Lagjet e qytetit

Lesser Town (Malá Strana)

Malá Strana

Kjo është lagjja e vogël piktoreske e Pragës, e vendosur poshtë kështjellës dhe në shumë mënyra zona më tërheqëse e qytetit. Rrugët e shumta të saj paqësore, shpesh kodrinore, me kalldrëm kanë ndryshuar shumë pak që nga kohërat e lashta. Ato mbulojnë një mori kopshtesh të qeta me tarraca dhe kodrën e pyllëzuar Petřín dhe shtrihen deri në Urën e Karlit, e cila lidhet me Qytetin e Vjetër.

Lagjja e Vogël (Qyteti i Vogël ose Malá Strana), i quajtur fillimisht Qyteti i Ri i Pragës dhe më vonë i quajtur Qyteti i Vogël i Pragës, u themelua nga mbreti Přemysl Otakar II në vitin 1257. Megjithatë, qysh në shekullin e 8-të, këtu kishte një vendbanim tregu. Pas themelimit të qytetit, kolonët fillestarë u zëvendësuan nga kolonë të kombësive kryesisht të huaja. Charles IV zgjeroi qytetin e vogël të Pragës me parcela të tjera toke. Megjithatë, qyteti mbeti, falë disa zjarreve të mëdha, përveç gjërave të tjera, më i prapambetur në aspektin e ekonomisë sesa, dhe i varur politikisht prej tyre, Qytetet në bregun e djathtë të Vltava. Nga shekulli i 16-të, këtu filluan gradualisht të vendosen feudalistët dhe urdhrat e kishës, të cilët i dhanë kësaj pjese të qytetit pamjen e sotme dhe atë arkitekturore. Si pasojë e kësaj, kjo pjesë e qytetit përfshin Pallati Wallenstein (Valdštejnský palác) me kopshtin e tij, Katedralja e Shën Nikollës (chrám sv. Mikuláše), Thun (Thunovský pálac ), Buquoy (Buquoysky), Furstenberg (Furstenberský), Hartig (Hartigovský), Kaiserstein (Kaiserstejnský), Kolowrat (KolowtenstejnborskýLichý), ), pallatet e Lobkowicz (Lobkovický palác) dhe shumë të tjera; shpesh ka më shumë pallate për një dinasti. Kjo është edhe një nga arsyet pse kjo pjesë e qytetit u bë rezidenca e shumë ambasadave dhe e Parlamentit dhe qeverisë çeke, e cila banon në ndërtesat e ish “Akademisë Straka” (Strakova Akademie).

Duke u rrotulluar në qytetin e vogël

Stacioni i linjës A të Metros Malostranská do t’ju çojë në Qytetin e Vogël; është ndalesa më qendrore. Por nuk ka mënyrë më të mirë për të mbërritur në Qytetin e Vogël sesa përmes një shëtitjeje të këndshme tatëpjetë nga Kalaja ose një shëtitje popullore nga Qyteti i Vjetër përtej urës së Karlit, duke kaluar rrugën Mostecká që të çon në Sheshin e Qytetit të Vogël. Përndryshe, merrni tramvajin 22 nga Národní třída (vetëm pranë Teatrit Kombëtar) dhe në dy ndalesa zbrisni pak poshtë hekurudhës së teleferikut Petřín për në kodrën Petřín.

Artikuj të Lidhura

Back to top button