Tërheqjet Turistike

The Bethlehem Chapel

Kapela e Betlehemit ndodhet në një ndërtesë klasike me 3 nivele të ngritur nga viti 1836 deri në 1837, muret dhe themelet e së cilës janë të mbushura me mbetje të vogla të një strukture nga kohërat mesjetare. Në fillim të shekullit të dymbëdhjetë, u vendosën varrezat romane të Jakobit dhe Shën Filipit dhe kapela. Një pjesë e kësaj, në një ngastër toke të quajtur ‘Skalsko’, një anëtar i pasur i oborrit të Wenceslaus të katërt dhe burgeri Hanush i Mühlheim-it dhe tregtari Václav Kříž themeluan, në 1391, Kapelën origjinale të Betlehemit.

Themelimi i një kisheje ishte një akt jetik, siç dëshmohet nga fakti se kryepeshkopi i Pragës, Jan i Jenštejn, mori pjesë dhe mbreti Wenceslaus, i katërti, ishte gjithashtu i interesuar për këtë ngjarje. Kjo zonë u bë e njohur nga viti 1402 deri në 1412 për shkak të predikimeve të Mjeshtrit Jan Hus. Erdhën njerëzit e thjeshtë dhe fisnikëria, herë pas here edhe mbretëresha Sofia. Kjo kishëz u shndërrua në fokusin e lëvizjes për reformë që më vonë çoi në konfliktet Husite. Pastorë të tjerë të kishës ishin Jakobi i Mies dhe, gjatë shekullit të gjashtëmbëdhjetë, Thomas Müntzer.

Bethlehem Chapel

Pas betejës së Malit të Bardhë, jezuitët morën kapelën dhe e shndërruan atë në një kishë për katolikët. Pasi urdhri u mbyll gjatë vitit 1773, me urdhër të perandorit Jozef të dytë, kapela u dekonkretua, u mbyll dhe u ngrit në tokë në 1786.

Në vitin 1950, i frymëzuar nga një nismë e historianit Zdeněk Nejedlý, u mor një vendim për të rindërtuar këtë kishëz. Bazuar në strukturat origjinale, mesjetare që shihen në fotot e vjetra, arkitekti Jaroslav Fragner sajoi një plan të kësaj ndërtese duke përdorur mbetjet e pjesëve mesjetare në ndërtesën më të re. Kjo kishëz ishte e aksesueshme për publikun e gjerë më 5 korrik 1954. Ndërtesat ngjitur u rinovuan më pas dhe u ndërtua një sallë për ekspozita, e quajtur Shtëpia e Predikuesit. Kjo ndërtesë aktualisht është në pronësi të Č.VUT (dmth. Universiteti Teknik Çek me qendër në Pragë).

Kapela e Betlehemit ndodhet në Betlémské náměstí 255/4 në Qytetin e Vjetër. Orari i tij i hapjes nga prilli deri në tetor është nga ora 10:00 deri në 18:30 çdo ditë, nga nëntori në mars nga ora 10:00 deri në 17:30 çdo ditë. Ajo është e mbyllur në 24 dhjetor dhe 31 dhjetor .

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button