Historia

Prague Under the Communist Regime

Pas Luftës, Çekosllovakia e gjeti veten si një vend i lirë, i udhëhequr nga Presidenti Beneš deri në Luftën e Ftohtë. Megjithatë, Lufta e Ftohtë bëri që shumë njerëz në Çekosllovaki të shprehnin dëshirën e tyre për të modeluar veten sipas ideologjisë komuniste që kishte filluar të përhapej në të gjithë pjesën tjetër të rajonit dhe, gjatë një periudhe prej vetëm disa vitesh, zërat komunistë u bënë më të lartë dhe më me zë të lartë derisa, në vitin 1948, Beneš dha dorëheqjen nga posti i tij dhe lejoi Partinë Komuniste të merrte kontrollin e vendit, me Klement Gottwald që mori presidencën.

Kur Partia Komuniste mori pushtetin, 3.5 milionë gjermanë etnikë që jetonin në Çekosllovaki u zhvendosën me forcë përsëri në Gjermani, pavarësisht se paraardhësit e tyre jetuan në Çekosllovaki për shumë breza. Në një zonë ku ndodhi kjo – Sudetenland – degëzimet politike dhe sociale të këtij akti ndihen ende sot, me një sërë diskutimesh të mbetura rreth ligjshmërisë së aktit, si dhe etikës pas tij.

Partia Komuniste ishte në pushtet për 41 vjet, nga viti 1948 deri në vitin 1989, dhe gjatë gjithë kësaj periudhe nuk ndodhi shumë në aspektin politik në vend. Qeveria mori pothuajse të gjithë pronën private dhe liritë që gëzonin shumë në Evropën Perëndimore iu morën qytetarëve të zakonshëm çekë. Vendi kontrollohej përmes një manifesti frike dhe njerëzit kishin frikë të flisnin kundër atyre që i sundonin me këtë grusht të hekurt.

Prague Under the Communist Regime

E vetmja ngjarje që ndodhi gjatë kësaj periudhe të gjatë të një sundimi për të frymëzuar shpresën në zemrat e popullit çek ndodhi në vitin 1968 dhe njihet si Kryengritja e Pranverës së Pragës . Kjo u nxit nga thirrja e presidentit Alexander Dubček për t’i dhënë socializmit një “fytyrë njerëzore” dhe shkaktoi një numër të madh njerëzish që të merrnin pjesë në mitingje dhe protesta në mbështetje të idesë. Menjëherë pas kësaj, megjithatë, Dubçekut iu kërkua të vizitonte Moskën dhe, kur u kthye, të gjitha idetë e këtij plani u hodhën pasi tanket ruse u rrotulluan nëpër rrugët e Pragës për të shkatërruar ata që mbështesnin politikën. Kjo çoi gjithashtu në largimin e Dubček nga pushteti, për t’u zëvendësuar nga Gustav Husák, i cili do të drejtonte vendin gjatë gjithë viteve 1970 dhe deri në vitet 1980.

Edhe pse shtypja e Kryengritjes së Pranverës së Pragës nënkuptonte që fytyra publike e rezistencës u hoq, ajo vazhdoi të fshehtë, megjithatë. U shfaq një grup i quajtur Karta 77, dhe ata do të monitoronin sistemin politik deri në rënien e komunizmit.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button