Lagjet e qytetit

Vyšehrad

Vyšehrad

Kalaja e Vyšehrad-it bën një arratisje të përsosur pasdite larg mbipopullimit njerëzor të qendrës së qytetit: varrezat e saj strehojnë mbetjet e elitës artistike të Bohemisë; muret ofrojnë pamje të mrekullueshme mbi lumë; dhe poshtë kalasë, ka disa shembuj interesantë të arkitekturës kubiste çeke.

Vyšehrad u themelua diku në shekullin e 10-të, padyshim më vonë se sa ishte themeluar Kështjella e Pragës , dhe për shekuj ajo mbeti gjithashtu në një pozicion në varësi të Kalasë së Pragës. Kjo është e vërtetë ndoshta me përjashtim të viteve 1061-1092 kur Vyšehrad ishte rezidenca e Vratislav II, fillimisht një princ, më vonë mbreti i parë çek, i cili e rindërtoi kështjellën dhe u ndërtua prej guri dhe që ngriti një kishëz atje. Rëndësia e tij më pas ra. Më vonë, Karli IV e rindërtoi Vyshehradin dhe u shndërrua në fortesën e gurtë në lidhje me fortifikimin e sapondërtuar të gjithë Pragës. Megjithatë, ashtu si në vende të tjera në Bohemi, jeta e kështjellës u ndikua negativisht nga periudha Husite kur ajo u rrethua, u plaçkit dhe u shkatërrua pjesërisht. Në vitin 1650, u ndërtuan edhe një herë muret e reja barok me tulla në lidhje me fortifikimin e të gjithë Pragës sipas planeve të arkitektëve italianë. Kalaja shërbeu edhe një herë si fortesë deri në vitin 1911, kur kalaja u shfuqizua. Ai u aneksua në Pragë si Distrikti VI në vitin 1883. Vyšehrad është një vend i shquar, qoftë edhe për reputacionin e tij si rezidenca më e vjetër e princave çekë, e Libušes dhe e anëtarëve të parë të dinastisë Přemysl dhe për arsye se personalitetet eminente të kombit janë varrosur atje.

Varrezat e Vyšehrad

Mbi 600 figura të rëndësishme nga historia çeke janë varrosur në varrezat e Vyšehrad dhe në varrin Slavín.

Vyšehrad Casemates

Casemates që datojnë nga viti 1742 janë kalime nëntokësore të ngushta, të veshura me tulla, 2 m të larta, të cilat çojnë në një hapësirë të madhe 330 m2 që shërbente si pikë grumbullimi për ushtarët.

Udhëtimi rreth Vyšehrad

Vyšehrad është lehtësisht dhe shpejt i arritshëm nga qendra e qytetit me linjën C të metrosë deri në stacionin Vyšehrad. Nga atje, është rreth 10-minuta në këmbë deri në portën kryesore të Vyšehrad.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button