AktivitetetTërheqjet Turistike

Atraksionet muzikore të Pragës

Muzikor i Pragës

Padyshim që Praga njihet si lider në fushën e muzikës klasike. Çdo ditë ka shumë shfaqje muzikore, opere dhe baleti. Kompozitorët e njohur përfshijnë Mozart, Vivaldi, Bach, Verdi, Dvorak dhe Smetana. Koncertet mbahen në drekë dhe në mbrëmje, dhe ju mund të blini bileta direkt nga arkat e lokaleve ose paraprakisht nga agjencitë në internet. Disa nga vendet më të mira të koncerteve ku zhvillohen koncerte klasike të Pragës përfshijnë Sallën e Koncerteve Dvorák në Rudolfinum, Sallën Smetana në Shtëpinë e Komunës, Bazilikën e Shën Gjergjit në Kalanë e Pragës, Klementinum dhe Kishën e Shën Nikollës.

Sallat e Koncerteve

Salla Spanjolle e Kalasë së Pragës (oborri i dytë), Praga 1, www.hrad.cz – Salla më e madhe ceremoniale në Kalanë e Pragës, vendi për ceremoni dhe koncerte të rëndësishme.

Clam-Gallas Palace , Husova 20, Prague 1, www.ahmp.cz – Ky xhevahir barok është një vend premium për ngjarje dhe koncerte.

Clementinium – Mirror Chapel , Mariánské náměstí 5, Prague 1, www.klementinum.com – Kapela baroke me dy organe unike; Këtu mbahen koncerte të muzikës xhaz dhe klasike.

Lucerna – Salla e Madhe , Štěpánská 61, Pragë 1, www.lucpra.com – Salla legjendare e koncerteve dhe salla e vallëzimeve.

Rudolfinum – Salla Dvořák , Alšovo nábřeží 12, Pragë 1 – Salla e koncerteve me famë botërore dhe shtëpia e Filarmonisë Çeke, e cila performoi këtu për herë të parë në 1896 nën dirigjentin e Antonín Dvořák.

Shtëpia Komunale – Salla Smetana , náměstí Republiky 5, Pragë 1, www.obecnidum.cz – Kjo sallë e famshme e muzikës Art Nouveau është vendi tradicional i koncertit të hapjes së festivalit muzikor Pranvera e Pragës.

Pallati i Lihtenshtajnit – Salla Martinů , Malostranské náměstí 13, Pragë 1 – Sallë koncertesh në një pallat historik në Lagjen e Vogël.

Žofín – Salla e Madhe , Slovanský Ostrov 226, Pragë 1 – Një pallat neo-Rilindjes me një sallë të madhe koncertesh dhe sallë vallëzimi.

Pamjet që lidhen me muzikoren e Pragës

Pallati Clam-Gallas , Husova 20, Pragë 1

Christian Filip Clam-Gallas (1748-1805) filloi një traditë të famshme muzikore kur ftoi Mozartin dhe gruan e tij Konstanz në pallat në 1787. Mozart ka luajtur në piano në pallat, siç bëri Ludwig van Beethoven disa vjet më vonë në 1798 kur takoi dashurinë e tij platonike Josefina Clary-Aldringen.

U Zlatého jednorožce (Bani në Unibrirë të Artë), Lázeňská 11, Pragë 1

Në 1796, Ludwig van Beethoven qëndroi në këtë hotel barok, një i preferuar i Pragës gjatë shekullit të 18-të.

Dům U Tří zlatých lvů (Shtëpia te Tre Luanët e Artë), Uhelný trh 1, Pragë 1

Mozart qëndroi në këtë shtëpi gjatë vizitës së tij të dytë në Pragë në 1787 për të kompozuar operën Don Giovanni, premiera e së cilës do të mbahej në Teatrin Estates (Nostic) aty pranë. Ai thuhet se ka punuar me libretistin Lorenzo da Ponte, i cili jetonte matanë rrugës përmes një dritareje të hapur. (B3)

Dům U Medvídků (At the Bears), Na Perštýně 7, Prague 1

Gjatë shekullit të 19-të, muzikantë çekë u mblodhën në këtë pijetore lokale. Antonín Dvořák solli këtu Pyotr Ilyich Tchaikovsky në 1888. Pas vizitës së tij, Çajkovski shkroi në ditarin e tij, “Këta çekë – ata janë jashtëzakonisht të pëlqyeshëm!”.

Manastiri Strahov dhe Bazilika e Fjetjes së Virgjëreshës Mari , Strahovské nádvoří 1, Pragë 1

Në 1787, Mozart vizitoi Manastirin e Strahovit, një nga manastiret më të vjetra premonstratensian në botë, i themeluar në shekullin e 12-të, i shoqëruar nga këngëtarja Josefina Dušek. Në kishën e manastirit të Fjetjes së Virgjëreshës Mari, ai admiroi organin, në të cilin luante gjithashtu. (A3)

Dům U Tří housliček (Shtëpia te Tre violinat), Nerudova 12, Pragë 1

Nuk është rastësi që kjo shtëpi në rrugën Neruda mban këtë shenjë shtëpie – nga viti 1667 deri në 1748, ajo u përkiste radhazi tre familjeve kryesore të violinbërësit, më i famshmi prej të cilave ishte Thomas Edlinger, instrumentet e të cilit janë kryevepra me vlera të jashtëzakonshme artistike.

Kisha e Shën Nikollës , Malostranské náměstí, Pragë 1

Kisha strehon një organ unik të ndërtuar nga 1745 – 1746. Sigurisht që u luajt gjatë Meshës së Rekuiem për Mozart.

Kisha e St. Simoni dhe Juda, U Milosrdných 1, Pragë 1

Sipas legjendës, kisha është e famshme për koncertet e saj të muzikës barok dhe organet e saj kryevepra të ruajtura mirë që, sipas legjendës, luanin si Mozart ashtu edhe Joseph Haydn, një dallim që i shpëtoi tubacionet e tyre nga konfiskimi për luftën në 1917.

Loreto , Loretánské náměstí 7, Pragë 1

Kjo kishë përmban një karillon unik. Veç kësaj, organoja e saj është një nga monumentet më të vlefshme të organobërjes barok. E veçanta e saj janë oktava e thyer dhe shakulli i vendosur jashtë kishës.

Varrezat e Vyšehrad dhe Slavín

Varrezat e Vyšehrad janë padyshim varrezat më të rëndësishme kombëtare. Është vendi i fundit i prehjes për më shumë se 600 figura të kulturës dhe shkencës. Personalitete të shquara muzikore të varrosura këtu përfshijnë Bedřich Smetana, Antonín Dvořák dhe Zdeněk Fibich. Ema Destinnová, Jan Kubelík dhe Rafael Kubelík janë varrosur në varrin monumental Slavín.

Muzetë Muzikor

Muzeu i Muzikës Çeke , Karmelitská 2, Pragë 1, www.nm.cz

Në ish-kishën e Shën Maria Magdalenës, mund të eksploroni koleksionin e 400 instrumenteve muzikore historike, duke përfshirë një fortepiano në të cilën dyshohet se luante Mozart.

Muzeu Antonín Dvořák , Ke Karlovu 20, Prague 2, www.nm.cz

Kjo ekspozitë e përhershme në një pallat veror barok dokumenton jetën dhe veprën e kompozitorit të famshëm.

Muzeu Bedřich Smetana , Novotného lávka 1, Prague 1, www.nm.cz

Kjo ndërtesë dikur ka shërbyer si kullë uji. Sot, ai është një muze që dokumenton jetën dhe veprën e Smetanës.

PopMuseum , Bělohorská 150, Prague 6, www.popmuseum.cz

Muzeu dhe arkivi i muzikës pop çeke dhe sllovake.

Jaroslav Ježek Memorial (Dhoma Blu), Kaprova 10, Prague 1, www.nm.cz

Dhoma e kompozitorit me një brendshme jashtëzakonisht të ruajtur.

Lobkowicz Palace , Jiřská 3, Prague 1, www.lobkowicz.cz

Kjo ekspozitë paraqet një pjesë të koleksionit muzikor të familjes Lobkowicz, duke përfshirë dorëshkrimet e Beethoven.

Vendet e Koncerteve të Kishës

Bazilika e Shën Jakobit , Malá Štupartská 6, Pragë 1

Kjo bazilikë e vogël ka organin më të madh në Pragë dhe organizon Festivalin vjetor Ndërkombëtar të Organeve.

Bazilika e Shën Gjergjit , Kalaja e Pragës, Pragë 1

Kisha e dytë më e vjetër në Pragë paraqet koncerte të muzikës klasike dhe të shenjtë.

Katedralja e Shën Nikollës , Sheshi i Qytetit të Vjetër, Pragë 1

Kjo kishë barok në zemër të qytetit të vjetër prezanton koncerte të muzikës klasike.

Kisha e Shën Françeskut të Asizit , Křižovnické náměstí 3, Pragë 1

Kisha e manastirit të Kalorësve të Kryqit me Yllin e Kuq ofron organe unike dhe koncerte organesh.

Kisha e Shën Giles , Husova, Pragë 1

Kisha baroke e Dominikanëve paraqet koncerte të muzikës së shenjtë.

Kisha e St. Simoni dhe Juda, Dušní, Pragë 1

Kisha barok e përdorur kryesisht nga Orkestra Simfonike e Pragës.

Sinagoga spanjolle , Vězeňská, Pragë 1

Pjesë e ekspozitës së përhershme të Muzeut Hebre, me koncerte të herëpashershme.

Festivale muzikore

Babel Prague , www.babelprague.cz

Festivali ndërkombëtar i muzikës eksperimentale.

Ura e Muzikës Pragë-Drezden , cikli i koncerteve midis qyteteve, www.collegium1704.com

Projekti i orkestrës dhe korit Collegium 1704 lidh jetën muzikore të Pragës me atë të Dresdenit.

Festimet verore të muzikës së hershme , www.letnislavnosti.cz

Festivali ndërkombëtar i muzikës me kostume të periudhës me instrumente historike dhe interpretues të mirë.

Pranvera e Pragës , www.festival.cz

Festivali më i rëndësishëm ndërkombëtar i muzikës klasike, i mbajtur në Pragë, përfshin shfaqje nga orkestrat dhe artistët më të mirë të botës. Tradicionalisht, ajo fillon me një performancë të Má vlast të Smetana-s.

Festivali Stimul , www.stimul-festival.cz

Festivali i klubit me stile muzikore më pak të njohura.

Vargjet e vjeshtës , www.strunypodzimu.cz

Ky moment kryesor i sezonit muzikor të vjeshtës paraqet një përzgjedhje të muzikës xhaz, klasike dhe botërore.

Ishujt e Bashkuara , www.unitedislands.cz

Ky festival me shumë zhanre në ajër të hapur zakonisht zhvillohet në ishujt e Pragës.

Opera Barocca , www.operabarocca.cz

Ky projekt prezanton vepra të muzikës barok, teatrit dhe kërcimit.

Dvořák Prague , www.dvorakovapraha.cz

Festivali ndërkombëtar i muzikës kushtuar veprës së Antonín Dvořák.

Prague Proms , www.pragueproms.cz

Festivali ndërkombëtar i muzikës i frymëzuar nga BBC Proms.

Pazar

Bontonland , Sheshi Wenceslas 1, Pragë 1, www.bontonland.cz

Dyqani më i madh i muzikës, filmave dhe aksesorëve në Pragë.

Via Musica , Sheshi i Qytetit të Vjetër 14, Pragë 1, www.pragueticketoffice.com

Një përzgjedhje e madhe e muzikës klasike dhe xhazit.

Instrumente muzikore , U Zlatého kohouta, Michalská 3, Prague 1, www.violin-hron.cz

Një dyqan në pronësi të familjes që shet instrumente me tela. (B3)

Petrof Piano Salon , Jungmannovo náměstí 17, Prague 1, www.petrof-pianosalon.cz

Dyqan i markës Petrof që shet piano vertikale dhe të mëdha.

Talacko Music Shop , Rybná 29, Prague 1, www.talacko.cz

Një përzgjedhje e madhe e literaturës muzikore dhe partiturave muzikore.

Arena koncertesh

O2 Arena , Českomoravská 17, Prague 9, www.o2arena.cz

Një nga sallat shumëfunksionale më moderne në Evropë, me një kapacitet prej 18,000 spektatorësh.

Synot Tip Arena , U Slavie 2a, Prague 10, www.edenarena.cz

Stadium i ri shumëfunksional me 21,000 vende.

Tipsport Arena , Za Elektrárnou 419, Prague 7, www.tipsportarena-praha.cz

Sallë shumëfunksionale e vitit 1962 për 14000 spektatorë.

Shkollat e Muzikës

Akademia e Arteve Performuese (AMU), Fakulteti i Muzikës (HAMU), Malostranské náměstí

13, Pragë 1, www.hamu.cz

Konservatori i Pragës , Na Rejdišti 1, Prague 1, www.prgcons.cz

Konservatori Jaroslav Ježek , Roškotova 4, Prague 4, www.kjj.cz

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button