Tërheqjet Turistike

Petřín Hill

Vetëm pak larg nga Kalaja e Pragës është kodra Petřín, e përkryer për një shëtitje verore larg zhurmës së turistëve. Një pjesë e tokës është lënë mënjanë për një pemishte me mollë dhe një dardhë nga ku mund të mblidhen frutat lirisht nga pemët. Pjesa më e madhe e gurit të derdhur në ndërtimin e pamjeve kryesore në Pragë u nxorr nga Petřín. Megjithatë, sot, kjo nuk është e dukshme nën pemë dhe kopshte. Kulla e vëzhgimit dhe një kopsht i zbukuruar dominojnë majën, dhe në gjysmë të rrugës është restoranti i famshëm Nebozízek – ku mund të shijoni një vakt me një pamje të përsosur të Pragës.

Petřín Hill

Kodra është 318 metra ose 1043 këmbë e lartë. Për ata që janë më pak energjikë, një teleferik do t’ju kursejë nga telashet e ngjitjes (çmimi i një bilete normale tramvaji). Kodra Petřín është gjithashtu lehtësisht e arritshme nga Hradčany dhe Strahov.

Hekurudha e teleferikut në kodrën Petřín

Pikërisht përballë stacionit të tramvajit Újezd (tramvajet 12, 22, 23) në Qytetin e Vogël. Hekurudha shkon çdo ditë nga 9 e mëngjesit deri në 23:30 (23:20 nga nëntori deri në mars) në intervale 10-15 minuta.

Funiculari simpatik Victorian është një nga pamjet më të njohura të Pragës. Stacioni origjinal Újezd dhe Lanová Dráha origjinale u ndërtuan në 1891 për të njëjtën ekspozitë për të cilën u ndërtua kulla e vrojtimit Petřín. Që atëherë është rindërtuar disa herë. Në fakt, ky restaurim i fundit, çuditërisht para fundit të komunizmit, është një nga më të suksesshmit, pasi rindërtimet e ndryshme janë kërkuar nga shpërbërja e të gjithë sistemit vazhdimisht.

Parqet Petřín

Në mesjetë kishte vreshta dhe fusha. Ka pasur gjithmonë burime të shumta në shpatet e Petřín, dhe uji drejtohej nëpërmjet një sërë tunelesh në Pohořelec dhe në qytetin e Vogël. Aktualisht uji çon në lumin Vltava. Në vitet 1930, parku u modifikua dhe tani përbëhet nga Kopshti Lobkowicz, Nebozízek, Rose Park, Park në Kullën Look-out Petřín dhe Kopshti Seminar. Të gjitha kopshtet, përveç Kopshtit Lobkowicz, janë të hapura për publikun pa pagesë.

Kulla e Vëzhgimit Petřín

Një kullë hekuri 60 m e lartë, e ndërtuar në 1891 nga F. Prášil për Ekspozitën Jubilare si një kopje e Kullës Eifel në Paris. 299 hapa të çojnë në platformën më të lartë.

Labirint (labirint pasqyre)

Mos harroni sallën e pasqyrave për një perspektivë të re dhe të larmishme për veten tuaj – The Petřín Hill Maze. Fillimisht një pavijon i Klubit Turistik Çek në Ekspozitën Universale të 1891 u transferua më vonë në Kodrën Petřín dhe u shndërrua në një labirint pasqyre. Është një vend i preferuar për fëmijët – argëtim për të gjithë.

Restorant Nebozízek

Ushqimi nuk është aq i shkëlqyeshëm, por pamjet nga tarraca janë spektakolare. Restoranti është shpesh plot, mirë për të rezervuar një tavolinë. Arritja atje: mund të arrihet me teleferik, ndalesa e dytë.

Kopshti Vrtba

Kopshti Vrtba ndodhet në shpatin e kodrës Petřín dhe është një nga kopshtet barok më të çmuar dhe më të bukur të Pragës.

Memorial i Viktimave Komuniste

Skulptura mahnitëse e Olbram Zoubek ndodhet në fund të kodrës Petřín. Ai paraqet figura mashkullore – në faza të ndryshme të tharjes – që zbresin nga një shkallë betoni. Në mes të këtyre hapave, një linjë metalike numëron numrin e viktimave: 170938 të dëbuar në internim, 327 të pushkatuar në tentativë për t’u arratisur përtej kufirit, 205486 të arrestuar, 4500 që vdiqën në burg dhe 248 të ekzekutuar.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button