AktivitetetKulturë/Argëtim

Top Czech Culture

Me produksionet e saj të klasit botëror të operës, baletit dhe muzikës klasike, ambienteve jashtëzakonisht të bukura dhe historike dhe çmimeve të biletave tepër të përballueshme, Nuk është çudi që Praga është një nga qendrat e vërteta kulturore në botë. Kështu që do të ishte turp të vizitonim kryeqytetin çek pa marrë pjesë në një shfaqje.

Muzike klasike

Historia muzikore e Pragës është e pasur dhe e larmishme. Qyteti jo vetëm që është i njohur për prodhimin e disa prej kompozitorëve të mëdhenj të historisë, duke përfshirë Antonin Dvořák ose Bedřich Smetana, por ai gjithashtu tërhoqi kompozitorë të mëdhenj nga jashtë, si Wolfgang Amadeus Mozart (i cili premierë Don Giovanni në qytet në 1787). Sot, do të gjeni muzikë klasike në çdo cep, me muzikantë të rrugës që luajnë pjesë të famshme të Beethoven, Chopin dhe Haydn, si dhe kompozime bashkëkohore çeke nga Josef Suk, Bohuslav Martinů dhe Leoš Janáček. Megjithatë, është më mirë të paguani për një performancë virtuoze në një nga vendet e shumta koncertesh historike të qytetit. Këtu janë disa nga grupet që mund të shkoni dhe të shihni…

Czech Philharmonic Orchestra

Filarmonia Çeke

Antonín Dvořák drejtoi sulmin e parë të performancës së kësaj orkestre në 1896, dhe që atëherë, ajo ka pasur disa kryedirigjentë të njohur dhe dirigjentë të ftuar, duke filluar nga Gustav Mahler tek Leonard Bernstein. Banor në Rudolfinum, shfaqjet e Filarmonisë Çeke janë gjithmonë shumë cilësore. Rudolfinum, Nám. Jana Palacha, Staré Město. www.czechphilharmonic.cz

Orkestra Simfonike Kombëtare Çeke

E dyta vetëm pas Filarmonisë Çeke, kjo orkestër me përmasa të plota – e cila zakonisht performon në Rudolfinum – tërheq rregullisht disa nga dirigjentët më të mirë të Evropës për të interpretuar spote të ftuar. CNSO është gjithashtu e njohur për punën e saj ndërkombëtare të kolonës zanore të filmit. www.cnso.cz

Kolegjiumi Marianum

Një nga ansamblet më të respektuara në qytet, Collegium Marianum është bastja juaj më e mirë për muzikën tradicionale barok. Ata shpesh ringjallin vepra të rralla të dëgjuara nga arkivat dhe i interpretojnë ato në instrumente muzikore të periudhës, me shfaqjet që zakonisht organizohen rreth një teme historike ose gjeografike. Melantrichova 971/19, Staré Město. www.collegiummarianum.cz

Kuarteti Nostitz

I emëruar pas një mbrojtësi të famshëm të artit të shekullit të 18-të, ky ansambël rinor ka fituar disa çmime prestigjioze. Ato ofrojnë shfaqje të shkëlqyera një herë/shkurtër të veprave të rezidencës, kryesisht nga Mozart dhe Dvořák, në disa nga vendet më të mira të kishave të Pragës. www.nostitzquartet.com

Orkestra e Dhomës së Pragës

I njohur për luajtjen e shpeshtë (por jo gjithmonë) pa dirigjent, ky ansambël mbulon gjithçka, nga klasikët deri te kompozitorët e shekullit të 20-të. Megjithatë, kini kujdes… do t’ju duhet ta kaloni kohën në mënyrë të përsosur për të kapur një koncert, pasi ata luajnë vetëm rreth katër në vit. www.pko.cz

Filarmonia e Pragës

E themeluar në vitin 1994, kjo orkestër e shkëlqyer është vëllai më i vogël i Filarmonisë Çeke … dhe në më shumë se një. Me një moshë mesatare muzikanti vetëm 34 vjeç dhe një dirigjent (Jakub Hrůša) që është akoma më i ri, ky grup ofron një brio rinore dhe energji që rrallë e merrni me muzikën klasike. Ju do të gjeni shfaqjet e tyre në Kishën e Shën Simonit dhe Judës. www.pkf.cz

Orkestra Simfonike e Pragës

I njohur në bisedë si FOK (Film-Opera-Koncert), ky grup dikur furnizonte pothuajse të gjitha partiturat për filmat çekë dhe sllovakë dhe ishin në thirrje për shumë nga shfaqjet kryesore të operës së qytetit. Sot, ata bëjnë turne në vend (dhe më tej) duke luajtur kompozime origjinale së bashku me vepra nga Beethoven dhe Bruckner. Ata janë gjithashtu të njohur për shitjen e biletave për të parë provat e tyre! Obecní dům, Nám. Republiky S, Staré Město 8. www.fok.cz

Orkestra Agon

Duke kundërshtuar trendin, ky grup shmang klasikët tipikë të specializuar në muzikën bashkëkohore, duke filluar nga John Cage te Frank Zappa. Ata më së shpeshti luajnë në Teatrin Archa, por janë shfaqur edhe në ambiente të tjera në Pragë – duke përfshirë Národní Divadlo. www.petrkofron.com

Kuarteti Stamic

Emri vjen nga fakti se dy anëtarë të kuartetit kanë lindur në të njëjtin qytet me kompozitorin JV Stamic, por në realitet, grupi luan më shumë Britten dhe Bártok sesa Stamic. Nëse nuk doni një orkestër të plotë, kjo është një alternativë shumë freskuese. www.stamicquartet.cz

Kuarteti Wihan

Ndryshe nga Stamic dhe shumë kuartete të tjera gjatë historisë, Wihan nuk mban emrin e një kompozitori… është emëruar pas një muzikanti. Më konkretisht, një violonçelist që ishte mik me Dvořák. Por nëse emri është pak konfuz, suksesi i kuartetit nuk është – nëse ndiqni një nga koncertet e tyre, së shpejti do të shihni pse ata kanë fituar kaq shumë çmime dhe janë transmetuar në mbarë botën. www.wihanquartet.co.uk .

Classic Church Concert

Koncerte kishtare

Nëse ju pëlqen një koncert klasik me një ndryshim gjatë udhëtimit tuaj në Pragë, drejtohuni në kishën tuaj më të afërt. Me një nga popullsitë më ateiste në botë, shumë nga kishat e qytetit janë ripërvetësuar për qëllime të ndryshme … me një nga ato kryesore që është si mjedise për muzikë klasike. Është ideal, me të vërtetë – një mjedis i pasur dhe atmosferik i projektuar qëllimisht për të patur cilësime të shkëlqyera akustike. Vetëm një paralajmërim i vogël: shumë kisha nuk kanë ngrohje, ndaj vishuni siç duhet.

Ju mund të gjeni listat e koncerteve në internet në www.pis.cz , dhe do të shihni oraret jashtë kishave individuale, por për t’ju ndihmuar të filloni, këtu janë disa nga kishat më të mira të koncerteve klasike në Pragë…

Barokní knihovní sál (Salla e Bibliotekës Barok)

Me afresket e saj mahnitëse të shekullit të 18-të dhe llaçin shumëngjyrësh, kjo sallë e bibliotekës së manastirit është një nga sallat e koncerteve më simpatike – nëse, për ndonjë arsye, më pak të përdorura – në Pragë. Këtu ju garantohet gjithmonë cilësi e lartë, me shfaqje të rregullta nga ansambli Collegium Marianum (shih më lart). Melantrichova 971/19, Staré Město. www.collegiummarianum.cz

Bazilika sv. Jakuba (Bazilika e Shën Jakobit)

I njohur si një vend i shkëlqyer për koncerte organesh, organi këtu u ndërtua në 1709 dhe ruajti strukturën e tij origjinale të tonit deri në ditët e sotme. Malá Štupartská 6, Staré Město. www.auditeorganum.cz

Bazilika sv. Jiří (Bazilika e Shën Gjergjit)

Është vetëm një vend i vogël, por kjo bazilikë e bukur e shekullit të 11-të (e vendosur në kështjellën e Pragës dhe shtëpia e varreve të disa princave shumë të hershëm) është vendi më i mirë për të parë mini-ansamble që luajnë si Mozart dhe Verdi. Nám. U Sv. Jiří, Pražský Hrad. www.kulturanahrade.cz

Chrám sv. Mikuláše (Kisha e Shën Nikollës, Qyteti i Vjetër)

Gjithsesi, një nga kishat baroke më interesante të Pragës (llambadari brenda bazohet në dizajnin për kurorën e Carit!), bëhet edhe më interesant gjatë mbrëmjeve të qeta të verës, kur ansamblet lokale dhe orkestrat vizitore shfaqin shfaqje. Por kini parasysh: cilësia dhe çmimet ndryshojnë. Staroměstské nám., Staré Město. www.svmikulas.cz

Kostel sv. Mikuláše (Kisha e Shën Nikollës, Malá Strana)

Shën Nikolla ‘tjetër’, krijuar nga tre breza të klanit Dientzenhofer, ishte një vend i preferuar i Mozart-it, kështu që do të gjeni ansamble lokale që luajnë muzikën e maestros gjatë gjithë vitit. Malostranské nám., Malá Strana. www.psalterium.cz

Kostel sv. Simone a Judy (Kisha e Shën Simonit dhe Shën Judës)

Kisha e lagjes hebraike mund të jetë e çaktivizuar, por kjo nuk do të thotë se korridoret ende nuk mund të lëkunden. Me një organ të restauruar dhe akustikë të shkëlqyer, Orkestra Simfonike e Pragës e përdor rregullisht këtë vend për koncerte dhome dhe recitale, ndërsa është gjithashtu vendi kryesor në shumë nga festivalet e mëdha muzikore të Pragës. Dušní ulice, Josefov. www.fok.cz

Opera dhe Balet

Opera ka një traditë të gjatë dhe të pasur në Pragë, dhe kështu mund të gjeni prodhime të nivelit të lartë pothuajse çdo natë të javës. Shfaqjet zakonisht këndohen në gjuhën e tyre origjinale. Megjithatë, operat çeke (si Rusalka e Dvořák) do të titratohen në anglisht, ndërsa operat në italisht dhe operat në gjuhë të tjera do të kenë titra çekisht dhe anglisht. Këtu keni disa informacione më shumë rreth tre ambienteve kryesore të operës në Pragë…

National Theatre BaletNárodní Divadlo (Teatri Kombëtar)

I përbërë nga dy teatro individualë dhe me një buxhet më të madh se rivalët e tij kryesorë, Teatri Kombëtar ka produksione të rregullta ndërkombëtare operistike të cilësisë më të lartë. Fokusi kryesor është te operat çeke nga Janaček, Dvořák dhe Smetana, por do të gjeni gjithashtu vepra të shkëlqyera nga kompozitorë ndërkombëtarë, si dhe balet. Národní 2, Nové Město www.narodni-divadlo.cz

Stavovské Divadlo (Teatri i pasurive)

Edhe pse pjesërisht është në pronësi të Teatrit Kombëtar (sipër), operat këtu kanë një stil të veçantë të tyre. Meqenëse Don Giovanni i Mozartit u shfaq premierë këtu në 1787, pasuar nga La Clemenza di Tito në 1791, ka shumë të ngjarë të gjeni vepra të gjeniut austriak – por mbani një sy edhe për prodhime të tjera. Železná 540/11, Staré www.narodni-divadlo.cz

Statní opera Praha (Opera Shtetërore e Pragës)

Opera më kreative dhe eksperimentale nga tre ambientet kryesore, Opera Shtetërore ofron një përzierje të operave tradicionale me një kthesë moderne dhe vepra krejt të reja bashkëkohore. Ajo gjithashtu ka kompaninë e saj të baletit. Wilsonova 4, Nové Město. www.narodni-divadlo.cz

Prodhime të tjera

Shumë nga vendet e listuara tregojnë gjithashtu shfaqje teatrale normale. Në të njëjtën kohë, ka edhe vende të tjera të shkëlqyera në qytet për të parë shfaqje të zhvendosura në West End dhe prodhime të vogla drame të pavarura. Megjithatë, përtej muzikës klasike, operës dhe baletit, Praga është ndoshta më e njohur për Black Light Theatre.

Black Light Theatre

Një formë unike arti çeke, Black Light Theater është një përzierje avangarde e kukullave, vallëzimit, filmit dhe muzikës, ku ‘personazhet’ me ndriçim fluoreshent shfaqen në një mjedis krejtësisht të errët. Shfaqjet janë me cilësi të ndryshme, por është një përvojë shumë e veçantë kulturore për shumë vizitorë në vend – jo më pak sepse është e heshtur në mënyrë që audienca ndërkombëtare ta kuptojë atë. Për një version të garantuar me cilësi të lartë (dhe pak të zgjeruar) të një forme arti, provoni Laterna Magika (Fanari Magjik) i Teatrit Kombëtar. Ose nëse janë vetëm kukullat që kërkoni, provoni një nga teatrot e shumtë të marionetave të qytetit.

Gjërat që duhen mbajtur parasysh

Cfare te vesh

Kur përgatiteni për një natë kulturore, merrni sugjerimet tuaja të veshjeve nga vendasit. Do të vini re se është ende e zakonshme që njerëzit të vishen për shfaqje – veçanërisht në ambientet më të mëdha tradicionale – ku shumica e grave veshin fustane koktej dhe shumica e burrave me të paktën një këmishë dhe kravatë (nëse jo një kostum të plotë).

Koncerte që duhen shmangur

Ashtu si me shumicën e gjërave në Pragë, sa më shumë t’i afroheni Sheshit të Qytetit të Vjetër, aq më shumë paguani për një produkt më të keq… dhe në përgjithësi kështu ndodh edhe me koncertet e kishës! Prandaj, injoroni reklamat për shfaqjet në Sheshin e Qytetit të Vjetër dhe Malá Strana, pasi ato mbështeten vetëm në paratë e turistëve që nuk përsëriten për të qëndruar hapur dhe zgjidhni një nga vendet në listën tonë. Përndryshe, pyesni një vendas për një sugjerim!

Ku të merrni biletat

Siç u përmend më lart, mos u dorëzoni pas blerjeve të pamëshirshme të biletave në qendrat turistike të Pragës… shpenzoni pak kohë shtesë për të kursyer para dhe sigurohuni që po merrni pikërisht atë që po paguani. Mënyra më e mirë është të shkoni direkt në arkat e teatrit disa ditë përpara shfaqjes ose (në varësi të vendit të shfaqjes) menjëherë përpara se të fillojë. Një tjetër mundësi është të kërkoni nga portieri i hotelit tuaj që të rezervojë një biletë për ju. Por nëse nuk jeni në gjendje të bëni njërën nga këto gjëra, mund të blini bileta paraprakisht duke përdorur një nga agjencitë e biletave më poshtë. Ju lutemi vini re se tarifat e rezervimit do të aplikohen…

Bohemia Bileta Ndërkombëtare

Një nga agjencitë më të mëdha të prenotimit të Pragës është vendi ku duhet të shkoni për muzikë klasike, teatër normal dhe bileta të teatrit Black Light. Na Příkopě 16, Nové Město. www.bohemiaticket.cz

Portali i biletave

Biletat për ambientet kryesore të muzikës klasike dhe teatrit janë në dispozicion përmes kësaj agjencie. Në raste të rralla, ata madje kanë të drejta ekskluzive për një shfaqje. Politických věznů 15, Nové Město. www.ticketportal.cz

Bileta Sazka

Kjo kompani është shitësi ekskluziv i biletave për ngjarjet në O2 Arena – shtëpia e shumë koncerteve të mëdha dhe ngjarjeve sportive. Ju mund t’i blini biletat në internet ose në stendat e gazetave të rrugës / dyqanet e basteve nëpër qytet. Arka e O2 Arena është e hapur vetëm në ditën e ngjarjes; blerja e biletave atje nuk rekomandohet. Ocelářská 10 (O2 Arena), Vysočansky. www.sazkaticket.cz

Ticketpro

Kjo është pika kryesore për biletat për të gjitha koncertet në vendet e klubeve dhe stadiumet e mëdha të Pragës. Do të gjeni degë në të gjithë qytetin dhe mund t’i gjeni edhe në internet (ata kanë një motor kërkimi të shkëlqyeshëm për biletat). Rytířská 1, Staré Město dhe Václabské nám. 38, Nové Město. www.ticketpro.cz

Trcketstream

Shumë tavolina hotelesh do të ofrojnë bileta për ngjarjet e muzikës klasike përmes kësaj agjencie. www.ticketstream.cz

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button