Kalaja e PragësTërheqjet Turistike

Korsia e Artë

I përshtatur nga strukturat spektakolare dhe mbresëlënëse të Kullës së Bardhë dhe Kullës Dalibor, Golden Lane është ngjitur në heshtje kundër mureve të kështjellës. Me një histori të të qenit shtëpia e alkimistëveshekullin e 16-të dhe e 17-të dhe të atyre në rrethinën perandorake, ajo tani është një rrugë e vogël e çuditshme dhe simpatike me pamje spektakolare.

Golden Lane

Perandori Rudolf ishte një adhurues i madh i alkimisë dhe, gjatë mbretërimit të tij, kërkoi shërbimet e disa emrave të shquar në këtë fushë, si anglezët John Dee dhe Edward Kelley. Edhe pse Rudolf ishte perandori, ai ishte një njeri i trazuar dhe ishte i predispozuar për periudha të çmendurisë dhe kushte të tjera mendore. Kjo ndoshta shpjegon fiksimin e tij me artin mistik dhe antik të alkimistit. Në thelb, alkimia u përpoq të zbatonte parimet shkencore në magji, me qëllimet kryesore që të kthente metalet në ar dhe të zbulonte sekretin e jetës së përjetshme.

Pavarësisht nga kjo lidhje me alkiminë, emri “Golden Lane” në fakt rrjedh nga argjendarët që jetonin në atë zonë dhe jo nga vetë alkimistët. Pjesa më e madhe e bukurisë aktuale të rrugës i detyrohet punës së kryer nga Perandoresha Maria Tereza, e cila deklaroi se të gjitha shtëpitë e rrënuara atje do të zëvendësoheshin me ndërtesa të ndërtuara me materiale më të mira. Gjatë shekullit të 19-të, rruga u bë një vatër për artistët dhe mendjet e tjera krijuese, ku Franz Kafka ishte një nga banorët më të famshëm dhe poeti Jaroslav Seifert. Në thelb Golden Lane është një zonë që, gjatë dekadave, është zhvendosur nga një lagje e varfër në një rrugë mahnitëse, e cila tani është e fokusuar kryesisht në tregtinë turistike.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button