Kulturë/Argëtim

Kafka and Kundera – The Renown Czech Writers

Franz KafkaFranz Kafka

Megjithëse Franz Kafka ishte një qytetar i Pragës i lindur dhe i edukuar, vetëm në vitin 2004 (dmth. tetëdhjetë vjet pasi kishte vdekur) qyteti nderoi arritjet e tij duke ndërtuar një statujë të veçantë në rrugën Dušní në lagjen e qytetit të vjetër . Kafka mund të fliste rrjedhshëm çekisht, por gjermanishtja ishte gjuha e tij amtare dhe kjo ishte gjuha në të cilën ai vendosi të shkruante. Në të vërtetë, shumë studiues pohojnë se puna e tij idiosinkratike është sfiduese për t’u kuptuar plotësisht në çdo gjuhë tjetër përveç gjuhës së tij amtare gjermane. Si rezultat, çekët kurrë nuk e kanë konsideruar plotësisht Kafkën si një bashkëqytetar. Por kjo nuk e ka penguar një zinxhir të tërë restorantesh dhe kafenesh në zonën ku ai jetonte dikur, Josefov (një zonë hebreje e frekuentuar nga turistët), të përdorte emrin e tij për të fituar para.

Milan Kundera

Probleme të ngjashme me ato të Kafkës ka përjetuar edhe i madhi tjetër letrar çek, Milan Kundera . Pjesa më e madhe e shkrimeve të tij u bë në frëngjisht pasi Kundera në fakt banoi në Francë gjatë viteve shtatëdhjetë.

Edhe një herë, shumë nga bashkëqytetarët e tij e kanë parë atë në një këndvështrim më pak të favorshëm siç bëjnë shpesh me këdo që mund të shmangte epokën e ashpër komuniste në vendin e tyre. Vepra më e njohur e Kunderës, “Lehtësia e padurueshme e qenies”, u botua në vitin 1984, por mbërriti në çekisht vetëm në vitin 2006, pjesërisht për shkak të pakënaqësisë së autorit me të gjitha përpjekjet e mëparshme për ta përkthyer atë.

Më pas, në tetor të vitit 2008, shkrimtari i profilit të ulët u kap në mes të një stuhie mediatike kur një revistë çeke botoi një artikull që nënkuptonte se ai kishte qenë një informator komunist. Kundera i hodhi poshtë me forcë këto akuza.

Shkrimtarë të tjerë letrarë çekë

Për të kuptuar më mirë perceptimin e çekut për letërsinë çeke cilësore, është një plan i mirë të shqyrtohen disa vepra të tjera, më pak të famshme. Komuniteti çifut i fillimit të shekullit të njëzetë, i cili ishte i rrethuar me probleme, prodhoi shkrimtarë të tjerë të mëdhenj dhe Kafka. Këto përfshijnë Max Brod (të cilit iu tha të shkatërronte shkrimet e Kafkës pas vdekjes së tij) dhe romancierët Gustav Meyrink (i cili shkroi “The Golem”) dhe Paul Leppin (i cili shkroi “Udhëtimin e Severinit në errësirë”), të cilët të dy shkruan rrëfime rrëqethëse për ditët e fundit të regjimit të Habsburgëve. Të mbijetuarit e Holokaustit, si Arnošt Lustig dhe Jiff Weil, i pari ende një pjesë e skenës pjellore teatrore në Pragë, e mbajtën këtë traditë.

Në vende të tjera të këtij zhanri, kini kujdes për romanet politike të Ivan Klíma, veprën revolucionare të Ludvik Vaculík dhe poezitë alternative të Jiřf Kolář, për të përmendur vetëm disa.

Theks i veçantë duhet t’i kushtohet Jaroslav Hašek, i cili prodhoi ndoshta personazhin më të njohur në romanet çeke: Ushtari i Mirë Švejk, nga libri i tij (me të njëjtin emër) i shkruar në nëntëmbëdhjetë njëzet e tre. I vendosur gjatë Luftës së Parë Botërore, romani portretizon përvojat e Švejk, një veteran ushtarak i cili është aq entuziast për të ndjekur urdhrat saktësisht sa shumë nuk janë të sigurt nëse ai po përpiqet me zgjuarsi të rrëzojë regjimin e fuqishëm austro-hungarez apo nëse është thjesht një budalla.

Çekëve u pëlqente qëndrimi anti-establishment i heroit të librit dhe shumë restorante dhe shtëpi publike në të gjithë qytetin i referohen atij. Si autori ashtu edhe personazhi kanë pasur gjithashtu asteroidet: 7896 Švejk dhe 2734 Hašek të emëruar për nder. Shkrimet e ish-presidentit dhe dramaturgut disident, Václav Havel , gjithashtu ende frymëzojnë. Veprimet e Havelit gjatë regjimit komunist çuan shpesh në dënime me burg. Në kohët e mëvonshme, më progresive, letrat që ai i shkruante gruas së tij nga kjo epokë u shitën si: “Letra për Olgën”. Pasi u tërhoq nga profesioni i tij në Kështjellën e Pragës, shkrimtari mashtrues dhe introvert ka gjetur sërish një audiencë të gjerë pasi iu kthye shkrimit të tij.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button