Tërheqjet Turistike

Shtëpia e Madonës së Zezë

Kjo ndërtesë në Celetná nr. 34 u projektua nga Josef Gočár midis 1911 dhe 1912 si një ndërtesë shumëfunksionale me dyqane në katin e parë dhe zyra, banesa dhe kafenenë legjendare Orient me mobiljet e saj kubiste në katet e mësipërme. Është një kryevepër e vërtetë arkitekturore me dritare dhe fasada të mëdha kubiste të thyera në plane të shumta për të krijuar një ndërveprim të pazakontë të dritës dhe hijes. Pas një grilë në katin e parë është statuja e Madonna, e cila i jep emrin ndërtesës. Në katin e sipërm është një kafene e bukur dhe me stil. Brenda ndërtesës, ju mund të shihni një ekspozitë të përhershme mbi kubizmin çek, unike për Boheminë, megjithëse piktura kubiste është e zakonshme në Evropë.

Ekspozitat e muzeut shfaqen në tre kate dhe shqyrtojnë kubizmin çek midis viteve 1910-1919. Ashtu si me shumë nga galeritë dhe muzetë nën flamurin e Galerisë Kombëtare, ekspozita është e dokumentuar në çekisht dhe anglisht. (Veprat kubiste mund të shihen gjithashtu në katin e tretë të Pallatit të Panairit të Galerisë Kombëtare dhe në Muzeun Kampa).

Adresa: Ovocný trh 19, Qyteti i Vjetër, Pranimi: 100 CZK.

Shfaqja e kubizmit çek (3 dhjetor 2015 – 31 dhjetor 2017). Ekspozita ofron një pasqyrë të kubizmit çek, duke u fokusuar në dizajnin e brendshëm në vitet 1911-1914, deri në fillim të viteve 1920.

House at Black Madonna

 

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button