Historia

Ardhja e Habsburgëve

Bohemia drejtohej nga mbretër që mungonin pas vdekjes së Xhorxhit deri në vitin 1526 kur Habsburgët pretenduan fronin. Kjo dinasti e ashpër katolike qeveriste mbi mbetjet e Perandorisë së Shenjtë të Romës dhe i përqendroi përpjekjet e tyre në ruajtjen e kufijve të tyre me Evropën kundër kërcënimit të rëndësishëm nga osmanët. Në këtë kohë, feja protestante ishte zhvilluar në një ndikim të fuqishëm dhe fraksionet serioze fetare të Bohemisë ishin vetëm një problem tjetër me të cilin ata duhej të luftonin.

Perandori Rudolph i Dytë u ngjit në fron në 1576 dhe ndryshoi kryeqytetin në Pragë (nga Vjena). Sponsorizimi perandorak i çoi shkencat dhe artet në lartësi më të mëdha dhe ndërtesat mbresëlënëse të Rilindjes shtuan shkëlqimin e qytetit. Arritja kryesore e Rudolph ishte një ligj që lejonte shprehjen e lirë fetare si për protestantët ashtu edhe për katolikët. Megjithatë, ky ligj nuk u vazhdua nga Ferdinandi i Dytë, mbreti katolik që mori fronin në vitin 1611, dhe grindjet e zjarrta fetare u rritën shpejt.

Mbrojtja e vitit 1618 shkaktoi Luftën e pafat 30-vjeçare. Frederiku i Palatinatit, një mbret i ri, u zgjodh. Megjithatë, gjatë vitit 1620, forcat e tij protestante u rrëzuan nga forcat perandorake në një kodër të ulët jashtë Pragës. Kjo ‘Beteja e Malit të Bardhë’ konsiderohet si ndër ditët më të këqija në historinë e vendit. Pasojat u dëmtuan nga ekzekutimet publike të protestantëve të shquar dhe dëbimet, nga Praga, të kujtdo që refuzonte të ishte katolik.

Fitorja vendimtare e Ferdinandit ndryshoi në mënyrë dramatike shtetin tashmë të lodhur të Pragës. Historianët e mëvonshëm e përshkruan periudhën në vijim si ‘errësirë’, një epokë kur populli çek ishte një shumicë e shtypur brenda vendit të tyre: sundimtarët e tyre ose të vrarë ose të dëbuar, gjuha e tyre anashkaluar dhe feja e tyre e zgjedhur e ndaluar. Kjo ishte kryesisht e vërtetë. Pronat e sekuestruara protestante u shitën me çmime të reduktuara te mbështetësit e Habsburgëve, të cilët ishin kryesisht të huaj (sidomos gjermanë). Gjermanishtja u adoptua si gjuha e shoqërisë së sjellshme dhe, përfundimisht, çekishtja flitej vetëm nga të varfërit dhe fshatarët urbanë. Grupe të tjera fetare, si jezuitët, u përpoqën të zhduknin mbetjet e fundit të protestantizmit. Por, nuk ishte e gjitha fatkeqësi dhe zymtësi. Pasi vendi doli nga konflikti shumëvjeçar, një bum ndërtimi transformoi fshatrat dhe qytetet me mrekullitë e arkitekturës dhe artit barok. Megjithatë, tensionet mes qytetarëve çekishtfolës të Pragës dhe qytetarëve gjermanishtfolës do të mbeten edhe në shekullin e njëzetë dhe kanë pasur pasoja të gjera.

Mbrojtja e dytë e Pragës

Të bllokuar brenda kështjellës së Pragës me armiqtë e tyre protestantë hakmarrës më 23 maj 1618, 2 zyrtarë perandorakë të gurëzuar thirrën për mëshirë, por klithmat e tyre ranë në vesh të shurdhër. Të detyruar në dritare me sekretaren e tyre të pafat, ata u nxorën jashtë, edhe pse 1 prej tyre u kap në mënyrë të dëshpëruar në prag derisa u kap nga një goditje e shpejtë nga një thikë. Rënia e tyre në hendek shumë më poshtë duhet të ishte e mjaftueshme për t’i vrarë; megjithatë, ata mbijetuan dhe ia dolën të shpëtonin për habinë e të gjithëve. Tregimi katolik i incidentit thotë se rënia e tyre u thye për mrekulli nga Virgjëresha Mari. Tregimi protestant, dhe ndoshta më i besueshëm, thotë se sasia e madhe e mbeturinave të grumbulluara në hendek kishte thyer rënien e tyre.

Kombi zgjohet në shekullin e njëzetë

Gjatë shekullit të tetëmbëdhjetë, sundimi i Habsburgëve filloi të bëhej më liberal, veçanërisht gjatë mbretërimit të Perandorit Jozef i Dytë (1780-90). Reformat e tij në sistemin arsimor krijuan një brez çekësh që ishin të shkolluar dhe që u bënë më të vetëdijshëm për historinë e tyre të mëparshme dhe shtypjen e tyre aktuale. Përgjatë fillimit të shekullit të nëntëmbëdhjetë, u shfaq një elitë intelektuale, e cila e riktheu gjuhën çeke në dukje, duke promovuar letërsinë e saj dhe duke lobuar për të drejtat çeke në Perandori. Në fund të shekullit, Praga, të cilën perandori Franz Josef e përshkroi më parë si ‘çdo grimë një qytet gjerman’, ishte kaluar tërësisht nën kontrollin e popullit çek; Tabelat gjermane të rrugëve ishin zhdukur dhe ndërtesat madhështore, si Teatri Kombëtar dhe Muzeu Kombëtar, pasqyronin një komb çek gjithnjë e më të sigurt.

Pasi arkiduka Franz Ferdinand, i cili ishte trashëgimtari i fronit të Habsburgëve, u vra në qershor 1914, Perandoria Austro Hungareze u zhyt në Luftën e Parë Botërore. Nga mbetjet e një Austro-Hungaria të pushtuar, Republika Çeke e pavarur u shpall në tetor 1918, e përbërë nga Moravia, Sllovakia dhe Bohemia. Tomáš Masaryk, një profesor i nderuar i filozofisë , ishte presidenti fillestar i republikës së parë.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button