Lagjet e qytetit

Josefov

Tërheqja kryesore e Josefov është geto e vjetër çifute, e cila mbetet një nga pamjet më të shquara në Pragë. Edhe pse planimetria e rrugës së getos së vjetër u shkatërrua në vitet 1890 për t’i hapur rrugë rrugëve të pallateve luksoze pesëkatëshe, gjashtë sinagogave, bashkisë hebraike dhe varrezave mesjetare ende dëshmojnë historinë. Është një zonë mjaft e vogël e përhapur rreth qytetit të vjetër, në kufi me Rrugën e Lumit dhe Parisit (Pařížská) – zona më e shtrenjtë në të gjithë Pragën e mbushur me dyqane butikësh të markave më të mira.

Josefov, ish-qyteti hebre, u krijua nga një vendbanim tregtarësh dhe këmbyesish hebrenj që ishte ngjitur me kalimin e lashtë mbi lumin Vltava në skajin verior të Slovanský Ostrov (ishulli sllav), i cili shtrihej nga një vend aktualisht përballë Teatri Kombëtar deri në rrugën Kaprova në shtratin origjinal të lumit Vltava. Për shkak të antisemitizmit mesjetar, qyteti kishte mure të forta me porta, numri i të cilave arriti në shtatë në 1848. Qyteti ishte gjithashtu i vetëqeverisur, me hebrenjtë që ishin shërbëtorë të drejtpërdrejtë të sundimtarit. Jeta në këtë qytet ishte shumë e vështirë për shumicën e hebrenjve për shkak të pamundësisë së zgjerimit të zonës së ndërtuar dhe të disa dëbimeve vetëm nga Bohemia. Kjo vazhdoi derisa Jozefi II, emrin e të cilit mban sot qyteti hebre, i dha qytetit të drejta të barabarta në reformat e tij fetare në gjysmën e dytë të shekullit të 18-të. Në fillim të shekullit të 20-të, ndërtesat e vjetra u rizhvilluan dhe kështu, Josefov u bashkua plotësisht me Qytetin e Vjetër përreth. Sidoqoftë, u ruajtën monumente të tilla historike të shquara si Varrezat e Vjetër Hebraike dhe Sinagogat e Vjetër-Reja, Pinkas, Maisel, Klausova ose spanjolle.

Qyteti hebre i jep Pragës një dimension tjetër: Marek Mordechal Mayzl, një primat, Jakub Bassevi, një tregtar, Jehuda Low Ben Bezalel – rabini i famshëm Low ose Franz Kafka , një shkrimtar. Ky dimension rrit padiskutim plotësinë kulturore të Pragës, qoftë në lidhje me tregtinë, shkencën, artin apo mënyrën e jetesës.

Shëtitja përreth lagjes hebreje

Lagjja Hebraike është një vend mjaft i vizituar në Pragë, veçanërisht në sezonin e pikut turistik, kur rrugët e tij të vogla janë të mbushura me vizitorë. Zona është mjaft e vogël dhe shumë kompakte, dhe një turne mjaft i plotë duhet të zgjasë më pak se gjysmë dite. Për shkak të afërsisë me Sheshin e Qytetit të Vjetër, mënyra më e mirë për të vizituar është në këmbë.

Josefov

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button