Lagjet e qytetit

Žižkov

Jan Žižka at Vítkov
Monumenti i Žižkov – statuja e kuajve të heroit kombëtar çek Jan Žižka

Žižkov është një lagje më e ashpër e klasës punëtore pa atraksione turistike, rrugët e rrënuara dhe të rrënuara të të cilit përmbajnë disa nga baret dhe klubet e njohura të qytetit. Sot, shumë ndërtesa janë rinovuar dhe ndjesia e dobët për zonën po ndryshon ngadalë.

Ky rreth është emëruar për nder të Jan Žižka, udhëheqës i ushtrisë Hussite. Ndodhet në jug të kodrës Žižkov, zona ku ndodhi Beteja e Kodrës Vitkov, më 14 korrik 1420. Në këtë betejë, ushtria e fshatarëve të Zhizkës mundi me vendosmëri trupat e Perandorit të Shenjtë Romak, Sigismund. Kodra Žižkov karakterizohet nga një statujë e madhe e Jan Žižka, e cila përshkruan udhëheqësin ushtarak mbi kalë. Kjo është porositur në vitin 1931 dhe është skalitur nga artisti i Pragës Bohumil Kafka (nuk ka lidhje me Franz Kafka ). Kafka kishte një studio masive të ndërtuar posaçërisht për këtë projekt, dhe ai punoi në këtë statujë derisa vdiq në 1941. Deri në këtë kohë, ai kishte arritur të krijonte vetëm një version suvaje me madhësi të plotë. Përfundimisht, të gjitha 16.5 tonët e statujës u vendosën në bronz dhe u zbuluan më 14 korrik 1950, që ishte përvjetori i Betejës së Kodrës Vítkov.

Žižkov ishte ndër periferitë e para industriale të Pragës. Për një kohë të gjatë, ajo ka qenë e njohur si një zonë e vështirë e klasës punëtore. Ishte një tenxhere shkrirjeje e zjarrtë revolucionare të krahut të majtë shumë kohë përpara se komunistët të merrnin pushtetin në 1948. Në fakt, nga viti 1881-1922, ajo ishte një komunë autonome dhe quhej “republika popullore”.

Këto ditë, Žižkov është ndër lagjet më të gjalla në Pragë, me një numër më të madh baresh dhe restorantesh për milje katror se kudo tjetër në Pragë. Është ende një zonë mjaft e ashpër, e cila pengon shumë turistë, megjithëse rrugët janë po aq të sigurta sa kudo tjetër në qytet. Pamjet interesante këtu përfshijnë varrimin e Franz Kafkës, Varrezat Olšany, Kullën e Televizionit që mund të mbulohet gjatë pasditeve dhe Monumentin Kombëtar. Sidoqoftë, atraksionet kryesore këtu janë baret dhe baret. Perëndimi i Žižkov ka qenë gjithmonë i njohur për një numër të madh klubesh striptizi , bare të lira dhe shtëpi publike.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button