai u zëvendësua nga një kandidat shumë më i pranueshëm për Moskën, një burrë i quajtur Gustav Husák. Ky emërim çoi në një goditje masive të llojit të lirive liberale që ishin gëzuar gjatë dy viteve të fundit dhe çoi në emigrimin e shumë prej artistëve dhe intelektualëve më të mëdhenj të vendit përpara se të mbylleshin kufijtë nga regjimi.

Në muajt dhe vitet në vijim, Husák pastroi partinë nga të gjithë ata që kishin shfaqur mbështetje për lëvizjen dhe vazhdoi të centralizonte pushtetin përsëri te qeveria. Ai gjithashtu zgjeroi kompetencat e policisë sekrete të frikshme. Çekosllovakia ra dakord gjithashtu se do të respektonte pikëpamjet komuniste të mbajtura në këmbim për të siguruar një standard të mirë jetese. Kështu ndodhi deri në vitin 1989 kur filloi Revolucioni i Kadifenjtë .

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button