Tërheqjet Turistike

Pamja më e bukur panoramike e Pragës është nga Kulla e Urës së Qytetit të Vjetër

Asnjë qytet në botë nuk ka një pamje panoramike kaq të lë pa frymë sa Praga. Pamja më e admirueshme e qytetit të vogël të Pragës ose kështjellës së Pragës me Strahov dhe Petřín është nga kulla e shikimit të Kullës së Urës së Qytetit të Vjetër . Por jo në dritë të plotë, kur gjithçka është e mbiekspozuar, por në muzg.

Qielli që errësohet nxjerr në pah bukurinë e mrekullive arkitekturore dhe lumit tonë kombëtar Vltava.

Harku Triumfal i Charles

Kulla është një ndërtesë fortifikuese dhe një hark triumfal, i cili u përdor si një procesion kurorëzimi në Kalanë e Pragës. Kjo u përcaktua nga Charles IV kur ai ndërtoi një urë të re guri që lidh brigjet e Vltava në 1357. Ura, tre herë me vinça, u përfundua në vitin 1402, me përmasa mbi 515 metra.

Kulla u përfundua në vitet 70 – 80 të shekullit të 14-të. Arkitekti i saj është ndoshta Petr Parléř. Në anën e qytetit të vjetër, kulla është zbukuruar me skulpturat e Charles IV, Wenceslas IV, Vitus, Zikmund dhe Vojtech, me një statujë të shtuar të një luani.

Kulla u dëmtua nga trupat suedeze gjatë Luftës Tridhjetëvjeçare dhe më pas gjatë stuhisë revolucionare të vitit 1848.

Pas humbjes së protestantëve në Malin e Bardhë, kokat e të ekzekutuarve u ekspozuan në kullë në 1621. Sipas rrëfimeve, disfata ishte shumë e ashpër; kryengritësit prisnin mëshirë nga sovrani, por në vend të kësaj erdhën ekzekutime, disa prej tyre të lidhura edhe me tortura.

Pas betejës së Malit të Bardhë, fisnikëria e huaj u shpërngul në Bohemi, shpesh duke folur gjermanisht dhe italisht, sepse pasuria e zotërve të ekzekutuar ishte e madhe.

Kulla dymbëdhjetëkrerëshe

Pas ekzekutimit, kryetarja Mydlář çoi në kullë dymbëdhjetë koka në dy kosha. Ata vareshin në shufra të gjata hekuri në shporta teli. Gjashtë prej tyre u varën në drejtim të Qytetit të Vogël të Pragës, dhe gjashtë të tjerët në drejtim të Qytetit të Vjetër. Mbetet mister se ku u zhdukën ato kafka pasi u ekspozuan për një kohë të gjatë. Ondřej Šlika-s i kishin vënë dorën e prerë në kokë dhe mbi kokën e profesor Jesenský-t ia kishin vendosur gjuhën, e cila ia kishin prerë sa ishte gjallë.

Midis 1874 dhe 1878, kulla u rindërtua nën drejtimin e arkitektit Josef Mocker. Kur qëndroni në majë të kullës, pas nesh është manastiri jezuit i Klementinum dhe Křížovnický klášter, dhe nga atje, ka një pamje të bukur të qytetit të vjetër dhe Vítkov.

Nga kulla mund të shihni lakimin e urës së Karlit, të cilën nuk do ta vini re vetëm nëse e kaloni. Pamja e llambave me gaz, të cilat janë ndezur, si në të kaluarën, nga një burrë me një shufër me fund shtyllë, z. Žákovec, dhe anijet e ndriçuara që kalojnë pranë lumit Vltava është vërtet emocionuese. Vetëm një injorant total do të ishte i paprekur nga kjo foto, por ky injorant nuk do të paguante njëqind kurora për të parë këtë bukuri të botës.

Gishti gotik i katedrales në qiell

Në Petřín ka llamba të ndezura nga shtigjet, të cilat ngjiten në kullën e shikimit. Teleferiku formon vijën e dritës. Kulla e vëzhgimit Petřín është e ndriçuar, ashtu si Manastiri Strahov.

Pa Katedralen e Shën Vitusit, do të ishte një rresht i gjatë i mërzitshëm pallatesh. Një gisht gotik drejt qiellit nga rezidenca mbretërore e bën atë një bukuri jashtëtokësore, nën të cilën gjenden pallatet, shtëpitë, kishat, veçanërisht kisha e Shën Nikollës me kambanoren, Kulla e Urës së qytetit të Vogël dhe Kisha e Zojës së Foshnjës. Jezusi mblidhet pranë argjinaturës.

Praga vazhdon gjithashtu nëpërmjet vilës së Kramář në Letná, me lumin Vltava që zhduket në distancë.

Ura e Karlit, xhevahiri gotik me statuja të shenjtorëve, rrallëherë është i shkretë. Ndoshta në orën mes qenit dhe ujkut, në mëngjes herët ose në mot të keq. Përndryshe, turmat vërshojnë dhe askush nuk mbetet i ftohtë nga bukuria.

Shtojini kësaj edhe Kampa, dhe ne mund të jemi shumë mirënjohës që paraardhësit tanë na kanë lënë një bukuri të tillë.

Artikuj të Lidhura

Back to top button