Lagjet e qytetit

Letná

Stromovka kufizohet nga lumi Vltava në veri, Holešovice në lindje dhe nga jugu nga një grup i ngushtë blloqesh shtëpish që e ndajnë atë nga Rrafshina Letná. Në periferi të tij ndodhet Muzeu Teknik Kombëtar, koleksionet e pasura të të cilit tërheqin dashamirët e automjeteve antike dhe arritjeve teknike nga të gjitha periudhat kohore. Kopshtet Letná shtrihen në Rrafshin Letná, e cila lidhet drejtpërdrejt me Pemishtet Chotek nën Kopshtet Mbretërore nën Kalanë e Pragës. Sot, ato janë të lidhura me urën e këmbësorëve përgjatë rrugës Chotek (Lávka nad Chotkovou silnicí), e rikonfiguruar në vitin 1995 nga arkitekti Bořek Šípek. Pra, Kalaja e Pragës në fakt ruajti një pjesë të rëndësishme të karakterit të saj origjinal. Përveç gjelbërimit qetësues, terreneve sportive dhe restoranteve të kopshtit, mund të gjeni vepra artistike këtu, p.sh. ekspozita e famshme ndërkombëtare Expo 1958 në Bruksel. Restoranti, për kohën e tij një vepër e shquar (e J. Hrubý, Z. Pokorný dhe F. Cubr), së fundmi i është nënshtruar rindërtimit.

Regjimi komunist kishte plane serioze për Letnën. Në vitet 1950, Tuneli Letná u ndërtua nën Rrafshin Letná, duke lidhur Letná me Qytetin e Vjetër, dhe mbi të, një statujë kolosale e JV Stalinit dhe bashkëluftëtarëve të tij. Menjëherë pas përfundimit të tij, filloi detyra jo më pak e vështirë e prishjes, pasi koha zbuloi praktikat e përbuzshme të të vlerësuarve. Përfundimisht, koha madje e fshiu epokën socialiste. Gjatë Revolucionit Kadife, pati një demonstratë të grevës së përgjithshme në të cilën morën pjesë gjysmë milioni njerëz. Kjo ishte pika e fundit që rrëzoi regjimin e vjetër. Kronometri u vendos aty ku dikur qëndronte Stalini – një simbol i kohërave të reja.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button