AktivitetetTërheqjet Turistike

Praga e Kafkës

Edhe nëse nuk keni dëgjuar kurrë për Franz Kafkën dhe nuk keni lexuar kurrë një nga librat e tij (romanet Gjyqi, Amerika dhe Kështjella janë përkthyer në disa gjuhë), me siguri do ta vini re praninë e tij gjatë vizitës në Pragë. Bluza, postera dhe kriklla që mbajnë imazhin e shkrimtarit janë në dispozicion në çdo dyqan suveniresh nëpër Pragë.

Megjithëse Kafka i shkroi veprat e tij në gjermanisht, Franz Kafka (1883–1924) ishte shumë bir i Pragës. Ai jetoi atje gjatë gjithë jetës së tij, shumicën e kohës qëndronte afër Sheshit të Qytetit të Vjetër .

Vendet ku mund të mbani mend Franz Kafkën

Franz Kafka Statue

Vendlindja e Kafkës

Vendlindja e Kafkës ndodhet vetëm pranë Kishës së Shën Nikollës (Qyteti i Vjetër) është shtëpia ku lindi Kafka (U radnice 5, Qyteti i Vjetër). Në atë kohë, lagjja ishte ende goxha e shkretë, pikërisht në skaj të getos së atëhershme çifute. Shtëpia e vërtetë u dogj dhe gjithçka që ka mbetur tani është dera e mrekullueshme. Në pllakën në anë të shtëpisë shkruhet FRANZ KAFKA U LIND KËTU MË 3 korrik 1883 . Në verë, ka një kafene të vogël Kafka në nivelin e rrugës.

Kalaja e Pragës (Rruga e Artë)

Kur kaloni Golden Lane , vizitoni shtëpinë numër 22, ku Franz Kafka jetoi për një kohë të shkurtër me motrën e tij. Disa nga veprat e tij më të mira janë shkruar këtu në vilën prej guri të motrës së tij, të ngulitur brenda mureve të kështjellës.

Muzeu i Kafkës

Ky muze zbulon jetën dhe veprën e Franz Kafkës, e cila shfaqet në fotografi, dorëshkrime dhe ditarë të veprave të Kafkës dhe shfaqje audio-vizuale. Vendndodhja: Hegertova cihelna, Cihelná 2; Hapur: çdo ditë 10:00-18:00. www.kafkamuseum.cz

Sinagoga Vjetër-Re

Në këtë sinagogë u mbajt bar-mitzvah i Franz Kafkës. Në murin perëndimor të sallës kryesore, një kuti qelqi formohej si dy pllakat prej guri, mbi të cilat Moisiu mori Dhjetë Urdhërimet. Llambat e vogla mbushin kutinë, duke u ndezur në përvjetorin e vdekjes së dikujt; një nga dritat i kushtohet Franz Kafkës. www.synagogue.cz

Wenceslas Square

Franz Kafka punoi këtu si nëpunës në disa nga ish-zyrat e sigurimeve në cep të Jindřišská nga 1906 deri në 1907.

Old Town Square

Ky nuk është vetëm një vend ku mund të gjeni shumë kafene, restorante dhe xhevahire arkitekturore. Franz Kafka kaloi shumë vite këtu dhe në rrugën fqinje. Në vitet 1890, ai ndoqi shkollën e gramatikës gjermane përtej sheshit në Pallatin Kinský në ngjyrë rozë të ndezur. Së pari, Kafka jetonte në shtëpinë në Sheshin e Qytetit të Vjetër nr.2 (shtëpia e Rilindjes “U Minuty”) vetëm pranë orës astronomike. Më vonë gjatë jetës së tij, i sëmurë me tuberkuloz, Kafka u zhvendos me familjen e tij në shtëpinë në Sheshin e Qytetit të Vjetër nr.5. Memoriali i preferuar i Kafkës gjendet në Sheshin e Qytetit të Vjetër nr.17, ish-shtëpia e socialistes Berta Fanta, e cila drejtonte një sallon javor në dhomën e saj të pritjes.

Një pllakë në shtëpi thotë: KËTU NË KËTË SALLON TË Znj. BERTA FANTA, ALBERT EINSTEIN, PROFESOR NË UNIVERSITETIN E PRAGËS NGA VITIN 1911-1912, THEMELUESE E TEORISË TË RELATIVITETIT, FITUES I ÇMIMIT NOBEL, LUANI NË VIOLINË DHE TAKOHET SHOKËT E TIJ MARRANDKABRODS .

Kafene Louvre

Franz Kafka diskutonte filozofinë këtu në fillim të viteve 1900. Vendndodhja: Národní 20, Qyteti i Vjetër. www.cafelouvre.cz

Kafeneja Franz Kafka

Kjo kafene mund të mos ketë lidhje me Kafkën, por padyshim shërben strudel të shijshëm me mollë dhe kafe të mirë. Vendndodhja: Široká 12 (Namesti Franze Kafky), Josefov.

Kafe Arco

Sot, pak ka mbetur nga kjo kafene dikur e famshme, një nga qendrat e jetës intelektuale gjermano-hebreje në vitet e para të shekullit të 20-të, strehon një restorant vetëshërbimi që shërben kryesisht për oficerë policie. Dikur, ishte vendi i preferuar i takimit të Maks Brodit, mikut besnik të Kafkës dhe njeriut që ndoshta është më përgjegjës për famën pas vdekjes së Kafkës. Vendndodhja: Hybernská 16, New Town.

Varrezat e reja hebreje (Varrezat e Olšany)

Kjo varrezë e vendosur jashtë qendrës së qytetit përmban varrin e Franz Kafkës. Tabelat do t’ju drejtojnë gjatë rrugës për në sektorin 21, ku qëndron varri i Kafkës. Kafka është varrosur nën një gur të bardhë të thjeshtë së bashku me prindërit e tij, Hermann dhe Julie Kafka. Një pllakë e vogël më poshtë i kushtohet tre motrave të Kafkës, të cilat të gjitha vdiqën në kampet naziste të përqendrimit gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button