Lagjet e qytetit

Katër të katërtat e Pragës

Praga, deri rreth vitit 1800, përbëhej vetëm nga 4 qytete të veçanta që kishin 4 sheshe qytetesh, të cilat ishin të gjitha të ndara me mure të mbrojtura. Çdo qytet kishte cilësi të veçanta që buronin nga personalitetet e individëve që u vendosën në to fillimisht. Këto ditë, shumica e hijeshisë së Pragës qëndron brenda frymës unike të të gjitha qyteteve të saj.

Four Quarters Prague

Hradčany (Lagjja e Kalasë)

Klasat sunduese kishin pushtuar Kodrën e Kalasë që nga shekulli i 9-të, kur kështjella e parë u ndërtua mbi kepën me pamje nga kalaja përtej lumit Vltava. Pasi çekët u njohën me krishterimin, kjo majë kodre – e përafruar përgjatë një aksi lindje/perëndim – shërbeu si një vend ideal për adhurim dhe, më pas, një katedrale (për të cilën sipas traditës duhej të ndërtohej me altarin të kthyer nga lindja). Së fundi, fisnikët ndërtuan pallatet e tyre përfaqësuese afër kështjellës për të ndikuar te Mbreti në konkurrencë me Kishën. Vizitorët madje kanë dëshirë të kalojnë nëpër këtë zonë me një karrocë të përpunuar me kuaj sot. Lagjja e Kalasë – e cila pret zyrat presidenciale dhe ato të jashtme – përmban ndërtesa të shkëlqyera dhe art të lartë, disa bare dhe pak tregti. Lexo më shumë

Malá Strana (Lagjja e Vogël)

Ky qytet me kopshte dhe pallate të bukura barok u ngrit si pasojë e vendbanimit tregtar, i cili u dogj gjatë viteve 1540. Fisnikët evropianë dhe çekë që u zhvendosën këtu ishin shumë krenarë për dizajnet e tyre madhështore të kopshtit. Gjatë viteve 1990, pas dekadash neglizhence, këto kopshte u restauruan me shumë kujdes. Ndërsa disa janë të hapura vetëm për të afërmit e ish-fisnikëve – si ambasadat gjermane, polake dhe amerikane dhe parlamenti çek – disa janë të hapura për turistët. Lexo më shumë

Staré Město (Qyteti i Vjetër)

Qyteti i Vjetër është i lidhur me Lagjen e Vogël nëpërmjet Urës së Karlit. Një qytet në lulëzim që nga shekulli i dhjetë, ky vend ka qenë një qendër tregtare plot gjallëri për një kohë të gjatë—i mbushur me reparte, tregtarë dhe mbështetës të Jan Hus. Jan Hus ishte një reformator i Kishës që loboi për stilin çek të katolicizmit. Muret e qytetit mund të gjurmohen në një hartë rrugore moderne (një mbetje e sistemit të mureve që përbënte një unazë të fortifikuar është Kulla e Pluhurit, dhe lumi formoi gjysmën tjetër të kësaj). Zona moçalore më e afërt me kthesën – më pak tërheqëse dhe kështu e deleguar për hebrenjtë – u shndërrua në një geto (sot quhet Lagjja Hebraike ose Josefov). Lexo më shumë

Nové Město (Qyteti i ri)

Qyteti i Vjetër është i rrethuar nga Qyteti i Ri – duke formuar një vijë nga një breg lumi në tjetrin – dhe ky është i mbyllur brenda murit të jashtëm të Pragës. Gjatë shekullit të katërmbëdhjetë, mbreti ngriti këtë qytet dhe trefishoi zonën që do të pushtonte Praga. Sheshi Wenceslas dikur ishte tregu i kuajve për këtë vend aktiv të klasës punëtore. Qyteti i Vjetër, edhe sot, është i ndarë nga Qyteti i Ri nga një “hendek” (që i referohet një rruge të quajtur Na Příkopě). Pasi të kaloni nëpër Na Příkopě të ngarkuar, ju lini pas dyqanet e suvenireve dhe qelqeve dhe e gjeni veten në një qytet me dyqane dhe qendra tregtare të bukura, që u ofrojnë ushqim si për turistët ashtu edhe për vendasit. Lexo më shumë

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button