Tërheqjet Turistike

Kalaja e Pragës

Pražský hrad

Kalaja e Pragës është një nga vendet më të rëndësishme dhe më të vizituara në gjithë qytetin; pa dyshim xhevahiri i kryeqytetit çek. Kalaja është një simbol i lashtë i tokave çeke dhe më së shumti ka mundësi të jetë zbukuruar rreth vitit 880 nga Princi Borivoj. Vetë Kalaja është si një qytezë e vogël, dhe sipas Librit të Ginisit për Rekordet Botërore është kompleksi më i madh koherent i kalasë në botë. Ai mbulon një zonë prej 70,000 metër katror dhe është edhe sot në përdorim.

Vetë kompleksi gjendet në majë të kodrës përgjatë bregut të majtë të lumit Vltava. Vetë kalaja mund të mos duket si kala tradicionale, sepse shtrihet më shumë horizontalisht se vertikalisht.

Një nga pamjet kryesore që tërheq turistët është katedralja Shën Vitus. Kjo ndërtesë është që nga shekulli 14 dhe është e ndërtuar në stilin gotik, e stolisur me kokë ulluku. Brenda katedrales, vizitorët shëtisin për të shtjelluar varret, dhe ju madje mund të ngjiteni në majë te kulla e kambanës, që është pika më e lartë në Kala dhe mundëson një pamje të bukur të të gjithë qytetit. Katedralja ka kishëza anësore, më e shquara është Kishëza e Shën Wenceslas me muret e saj të rafinuara me gurë gjysmë të çmuar.

Gjithçka rreth Kalasë është pikë interesi. Për shembull, “Rrugica e Artë” është një varg dyqanesh të vogla që dikur kanë shërbyer si strehim për rojet e pallatit; Pallati i Vjetër Mbretëror me çatinë e tij të mbuluar dhe të bukur në stilin e vonshëm gotik, i cili është një nga pjesët më të vjetra që është ruajtur nga Kalaja; Bazilika e Shën George-t; dhe muzeu i historisë çeke i vendosur në Pallatin Lobkowicz. Gjithashtu afër është Kulla Daliborka, e emëruar sipas një fisniku dikur i burgosur këtu, dhe Kulla e Barutit ku dikur alkimistët punuan për t’u munduar ta kthenin metalin në flori.

Selia e Presidentit

Kalaja e Pragës është selia e Presidentit të Republikës. Gjithashtu është qendra historike dhe politike e qytetit dhe shtetit tonë. Dy statuja monumentale të Titanëve luftues gjatë portës së parme cakton gjendjen shpirtërore kur ju hyni në kompleksin e madh të Kalasë, që përfshin një pallat, tri kisha, stallat mbretërore, një manastir dhe natyrisht kopshtet rrethuese. Supreme dhe e lartë mbi Pragën është katedralja e Shën Vitusit e madhe dhe e mrekullueshme.

Changing of the Guard

Ndërrimi i Rojeve

Kjo është një ceremoni që ndodh në Kala çdo ditë nga ora 5 deri në 23. Ndërrimi i rojës në mesditë gjithashtu përfshin një pjesë të shkurtër muzikore dhe ceremoninë e flamurit në Oborrin e Parë.

Turnetë në Kalanë e Pragës

Të gjitha turnetë drejtohen nga profesionistë dhe mund të dëgjohen në anglisht, gjermanisht, frëngjisht, spanjisht, italisht dhe rusisht. Udhëtime njëorëshe të drejtuara nga ciceronë janë në dispozicion çdo ditë përveç të hënën dhe kushtojnë 400 koruna çeke për deri në pesë njerëz, plus 100 koruna çeke për person shtesë. Gjithashtu mund të merrni me qira një udhërrëfyes audio për 150 koruna çeke dy orë nga qendrat e informimit.

Si të shkohet te Kalaja e Pragës

Të shkuarit në këmbë

Si pikë fillestare, ne ju rekomandojmë stacionin e metrosë Malostranská (linja A), i vendosur nën Kalanë e Pragës. Nga atje ju do të ngjiteni shkallëve për te Kalaja e Vjetër (Staré zamecké schody) dhe drejt tek porta e Kalasë. Një tjetër mundësi e rekomanduar është nga Lagjja e Qytetit të Vogël përmes Rrugës Nerudova – pak nga një ecje e rrëpirët gjithashtu. Do të gjendeni përball hyrjes kryesore të Kalasë. Kjo mundësi nuk është e përshtatshme për njerëzit e moshuar më pak energjetik.

Të shkuarit me Tramvaj

Nëse parapëlqeni mos të bëni aq ecje të rrëpirët lartë Shkallëve të Kalasë së Vjetër, ju mund të shkoni me tramvajin Nr. 22 deri në kodër për të zbritur në ndalesën për Pražský Hrad.

Ndalesat tjera të tramvajit përfshijnë:

• Královský letohrádek (Belveder) – fillon me Kopshtin Mbretëror, Belveder dhe Ballgame Hall, pastaj kalon urën Hendeku i Drerit për të shkuar te oborri i dytë. Kopshti Mbretëror dhe Hendeku i Drerit janë të mbyllur nga nëntori deri në mars.

• Pohořelec – ecni deri te Kalaja përmes Hradčany dhe do të arrini te hyrja kryesore.

Çmimet e hyrjes

Çmimet e hyrjes kërkohen për pak zona të zgjedhura, por vizitorët mund të ecin lirshëm përmes vendit dhe madje në një pjesë të madhe të katedrales. Një biletë e përbashkët mund të blihet në zyrën e informimit. Lejon një minimum prej katër orësh për në vizitë. Informata tjera mund të gjendet në faqen zyrtare të internetit për Kalanë e Pragës.

Ka gjashtë bileta të ndryshme që janë të vlefshme për dy ditë.

Bileta e vizitës së gjatë (çmimi për të rritur 350 koruna çeke, ulje 175 koruna çeke, familje 500 koruna çeke): Katedralja e Shën Vitusit, Pallati i Vjetër Mbretëror, ekspozita e përhershme “Tregimi i Kalasë së Pragës”, Bazilika e Shën George-t, Manastiri i Shën George-t, Galeria Kombëtare, Rrugica e Artë me Kullën Daliborka, Galeria e pikturave të kalasë së Pragës, Kulla e Barutit, Pallati Rosenberg.

Bileta e vizitës së shkurtër (çmimi për të rritur 250 koruna çeke, ulje 120 koruna çeke, familje 300 koruna çeke): Katedralja e Shën Vitusit, Pallati i Vjetër Mbretëror, Bazilika e Shën George-t, Rrugica e Artë me Kullën Daliborka, Ekspozita “Tregimi i Kalasë së Pragës”, Galeria e pikturave të kalasë së Pragës, Kulla e Barutit, Pallati Rosenberg, Kulla e Madhe Jugore e Katedrales së Shën Vitusit.

Manastiri i Shën George-t (çmimi për të rritur 150 koruna çeke, ulje 80 koruna çeke, familje 200 koruna çeke)

Kulla e Barutit (çmimi për të rritur 50 koruna çeke, ulje 25 koruna çeke, biletë familjare 70 koruna çeke)

Galeria e Kalasë së Pragës (çmimi për të rritur 150 koruna çeke, ulje 80 koruna çeke, familje 200 koruna çeke)

Tregimi i Kalasë së Pragës (çmimi për të rritur 140 koruna çeke, ulje 70 koruna çeke, familje 200 koruna çeke)

Orari i punës i Kalasë së Pragës

Gjatë sezonit të verës (prill – shtator), kompleksi i Kalasë është i hapur çdo ditë nga ora 5 deri në mesnatë. Vendet ku kërkohen biletat janë të hapura nga ora 9 deri në 18. Kopshtet e Kalasë së Pragës së bashku me Hendekun e Drerit hapen sipas muajve: prill dhe tetor nga ora 10 deri në 18; maj dhe shtator nga ora 9 deri në 19; gusht nga ora 9 deri në 20; qershor dhe korrik nga ora 9 deri në 21. Gjatë sezonit dimëror (tetor – mars), kompleksi i Kalasë është i hapur çdo ditë nga ora 6 deri në 23. Vendet ku kërkohet biletat janë të hapura nga ora 9 deri në 16. Kopshtet e Kalasë së Pragës, duke përfshirë Hendekun e Drerit dhe Tarracën e Shkollës së Kalërimit, janë të mbyllura.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button