Historia

Lufta e Dytë Botërore dhe përtej

Akumulimi i tensionit midis shumicës sllovake dhe çeke dhe pakicës së konsiderueshme gjermane të vendit arriti kulmin kur, gjatë vitit 1938, Hitleri urdhëroi vetëvendosjen për popullin gjermanishtfolës të Çekosllovakisë. Për të qetësuar Hitlerin, Franca dhe Britania hoqën dorë nga tokat kufitare të vendit. Në mars të vitit 1939, pasi bindi nacionalistët sllovakë që të tërhiqeshin dhe të formonin një “shtet sllovak” gati fashist, gjoja të pavarur, Hitleri e transformoi pjesën tjetër të vendit në “Protektoratin e Bohemisë së Moravisë”, ose Gjermaninë e Madhe. Pasuan gjashtë vite të gjata të sundimit të dhunshëm përpara se trupat ruse të çlironin qytetin në maj të vitit 1945.

Në zgjedhjet parlamentare të vitit 1946, Partia Komuniste fitoi pothuajse 40% të votave. Edvard Beneš, presidenti jokomunist i paraluftës, u zgjodh përsëri dhe i kërkoi udhëheqësit veteran të komunistëve, Klement Gottwald, të krijonte një qeveri koalicioni. Në vitin 1948, shumë politikanë jokomunistë dhanë dorëheqjen për të protestuar kundër politikave të tij. Në këtë pikë, Gottwald mbushi qeverinë me mbështetësit e tij. Pasi Jan Masaryk (djali i Tomáš-it), ministri i jashtëm shumë i pëlqyer jokomunist, u zbulua i vdekur nën dritaren e zyrës së tij në ministrinë e jashtme, u përhapën thashethemet se ai kishte qenë viktimë e mbrojtjes.

Si sundimtar i ri, Gottwald përshkroi një program ekonomik 5-vjeçar, shtypi klerin dhe eliminoi kundërshtarët e tij brenda dhe jashtë partisë së tij; shumë u vranë dhe 1000 u arrestuan. Provat e shfaqjes u kryen nën Antonín Novotný, ndërsa fermerët u shtynë në kolektivë.

“Pranvera e Pragës” e vitit 1968 ishte jetëshkurtër. Ishte një përpjekje e komunistëve reformues, të udhëhequr nga Alexander Dubček (sllovak), për të ndryshuar sistemin dhe për të krijuar një shtet socialist ‘me fytyrë njerëzore’. Kjo nuk pati sukses dhe u pengua nga tanket sovjetike që kryen trazira mbi vendin gjatë gjithë gushtit. Gjatë 2 dekadave në vijim, komunistët e linjës së ashpër ishin në pushtet, duke i dhënë ryshfet popullatës duke paketuar raftet e dyqaneve me artikuj të konsumit, megjithëse të cilësisë së ulët. Disa disidentë të mbetur, mes tyre edhe dramaturgu Václav Havel , iu nënshtruan persekutimeve dhe ngacmimeve rutinë.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button