Historia

Husitët

Periudha Hussite është ndoshta më e rëndësishmja në historinë çeke, por sigurisht që është më emocionuese. Jan Hus ishte një profesor universiteti në Universitetin Charles , dhe ai ishte një besimtar i fortë në idetë e teoricienit anglez John Wycliffe. Hus ishte protagonisti kryesor në lëvizjen për të pasur një besim të bazuar në Bibël në vend të hierarkisë kishtare.

Ndoshta besimi i tij më radikal ishte se të gjithë të krishterëve duhet t’u lejohej kungimi i plotë, pasi në atë kohë ishin vetëm anëtarët e klerit ata që lejoheshin të pinin gjakun e Krishtit. Në fakt, kjo pjesë e besimeve të tij u bë aq e njohur sa kupa e përdorur për kungim filloi të simbolizonte Husitët. Ai u mblodh për reformën e kishës një shekull të plotë përpara Martin Luterit dhe gjithashtu përkrahu besimin e tij se indulgjencat nuk duhet të jenë të disponueshme për njerëzit për t’i blerë.

Në 1415, Hus u thirr në Konstancë për t’u paraqitur para një këshilli të kishës. Ai u dënua për herezi dhe u dogj si ndëshkim.

Megjithatë, vdekja e Husit nuk e ndaloi lëvizjen Hussite – në fakt, ajo e nxiti atë edhe më shumë, dhe Bohemia shpejt u mbush me radikalë fetarë. Kjo çoi në Luftërat Hussite. Këto luftëra filluan kur një demonstratë në 1419 nga Hussites doli jashtë kontrollit, me demonstruesit që u futën me forcë në Bashkia e Re , përpara se të hidhte disa këshilltarë katolikë duke i hedhur nga dritarja – duket se është një metodë tradicionale çeke për të vrarë njerëzit. Pasi Hussites më pas shkatërruan disa nga zonat e qytetit, mbreti i Bohemisë, Sigismund, filloi shumë kryqëzata kundër Hussites, të cilat u përhapën jashtë kufijve të Bohemisë. Ai u mund në kodrën Vítkov përmes udhëheqësit Hussite, Jan Žižka – një njeri me vetëm një sy. Ka një monument të Zhizkës në vendin ku u zhvillua beteja sot.

Stabiliteti u arrit kur një mbret Hussite u zgjodh në 1458, me këtë njeri Mbreti George i Poděbrady (Jiří z Poděbrad). Megjithatë, fisnikëria që e zgjodhi, nuk e bëri këtë me kënaqësi. Kur ai vdiq, ata ftuan dinastinë polake Jagiellon për të marrë fronin bohemian, duke parandaluar kështu që mbretëria të binte në duart e heretikëve për një kohë të gjatë. Pasi Vladislav II, Mbreti polak, vdiq – pas një mbretërimi të karakterizuar nga kufizimet e pushtetit të tij nga fisnikët bohemianë dhe gjithashtu duke lëvizur kryeqytetin në Buda në 1490 – ai u zëvendësua nga Ferdinand i Habsburgut, vëllai i Perandorit të Shenjtë Romak Charles. V. Habsburgët do të vazhdonin të sundonin Boheminë deri në vitin 1918.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button