Lagjet e qytetitQytet i vjetër

The Old Town

Kjo është zona më qendrore e Pragës me atraksionet më të njohura të qytetit. Restorantet, baret dhe dyqanet e ngarkuara janë këtu. Gjatë ditës, madje edhe në mbrëmje, turmat e turistëve mbushin zonat e saj më të vizituara. Megjithatë, pavarësisht nga i gjithë aktiviteti tregtar, ka ende shumë rrugë të vogla të pasme, duke i dhënë zonës një ndjesi banimi që rrallë gjendet në qendrat e qyteteve evropiane. Në zemër të Qytetit të Vjetër është Sheshi i Qytetit të Vjetër, sheshi kryesor i Pragës, lehtësisht më madhështor në Evropën Qendrore dhe një vend i mrekullueshëm për të marrë qëndrimin tuaj përpara se të eksploroni më larg.

Krijimi i Qytetit të Vjetër (Staré Město) u përfundua pas vitit 1230 duke ndërtuar fortifikime rreth zonës së qytetit. Për dy deri në tre shekuj, ka pasur vendbanime të tregtarëve me origjinë romantike, gjermanë dhe hebrenj, që rrethojnë tregun kryesor të Pragës. Përfundimi i këtyre përpjekjeve ishte një bashkim ligjor në fund të shekullit të 13-të. Qyteti i madh, siç quhej në atë kohë, ishte një nga qytetet më të mëdha në Evropë për nga madhësia dhe përparimi ekonomik. Pasi u themelua Qyteti i Ri, i cili fjalë për fjalë rrethonte Qytetin e Vjetër, filloi një rënie graduale e epërsisë ekonomike dhe politike të qytetit të vjetër ndaj qyteteve të tjera të Pragës. Megjithatë, kjo rënie ishte aq e ngadaltë dhe tradita ishte aq e qëndrueshme sa që edhe në vitin 1784 kur Praga u bashkua, Bashkia e Vjetër u bë selia e administratës së gjithë Pragës.

The Old Town

Deri më tani, Qyteti i Vjetër konsiderohet si qendra natyrore e Pragës dhe Sheshi i Qytetit të Vjetër (Staroměstské náměstí) konsiderohet si qendra e qytetit. Megjithatë, ajo që ishte kufizuese në kohët e vjetra, pra pamundësia që banorët e qytetit të vjetër të zgjeroheshin ndërtimor, duket nga pikëpamja e sotme arkitekturore si një dhuratë me vlerë të pallogaritshme, gjë që vërtetohet nga monumente historike si qyteti i vjetër. Ora astronomike (Staroměstský orloj), Kisha e Virgjëreshës Mari para Tyn , Porta e pluhurit, Kapela e Betlehemit , por mbi të gjitha, nga zona e ndërtuar mesjetare e ruajtur unike e të gjithë qytetit të vjetër.

Shkoni në Sheshin e Qytetit të Vjetër menjëherë para orës nëse dëshironi të shihni Orën Astronomike duke kryer ritualin e saj për orë. Turmat e vizitorëve mblidhen poshtë Kullës së Bashkisë së Vjetër për të parë Orën Astronomike në veprim.

Astronomical ClockSot, tërheqja kryesore e sheshit është Ora Astronomike . Kjo orë nuk jep vetëm orën e ditës, por edhe muajin dhe sezonin aktual. Përveç kësaj, tregon shenjat e zodiakut (zodiaku tradicional, jo ai i ri që ka qenë së fundmi në lajme), diellin dhe festat në kalendarin e krishterë. Çdo orë figura e vdekjes (e përfaqësuar nga një skelet) do të shfaqet dhe do të bjerë një zile që bie në kohën, dhe dymbëdhjetë Apostujt do të shfaqen sipër. Përveç kësaj, këndon një gjel dhe figurinat si turku tund kokën me mosbesim, dhe koprrac shikon çantën e tij me flori dhe Vanity kontrollon veten në pasqyrë.

Pjesët më të vjetra të orës janë ora mekanike dhe numri astronomik, të cilat të dyja datojnë në vitin 1410. Vlerësohet se fasada e orës dhe numri i kalendarit u shtuan rreth vitit 1490. Statujat u shtuan në shekullin e 17-të, dhe Apostujt u shtuan gjatë punimeve të riparimit nga 1865 deri në 1866.

Shëtitja rreth qytetit të vjetër

Në thelb nuk ka tranzit publik në Qytetin e Vjetër pasi shumica e rrugëve janë ose të pedonalizuara ose të ndaluara për autobusët dhe automjetet më të mëdha, me përjashtim të banorëve dhe taksive. Prandaj, ecja është mënyra më e zakonshme për të lëvizur. Marrja me taksi është një opsion, por nuk ia vlen mundimi për shkak të mbingarkesës së rregullt të turistëve. Duhen rreth 15 minuta për të ecur nga Náměstí Republiky në Staroměstská. Ka tre ndalesa metroje në këtë zonë: më e dobishme është Staroměstská (pesë minuta në këmbë nga Sheshi i Qytetit të Vjetër), Náměstí Republiky (afër rrugës Na Příkopě dhe qendrës tregtare Palladium) dhe Můstek (ku Sheshi Wenceslas takohet me Qytetin e Vjetër).

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button