Historia

The Fallout from Communism

Trashëgimia e komunizmit ende jeton shumë në zemrat dhe mendjet e Republikës Çeke dhe ende ndikon në psikologjinë e njerëzve dhe gjendjen ekonomike dhe sociale të vendit. Ajo që është evidente është se komunizmi është diçka që vodhi shumë nga populli çek dhe diçka që ata ende po përpiqen ta përshtatin me jetën pa të – një proces që është ende shumë në vazhdim.

Kushdo që nuk ishte gjallë gjatë periudhës së sundimit komunist nuk do të jetë në gjendje të kuptojë saktësisht se si ishte për burrat, gratë dhe fëmijët që jetuan gjatë kësaj kohe. Qeveria mbajti një kontroll të madh mbi lirinë e fjalës. Edhe rasti që ata që refuzojnë të bashkohen me partinë komuniste mund të humbasin punën dhe fëmijët e tyre të futen në listën e zezë për punësim në të ardhmen. Siç mund ta imagjinoni, shumica e njerëzve e urrenin sistemin, por nuk ishin në gjendje të flisnin kundër tij, me ndjenjën dërrmuese të kohës që ishte ajo e mungesës së shpresës – një komb që donte të çlirohej nga prangat e tij, por thjesht nuk mundi.

Një nga trashëgimitë më të mëdha të komunizmit është qëndrimi i popullit çek ndaj gjërave kryesore në jetë. Sistemi komunist shkatërroi të gjithë ndjenjën e tyre të individualitetit dhe e bëri popullsinë në një entitet – një grup njerëzish pa mendimet, aftësitë dhe meritat e tyre individuale. Kjo i bëri çekët introvertë, gjë që shihet edhe sot, pasi shumë çekë mund të karakterizohen se nuk mendojnë se mund të ndryshojnë pamjen më të gjerë dhe se janë vetëm zotëruesit e fatit të tyre.

Pavarësisht represionit politik dhe kontrollit brutal të qeverisë, shumë njerëz kanë ende kujtime të bukura nga kjo periudhë – diçka që është paksa e çuditshme për ata që e vizitojnë nga vendet e huaja. Megjithatë, shumë njerëz e kujtojnë atë si një kohë kur u siguroheshin lehtësitë bazë dhe kur të gjithë qytetarët kishin një vend të sigurt për të jetuar dhe një punë ku mund të mbështeteshin. Në ditët e sotme, njerëzit duhet të shqetësohen për hipotekën e tyre, faturat, sigurinë e punës dhe shumë faktorë të tjerë, të cilët perceptohen si shumë më stresues se regjimi i mëparshëm. Në thelb, ata pa aspirata të larta ishin të lumtur të jetonin në mënyrën se si e lejonte regjimi komunist, ndërsa ata me ambicie e duan faktin që janë të lirë të ndjekin ëndrrat e tyre në botën e sotme.

Edhe në kohët më të vështira, një gjë që nuk ka pësuar kurrë ishte sensi çek i humorit. Kjo mund të shihet në filmat e publikuar në vitin 1989, shumë prej të cilëve ishin lidhje të thata dhe të mprehta me personazhe që kishin një qasje të relaksuar ndaj jetës. Nuk është rastësi që me rënien e regjimit filluan të realizoheshin këta filma. Një nga tiparet kryesore të këtyre filmave ishte rebelimi kundër autoritetit, i cili është padyshim një ndikim i drejtpërdrejtë i të gjitha frustrimeve të krijuara brenda njerëzve gjatë viteve të sundimit shtypës.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button