Tërheqjet Turistike

Kisha e Shën Françeskut Serafin e Asizit

Church of St Francis SeraphNë 1233, Shën Agnes nga Bohemia themeloi spitalin e Shën Françeskut. Me kalimin e kohës, vëllazëria e françeskanëve u shndërrua, me Yllin e Kuq, në Urdhrin e Parë Bohemian të Kalorësve të Kryqit, dhe ata shkuan në Urën e Judithit . Kjo zonë është gjithashtu vendi ku u themelua Kisha e Parë e Shën Françeskut gjatë shekullit të trembëdhjetë.

Kisha aktuale, në vitin 1688, u bë e shenjtë nga Kryepeshkopi i Pragës, Johann Friedrich von Waldstein, si një haraç për Shën Françeskun nga Asizi. Kjo kishë është ndërtuar si një ndërtesë qendrore me një kupolë të madhe. Planimetria e saj në dyshemenë e presbiterit ka formën e një kryqi në miniaturë, ndërsa naosi në katror dhe kapela janë paraqitur në formë kryqi të madh. Disa statuja të patronëve të Bohemisë shfaqen në fasadën e kishës në kthina të ndryshme.

Edhe pjesa e brendshme e kishës është dekoruar me bollëk. Në brendësi të saj varen fotografi të rralla që shihen nga artisti Wenzel Lorenz Reiner. Fotot e 4 ungjilltarëve shfaqen në kamerën e kupolës ndërmjet llaçit të prodhuar nga Tomasso Soldatti. Ka një fotografi të Supozimit të Marisë, Beteja e Konstandinit dhe Zbukurimi i Arkës së Besëlidhjes në Malin e Tempullit, në harkun mbi altar. Afresku i Gjykimit të Fundit të Reiner mbulon plotësisht këtë kupolë. Reiner prodhoi gjithashtu piktura vaji mbi metale që shfaqnin etërit e kishës; këto gjenden në postime. Një tjetër piktor i njohur ishte Johann Christoph Lischka. Figurat dhe engjëjt e tij alegorik janë shfaqur në tavanin e presbiterit, afresket brenda kapelave të Shën Gjon Pagëzorit dhe Trinisë së Shenjtë dhe afresket e engjëjve mbi hyrjen e kishës. Më tej ai pikturoi 4 figurat kryesore të virtytit (Kurrësia, maturia, guximi dhe drejtësia), Adhurimi i Magit dhe Adhurimi i Bariut. Piktura e Shën Françeskut Stigmata e Lischka-s është paraqitur në altarin kryesor të punuar nga J. Dobner. Ylli i Kuq me Kalorësit e Kryqit zotëron kishën e Katolikëve Romakë.

Kisha ndodhet në Křižovnické náměstí tre në Qytetin e Vjetër. Orari i saj është nga ora 10:00 deri në 19:00 nga prilli deri në nëntor, me përjashtim të koncerteve dhe shërbimeve.

Artikuj të Lidhura

Back to top button