Lagjet e qytetit

Dejvice dhe Bubeneč

Dejvice shtrihet në veri të Hradčany dhe vetë Kalasë së Pragës. Është përmendur në referenca qysh në vitin 1088 dhe ka ruajtur karakterin e saj rural për një kohë të gjatë. Një periferi e banimit zëvendësoi oborret bujqësore. Në vitet 1930 këtu u krijua kolonia rezidenciale e vilës Baba. Ai u organizua sipas projektit rregullator të Pavel Janák. Thesaret e arkitekturës funksionaliste vijnë nga një paradë e tërë e arkitektëve më të shquar të Republikës së Parë (J. Gočár, J. Krejcar, A. Beneš, J. Gillar dhe të tjerë). Bubeneč ngjitet me Dejvice në lindje. Rezerva Mbretërore e Lojërave Stromovka shtrihet nga këtu. Gjoni i Luksemburgut e përdori atë si një rezervë loje në 1320. Rudolf II, në fillim të shekullit të 17-të, kishte pellgje dhe galeri të ndërtuara këtu. Nga viti 1804, zëvendës-regjenti Chotek e bëri atë të aksesueshme për publikun dhe Jiří Fischer e shndërroi kështjellën e gjuetisë së gjahut të Vladislav Jagiellon dhe Rudolf II në Kështjellën Verore të Zëvendës Regjentit neo-Gotik. Pas vitit 1845, rezervati i lojës filloi transformimin e tij në një park anglez. Sot, ky oaz romantik është një monument natyror i mbrojtur. Vendet e ekspozitës së Pragës (Výstaviště Praha) ngjiten me Stromovka në lindje. Nga fundi i shekullit të 19-të, këto terrene shërbyen si vend për ekspozita dhe panaire dhe si qendër argëtimi. Panairi i famshëm i Mateut u zhvendos këtu, por mund të gjeni gjithashtu një pishinë të mbuluar, stadiume, teatro, kinema, Lapidarium të Muzeut Kombëtar dhe shumë atraksione të tjera sportive dhe argëtuese. Vlen të përmendet strukturat lokale që u krijuan për Ekspozitën Jubilare të 1891. Kombinimi i stilit historik të hekurit dhe xhamit është një shfaqje interesante e artit të shekullit të 19-të. Nga ana tjetër, shatërvani i Křižík, i rinovuar për Ekspozitën Jubilare të vitit 1991, është një krijim bashkëkohor.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button