Historia

Epoka e Artë e Charles IV

Në 1306, Gjoni i Luksemburgut u zgjodh Mbret i Bohemisë, kryesisht falë martesës së tij me një princeshë Přemyslid dhe faktit që ai ishte djali i Henrikut VII, Perandorit të Shenjtë Romak. Ai gjendej rrallë në Pragë, por ai ishte një figurë legjendare pas vdekjes së tij, pavarësisht kësaj. Pavarësisht nga fakti se ai ishte praktikisht i verbër, ai luftoi deri në vdekje së bashku me francezët në 1346, në Betejën e Crécy.

Krahas Gjonit në luftime ishte Charles (i lindur Václav) – një njeri që do të bëhej një nga udhëheqësit më të famshëm të Bohemisë. Pasi u zgjodh mbret, ai u zgjodh edhe si Perandor i Shenjtë Romak dhe filloi ta bënte Pragën kryeqytetin e tij perandorak. Ai e ngriti statusin e Pragës në një kryepeshkopatë; më pas ai filloi edhe ndërtimin e një katedrale në qytet, e cila do të quhej Shën Vitus. Në të njëjtën kohë, ai themeloi universitetin e parë të Evropës Qendrore, të quajtur Charles University . Disa nga arritjet e tij të tjera përfshijnë themelimin e qytetit të ri, ndërtimin e kështjellës Karlštejn (i projektuar për të vendosur bizhuteritë e kurorës) dhe Vyšehrad-in e rindërtuar dhe fortifikimet mesjetare.

Në 1378, Charles vdiq dhe gjithçka filloi të shpërbëhej. Pasardhësi i tij ishte djali i tij, Václav IV, dhe ai ishte një sundimtar i varfër. Ai lejoi që tensionet sociale dhe fetare të rriteshin, gjë që çoi në vuajtje të Pragës si financiarisht ashtu edhe kulturalisht. Ai gjithashtu lejoi predikuesin çek Jan Hus të ngrihej.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button