Qytet i vjetërTërheqjet Turistike

Shtëpia në Këmbanën e Gurit

Shtëpia në Këmbanën e Gurit konsiderohet nga shumë njerëz si ndërtesa më e bukur në të gjithë Qytetin e Vjetër dhe mendohet se dikur i përkiste mbretëreshës Eliska të Premyslids, e cila ishte gruaja e mbretit John të Luksemburgut. Mendohet se ka ekzistuar të paktën nga shekulli i 12-të, pasi në bodrumin e ndërtesës janë gjetur mure të kësaj periudhe. Ka gjithashtu shumë pjesë të arkitekturës së shekullit të 14-të për t’u parë në këtë ndërtesë, që do të thotë se është një thesar i vërtetë për dashamirët e arkitekturës dhe historisë.

House at the Stone Bell

Tipari kryesor i kësaj ndërtese, megjithatë, është kambana që zbukuron pjesën e jashtme, megjithëse ajo që shihet tani është një kopje. Këmbana ka një rëndësi të madhe në historinë e Pragës pasi mendohet të jetë një kujtesë e ngjarjeve të vitit 1310 kur forcat e Mbretit Gjon të Luksemburgut u futën në Qytetin e Vjetër falë mbështetësve që hapën portat me tingullin e ziles – që mbretëresha Kapelani i Eliska-s tingëllonte – prandaj do të thotë se zona mund të merrej pa përdorur gjakderdhje. Karli IV mendohet gjithashtu se ka qëndruar këtu në vitin 1333 kur e gjeti të zbrazët kështjellën e Pragës pasi u kthye nga Franca dhe Italia.

Artikuj të Lidhura

Back to top button