Lagjet e qytetit

The New Town

Ky është distrikti komercial dhe biznesor i qytetit, ku strehohen qendra të mëdha tregtare, hotele, kinema, klube nate dhe restorante të ushqimit të shpejtë. Qendra e Qytetit të Ri është bulevardi i gjatë, i pjerrët, Sheshi Wenceslas.

Qyteti i Ri (Nové Město) u themelua nga perandori Charles IV në vitin 1348. Ishte akti urbanistik më i gjerë në Pragë dhe unik në botë. Në këtë akt, ai shkriu të gjitha vendbanimet lokale nga periudha e stilit romanik duke u përhapur nga Těšnov në Vyšehrad dhe hodhi bazat e rregullimit të zhvillimit të ri, të cilat shërbejnë deri tani pa asnjë ndryshim. Sheshi i Charles ishte zona kryesore publike, ana perëndimore e së cilës ishte ngjitur me rrugën antike që të çonte nga Vyšehrad në Kalanë e Pragës . Deri në Luftërat Hussite, këtu zhvillohej çdo vit një pelegrinazh fetar me rëndësi evropiane i quajtur “Shfaqja e Sakramenteve, Bizhuteritë e Kurorëzimit Perandorak dhe Mbetjet e Shenjta”. Kjo është arsyeja pse sheshi ishte planifikuar të mbulonte një sipërfaqe kaq të gjerë. Megjithatë, me kalimin e kohës, zona rreth Mustek, e cila aktualisht është pjesa e poshtme e sheshit Wenceslas, bulevardit më të madh dhe më të rëndësishëm të Pragës me aspekte të rëndësishme tregtare, sociale dhe politike, fitoi dominim ekonomik.

The New Town

Motivet për themelimin e qytetit të ri ishin sigurisht komerciale dhe politike. Mirëpo, duket se në shekujt e parë ky projekt ka qenë i dobët në aspektin ekonomik dhe shkak i kësaj mund të jenë p.sh. trazirat Husite, të cilat veç të tjerave kishin origjinën në qytetin e ri. Megjithatë, sot Qyteti i Ri është një zonë shumë e kultivuar dhe zhvillon plotësisht idetë depërtuese të themeluesve të saj.

Shëtitja përreth qytetit të ri

Ndoshta stacionet më të përshtatshme të metrosë për këtë zonë janë Muzeum (në krye të Sheshit Wenceslas) dhe Můstek (në fund të Sheshit Wenceslas) me kryqëzime për të gjitha linjat (A, B dhe C). Përndryshe, Karlovo náměstí, në linjën B, gjithashtu shtrihet brenda këtij rrethi.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button