Tërheqjet Turistike

Kullat e urës së qytetit të vjetër dhe të qytetit të vogël

Kulla e urës së qytetit të vjetër

Kulla e Urës së Qytetit të Vjetër u krijua për herë të parë nën sundimin e Charles IV si pjesë e mbrojtjes së qytetit. Sot, ajo konsiderohet si një nga kullat më të bukura mesjetare të qytetit. Në fakt, ajo u projektua nga një prej arkitektëve më të njohur të Pragës, i cili gjithashtu punoi në Katedralen e Shën Vitusit në Kështjellën e Pragës, Petr Parler. Kulla përfshin gjithashtu skulptura të shumta, duke përfshirë vepra që përshkruajnë Charles IV, Wenceslas IV dhe shenjtorët mbrojtës të tokave çeke. Vetë kulla është e ndarë në katër sfera me tokën dhe hënën. Në fakt, hëna është zbukuruar me njëzet e tetë gaforre që përfaqësojnë ciklin njëzet e tetë ditor të hënës. Sfera e tretë është sfera e diellit që përfaqëson natën mbretërore dhe perandorake, dhe e katërta është sfera qiellore. Ana perëndimore e kullës është më e thjeshta nga të katërtat dhe iu nënshtrua sulmeve të shumta. Për një kohë, kulla u përdor si burg debitor ku ende shihen mbi mure mbishkrimet e të burgosurve. Vizitori mund të ngjitë shkallët brenda për të parë pamjet mahnitëse të qytetit dhe Kalanë e Pragës.

Kulla e urës së qytetit të vogël

Ana e qytetit të vogël të urës shënohet nga dy kulla që nuk janë zbukuruar kurrë. Më e vogla nga të dyja është pjesë e mbetjeve të urës së vjetër Judith dhe dikur ishte pjesë e sistemit mbrojtës të qytetit. Më e madhja nga dy kullat daton në vitin 1464. Brenda kullave, ka relieve të rralla romane dhe simbole të tjera që lidhen me mbretërimin e Wenceslas IV. Ekziston një legjendë që rrethon kullën që ka të bëjë me një vend ku mungon një gur. Legjenda thotë se kur një korb u ul mbi të, ai ra duke rënë mbi kokën e kalorësit të preferuar të mbretit Wenceslas, i cili u vra. Thuhej se kalorësi ishte shumë i guximshëm dhe i mbijetoi shumë betejave pa asnjë gërvishtje, por vdiq duke i rënë një gur. Për të nderuar trashëgiminë e kalorësit të tij, thuhet se mbreti nuk e zëvendësoi kurrë gurin.

Artikuj të Lidhura

Back to top button