Tërheqjet Turistike

Katedralja Shën Vitus

Katedralja Shën VitusNjë udhë e ngushtë shpie në oborrin e tretë të kështjellës, dhe një pamje e papritur e një fasade të pamasë dhe tmerruese e Katedrales Shën Vitus që shquhet pak hapa më tutje. Në katedrale mund të hyhet përmes derës perëndimore të katedrales. Spiralet e Katedrale Shën Vitus, një strukturë gotike elegante frënge elegante por autoritare,  lartësohet mbi ledhet e dheut. Është katedralja më e madhe e vendit dhe përbëhet nga disa kishëza anësore, piktura muri dhe gurë varri; mos të harrojmë dritaren me xham të ngjyrosur të bukur të qendrës (e krijuar nga artisti i famshëm çek i Artit të Ri Alfons Mucha) që vërtet xixëllin me të gjitha zbukurimet brenda. Më e bukura e kishëzave anësore të katedrales përmban varrin e Shën Wenceslas, “Mbretin e Mirë Wenceslas’ të këngës së Kërshëndellave, që ka bërë diçka si vend pelegrinazhi, dhe shfaq skena nga jeta e Krishtit. Dhoma e Kurorëzimit të Xhevahireve të Mbretërisë Boheme dhe Dhoma e Nëndheshme Mbretërore janë vendet ku shumica e Mbretërve dhe Mbretëreshave të Bohemisë kanë vendin e fundit të pushimit të tyre (Charles IV, Wenceslas IV, George o Poděbrady dhe Rudolf II). Hyrja jugore e katedrales, Porta e Artë, është e stolisur me një mozaik me ngjyra të praruara në mënyrë të pasur që përfaqëson Gjykimin e Fundit, i vjetër që nga viti 1370, dhe është një nga thesaret artistike që gjendet në Qarkun e Kështjellës. Është e mundshme të ngjiteni në kullën e lartë 96 metra për pamje të madhërishme të qytetit dhe orën. Zilja e Sigismundit në kullë e prodhuar në vitin 1549 është zilja më e madhe e Bohemisë.

Përfundimi i katedrales Shën Vitus ka zgjatur pothuajse gjashtë shekuj. Puna ka filluar në ndërtesën aktuale gotike në vitin 1344, nën drejtimin e Mathhias së Arras. Gjermani Petr Parléř dhe dy djemtë e tij ishin përgjegjës për korin e lartë dhe kishëzat e afërta, të cilat u përfunduan në fund në shekullin e 15. Kullës në anën jugore iu dha maja e saj e renesancës në vitin 1562, në të cilën zbukurimet baroke u shtuan më vonë. Qendra dhe perëndimi madhështor përfunduan në gjysmën e dytë të shekullit të 19. Porta e Artë (hyrja e parë) në anën jugore përbëhet nga një mozaik i Gjykimit të Fundit, i vjetër që nga viti 1370, i cili është restauruar në lavdinë e tij të mëparshme. Kishëza e Shën Wenceslas, e vjetër nga viti 1358 deri në 1367, është një nga pjesët më të vjetra të ndërtesës dhe e zbukuruar më së bukuri. Muret e ulëta janë të praruara me kuarc të kuq dhe ametist të shkëlqyer, përderisa afresket (shekujt 14 – 16) përshkruajnë skena nga pasioni i Krishtit dhe jetën e Shën Wenceslas (shenjti është i varrosur drejtpërdrejt nën kishëz). Themeli i bazilikës romane të shekullit 11 u zbulua kur katedralja po i ofrohej përfundimit dhe mund të shihet në dhomën e nëndheshme, së bashku me sarkofagët e mbretërve të Bohemisë. Mbreti Vladislav Jagiello e vuri në punë Sallën e lutjeve Mbretërore gjatë viteve 1480: tavani i harkuar si degët e një peme, është shumë i jashtëzakonshëm. Një monument funerali i argjendtë dhe elegant për shenjtin e kultit, Gjonin e Nepomuk-ut, ishte ngritur në kor në vitin 1736. Një nga pikat e engjëllit në gjuhën e shenjtit, që thuhet se nuk është prishur kurrë. Katedralja gjithashtu përmban xham të mirë dhe të ngjyrosur të shekullit 20, sidomos portreti i Alphonse Mucha-s i shenjtëve Cyril dhe Methodius në kishëzën e tretë nga ana perëndimore.

Katedralja Shën Vitus

E hapur: çdo ditë Prill – Tetor 9-17, Nëntor – Mars çdo ditë 9-16.

Vendi: Kompleksi i Kalasë së Pragës

Çmimi i hyrjes: falas për pjesë të vogla të Katedrales; çmim për hyrja për dhomën e nëndheshme, kullën dhe korin.

Katedralja Shën Vitus

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button