Tërheqjet Turistike

Kullat e Pragës

Prague Tower
Kulla e Pragës

500 kunjat e Pragës dëshmohen më mirë nga ajri! Këtu është një përmbledhje e kullave më të njohura dhe më pak të njohura të Pragës. ‘Kulla Eifel në miniaturë’ është e arritshme përmes stacionit të teleferikut pranë stacionit të tramvajit në Újezd.

Pasi të largoheni nga teleferiku (në ndalesën e 2-të), ndiqni turmën drejt Kullës zyrtare të Vëzhgimit të Petřín , e ndërtuar për të kopjuar gjënë e vërtetë në 1891 për një ekspozitë jubilare. Ai ofron, pa dyshim, disa nga pamjet më të qarta të Pragës. Pranë kësaj, Kulla e Kishës së Shën Nikollës u rihap së fundmi për publikun. Që nga viti 1950, është përdorur nga policia sekrete e Çekosllovakisë për të regjistruar veprimet e ambasadave fqinje në perëndim.

Ura e Charles ka një kullë në secilën anë: Kulla e Urës së Qytetit të Vjetër dhe Kulla e Urës së Qytetit të Vogël . Ky i fundit është më i madhi, me tipare romane që datojnë në dymbëdhjetë e dyzet e nëntë. Në të kundërt, e para u ndërtua së bashku me urën e Charles dhe konsiderohet si ndër shembujt më të mirë të arkitekturës së stilit gotik në të gjithë Evropën.

Kulla e pluhurit është ndër strukturat më të rëndësishme mesjetare të Pragës në Qytetin e Vjetër. Është këtu ku oborret mbretërore do të fillonin procesionet e tyre të kurorëzimit në kështjellë. E vendosur gjithashtu në Qytetin e Vjetër, Bashkia ishte vendi i disa episodeve makabre në historitë çeke, të tilla si burgosja dhe ekzekutimi i 27 udhëheqësve të Betejës së Malit të Bardhë në gjashtëmbëdhjetë njëzet e një. Kujtoni kullën televizive në Žižkov. Edhe pse jo aq e vendosur në qendër, ndërtesa më e lartë në Pragë është më e famshme për skulpturat e ‘alienëve të vegjël’ të krijuara në vitin 2000 nga skulptori çek David Černy.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button