HistoriaSiguria

Romët në Republikën Çeke

gypsies in Czech RepublicShumë ekspertë besojnë se romët (ciganët), të cilët përbëjnë rreth 0.3% të popullsisë çeke, e kanë origjinën në Indi. Megjithatë, është ende e pasigurt se si ata arritën në Evropën Qendrore në shekullin e 15-të. Sapo mbërritën, u panë si “të ndryshëm” dhe u shkëputën nga pjesa tjetër e shoqërisë, kryesisht për shkak të zakoneve të ndryshme, veshjeve dhe mënyrës së jetesës nomade. Që nga ardhja e tyre, ata kanë vuajtur nga persekutimi dhe diskriminimi në Evropën Qendrore.

Shumë njerëz në Republikën Çeke kanë një mosbesim të jashtëzakonshëm ndaj romëve, pasi ata shpesh përfshihen në krime të vogla, si vjedhjet, plus ata shpesh shihen si të pavullnetshëm për të punuar për jetesën. Është gjithashtu rasti që shumë nga romët që jetojnë në Republikën Çeke nuk janë të arsimuar siç duhet, dhe shumë nuk arrijnë të kalojnë as fazën e detyrueshme të shkollimit. Është e gabuar të hedhësh një stereotip mbi një racë të tërë, por shumica e çekëve kanë dëgjuar vazhdimisht histori për romët që kanë kryer një krim. Sigurisht, disa ciganë punojnë, por ata kryesisht plotësojnë punë të pakualifikuara dhe me pagesë të dobët.

Persekutimi i romëve

Në historinë moderne, persekutimi i romëve filloi në vitin 1927, kur u miratua një ligj për Ciganët endacakë. Ky ligj nënkuptonte se ata duhej të aplikonin për leje për të qëndruar gjatë natës dhe gjithashtu të aplikonin për identifikim. Megjithatë, ora më e errët për romët erdhi gjatë Luftës së Dytë Botërore, pasi ata u detyruan të punonin në kampet e punës nga nazistët. Kampet e përqendrimit më vonë i zëvendësuan këto në Lety u Písku në Bohemi dhe Hodonín u Kunštátu në Moravi, dhe shumë romë vdiqën në to, nga kequshqyerja, sëmundjet ose brutaliteti. Shumë u transportuan gjithashtu në kampet naziste të vdekjes. Pas luftës, mbetën vetëm rreth 300 romë çekë, nga një popullsi prej rreth 6500 para luftës. Shpesh shihet si një siklet për kombin çek që kjo thuhej pothuajse e pashprehur pas përfundimit të luftës.

Riedukimi Komunist

Komunistët bënë përpjekje për t’i integruar romët në shoqërinë e zakonshme, megjithëse mënyra se si ata “edukoheshin” ishte padyshim me një paragjykim të rëndë ndaj ideologjisë komuniste. Kjo do të thotë se traditat dhe gjuha e tyre u shtypën dhe ata u inkurajuan të ndalonin së jetuari stilin e tyre nomade. Punët e tyre tradicionale, si endësit, muzikantët dhe farkëtarët, iu morën atyre dhe në vend të kësaj, ata u detyruan të punonin si punëtorë, ndërsa gjithashtu u shpërngulën nga tokat e tyre rurale në qytetet e mëdha. Gjatë regjimit komunist , romët ishin pjesërisht të integruar në shoqëri, edhe nëse nuk donin të ishin të tillë – ata madje u detyruan të ndiqnin shkollën dhe të merrnin pjesë në komunitet në tërësi.

Sfidat postkomuniste

Pas rënies së komunizmit , romët mbetën pa mbështetje në shoqëri dhe pa njeri që të luftonte për kauzën e tyre. Kjo ka bërë që fëmijëve të romëve t’u refuzohet shpesh hyrja në shumë shkolla të zakonshme dhe punëdhënësit hezitojnë t’i lejojnë romët të punojnë për ta.

Sot, shkalla e papunësisë për romët është rreth 70% dhe ata shihen nga shumica dërrmuese e qytetarëve çekë si të dehur dhe hajdutë. Ata shpesh pësojnë sulme të dhunshme thjesht sepse janë romë. Tani është rasti që shumë ciganë po largohen nga vendi dhe po shkojnë në Kanada ose Evropën Perëndimore për të filluar jetë të reja.

Të drejtat e njeriut dhe romët

Në vitin 1998, një mur u ndërtua në Ústí nad Labem për të ndarë popullsinë rome të qytetit nga pjesa tjetër e qytetarëve, gjë që shkaktoi shumë siklet për vendin në tërësi. Ai u kritikua shumë nga grupet e të drejtave të njeriut, dhe muri u shemb pas vetëm një kohe të shkurtër, por këto grupe të të drejtave të njeriut ende thonë se ka shumë punë për të bërë kur bëhet fjalë për të drejtat e popullit rom.

Grupet neo-naziste po sulmojnë gjithashtu anëtarët e komunitetit rom më shumë se kurrë, si në Republikën Çeke ashtu edhe në Sllovakinë fqinje. Shumë njerëz gjithashtu dyshojnë nëse policia dhe gjykatat po e marrin seriozisht këtë problem. Një grup mbështetës i romëve i titulluar “Dženo” ka deklaruar në një raport se gjuha dhe kultura rome po merr mbështetjen që i nevojitet. Por ka pasur një rënie të cilësisë së strehimit dhe kushteve të punës gjatë viteve të fundit. Ai gjithashtu deklaroi se ekstremizmi ishte rritur në mënyrë alarmante.

Artikuj të Lidhura

Back to top button