Tërheqjet Turistike

St. George’s Basilica

Si ndërtesa më e vjetër fetare e ruajtur në Pragë, Bazilika e Shën Gjergjit është padyshim një vend domethënës për shumë arsye të ndryshme. Kisha daton në vitin 920, kur u themelua nga Duka Vratislaus I i Bohemisë, dhe eshtrat e martirit të parë të Bohemisë – Dukeshës Ludmilla – u vendosën këtu në 925. Në vitin 973, kisha u zgjerua falë themelimit të Abacisë së Shën Gjergjit dhe rindërtimi çoi në një bazilikë me tre rreshta të stilit otorian të hershëm romanik. Në 1142 një zjarr e dëmtoi rëndë ndërtesën, por ajo u rivendos në kishën që mund të shohim sot.

Me kalimin e viteve, kishës i janë dhënë shtesa të ndryshme, duke filluar me dy kulla të bardha prej guri merli gjatë rindërtimit në 1142, së bashku me dy grupe dritaresh romane. Në shekullin e 13-të, kapela e Shën Ludmilës u shtua dhe varri i saj u vendos atje. Pjesa më e madhe e ndërtesës origjinale është ruajtur, si relievi që tregon engjëjt që kurorëzojnë Madonën dhe ana që tregon Ottokar I dhe motrën e Abbess Agnes.

Shtesa të tjera përfshijnë portalin e kishës, i cili tregon Shën Gjergjin duke luftuar me një dragua; stili barok i anës perëndimore të kishës, i cili u përfundua në shekullin 17shekulli th ; statujat prej guri ranor – ndoshta të krijuara nga Johann-Georg Bendl – të gjetura në pjesën e përparme të kishës; Kapela barok e Shën Gjonit të Nepomukut, e ndërtuar midis 1718 dhe 1722; dhe statuja e Shën Gjonit të Nepomukut, e cila gjendet brenda kishës.

Basilica Interior

Hapur: 09:00-18:00 çdo ditë (prill-tetor); 09:00-16:00 çdo ditë (nëntor deri në mars).

Manastiri i Shën Gjergjit

Manastiri i Shën Gjergjit mban një koleksion fantastik të artit të shekullit të 19-të, i ekspozuar në bashkëpunim me Muzeun e Arteve Dekorative. Kjo ekspozitë fillon me një shfaqje të artit nga artistët e oborrit të Rudolph II, duke përfshirë Hans von Aschen, Benedikt Wurzelbauer, Bartholomeus Spranger dhe Adrian de Vries. Në katin e parë, do të gjeni një koleksion vërtet domethënës të veprave të artit barok, të cilat janë përdorur shpesh për të zbukuruar kishat dhe vendet e tjera fetare përreth Pragësshekujt 17 dhe 18.

Disa nga artistët barok të shfaqur këtu përfshijnë Peter Brandl, Václav Reiner dhe skulptorin Matthias Braun dhe Škréta. Ndërsa jeni në Manastirin e Shën Gjergjit, duhet të siguroheni gjithashtu që të pranoni punë nga Jan Kupecký dhe Ignaz Platzer; kjo e fundit nga këto u ngarkua të dekoronte Kishën e Shën Nikollës në Lagjen e Vogël.

Vendndodhja: Kalaja e Pragës, Jiřské nám. 33

Hapur: çdo ditë, prill-tetor, 9:00-18:00; Nëntor-Mars, 9:00-16:00; mbyllur 24/12.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button