Historia

Fillimet e hershme dhe Přemyslids (870-1306)

Në të dhënat romake, historianët mund të gjurmojnë historinë e Boii-ve, të cilët ishin një fis kelt që jetonte në zonën e Pragës – një tokë që ata e quajtën Boiohaemum (mund ta kuptoni se kjo është e ngjashme me “Bohemia” dhe prej nga vjen emri ). Megjithatë, në shekullin e 6-të, fiset sllave kishin zëvendësuar keltët në zonë.

Dinastia Přemyslid është dinastia e parë e shënuar që u shfaq në zonën që tani e quajmë Pragë. Anëtarët e parë të njohur ishin Princi Bořivoj dhe gruaja e tij Ludmila, të cilët u konvertuan në krishterim nga Shën Kirili dhe Shën Metodi, të ardhur nga Bizanti. Megjithatë, nuk do të duhej shumë kohë që feja ortodokse bizantine të zëvendësohej nga krishterimi romak, kryesisht për shkak të lidhjeve të Bohemisë me Evropën Perëndimore. Ishte gjithashtu gjatë kohës së Princit Bořivoj që familja u zhvendos në rezidencën në Hradčany.

I radhës në radhën e dinastisë ishte Václav I (i njohur gjithashtu si Wenceslas dhe subjekt i këngës së famshme të Krishtlindjeve), dhe gjyshja e tij u sigurua që ai të ishte i krishterë përpara se nusja e saj ta vriste. Václav I u vra gjithashtu, këtë herë nga vëllai i tij dhe legjenda thotë se, ashtu si gjyshja e tij, ai u vra për shkak të besimeve të tij të krishtera – megjithatë kjo është e diskutueshme, dhe shumë historianë thonë se një luftë ndërfamiljare për pushtet ishte ndoshta shkaku. nga të dyja vdekjet. Václav I dhe Ludmila u konsideruan të dy figura të shenjta pas vdekjes së tyre, megjithatë, dhe ata të dy u bënë shenjtorët e parë mbrojtës të Bohemisë.

Praga filloi të rritet rreth rezidencës mbretërore në Hradčany dhe rreth vendbanimeve tregtare gjermane në qytetin e vjetër. Një shënim i shkruar nga një emisar nga Kordoba, i quajtur Ibrahim ibn Ja’qúb, në vitin 965 thoshte se Praga ishte më e madhe se një fshat, por jo aq e madhe sa një qytet. Ai gjithashtu vuri në dukje se Praga ishte “bërë më e pasur nga tregtia” se çdo vend tjetër që ai njihte brenda Evropës.

Në 993, Vojtěch (Adalbert), peshkopi i dytë i Pragës – Praga u bë peshkopatë vetëm në 973 – themeloi manastirin e parë të qytetit Břevnov . Ai u bë shenjtori i tretë mbrojtës i Pragës në 999. Shenjtori i katërt mbrojtës është Procopius (Prokop), i cili themeloi manastirin Sázava në 1032 dhe u kanonizua në 1204. Gjithnjë e më shumë manastire u themeluan nën sundimin e Vladislav II. Në të njëjtën kohë, Kalorësit Templar të Maltës ndërtuan një manastir në rrëzë të urës së parë mbi lumë, duke e quajtur atë për nder të mbretëreshës së Vladislav, Judith.

Në 1212, Bohemia u ngrit në statusin e një mbretërie nga Demi i Artë i Siçilisë, dhe ata vendosën një nga shtatë zgjedhësit e Perandorisë së Shenjtë Romake si mbret të saj. Periudha më e fuqishme që gëzonin Přemyslids erdhi kur nën sundimin e Otakar II (1253-1278), megjithëse, si nën sundimin e tij, mbretëria pushtoi territorin nga Balltiku deri në Adriatik, dhe ai madje u konsiderua si kandidat për perandor. Gjatë mbretërimit të tij, Praga u bë gjithashtu një qendër për arsimin, si dhe për arkitekturën. Ai gjithashtu themeloi Malá Strana, e cila ishte poshtë kështjellës dhe e banuar nga kolonistët gjermanë të jugut. Motra e tij Agnes themeloi gjithashtu një bujtinë të famshme në Qytetin e Vjetër.

Dinastisë Přemyslid më në fund do t’i vinte fundi në 1306 kur u vra Wenceslas III.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button