Tërheqjet Turistike

Kisha e Zojës poshtë zinxhirit

Church of Our Lady Below the ChainFillimisht kjo kishë është ndërtuar pas vitit 1158, falë vendosjes së zonës poshtë kalasë me urdhër të Shën Gjonit të Jeruzalemit. Bazilika romane u përfundua në 1182, por në 1312 bazilika u rrëzua dhe u zëvendësua nga një bazilikë gotike me tre anime, e bërë ndoshta nga punishtja e Peter Parler. Strukturat e vjetra ende mund të shihen pjesërisht, pasi ato qëndrojnë në të djathtë të oborrit të sotëm. Në shekullin e 17-të, kisha u rindërtua sërish, këtë herë në stilin barok dhe pamja e kishës nuk ka ndryshuar që atëherë.

Skulpturat dhe pikturat që gjenden në kishë janë ndër arsyet kryesore të popullaritetit të saj tek vizitorët. Dy piktura, veçanërisht të rëndësishme, janë piktura e Madonës që bekon Kalorësit Maltezë, e cila gjendet në altarin kryesor dhe piktura e prerjes së kokës së Shën Barbarës në altarin jugor. Të dyja janë pikturuar nga artisti Karel Skreta në shekullin e 15-të. Ka gjithashtu shumë skulptura, kryesisht të krijuara nga Jan Petr Wenda.

Një nga aspektet e kishës që tërheq më shumë interes është emri dhe në fakt i referohet urës së Judithit që qëndronte në qytet dhe, më konkretisht, zinxhirit në portën e kullës atje. Historia thotë se ky zinxhir ishte shtrirë gjatë gjithë rrugës përtej lumit, në mënyrë që varkat të mos mund të kalonin pa paguar më parë një mjet.

Kisha është pronë e Urdhrit Sovran Ushtarak Spitalor të Shën Gjonit të Jeruzalemit të Rodosit dhe të Maltës. I përket Priorisë së Madhe Çeke të Urdhrit të Kalorësve të Maltës.

Adresa: Velkopřevorské náměstí/ul. Lázeňská, Qyteti i Vogël.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button